Διεθνής κατακραυγή του Iσραήλ ναι! Aντισημιτισμός όχι!

Θόδωρος Μαργαρίτης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2006-08-03

Η «σφαγή των νηπίων» στην Κάνα αποτέλεσε την κορύφωση του δράματος. Είναι προφανές ότι η ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ στη M. Ανατολή και ο εθνικιστικός παροξυσμός του Ισραήλ άνοιξαν το «κουτί της Πανδώρας» με απρόβλεπτες συνέπειες για όλο τον κόσμο. Είναι επείγουσα ανάγκη - χωρίς όρους και υποσημειώσεις - να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Οι υπεύθυνοι Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου. H αυστηρή καταδίκη του Ισραήλ πρέπει να είναι δεδομένη από όλους τους φίλους της ειρήνης.

Στο περιθώριο αυτής της δίκαιης αντιπαράθεσης με τις επιλογές του Τελ Αβίβ αναπτύσσεται ταυτόχρονα η επικίνδυνη επανεμφάνιση του ακροδεξιού αντισημιτισμού. Με πραγματική αφορμή τις εγκληματικές πράξεις εις βάρος του λαού του Λιβάνου επιχειρείται έμμεσα η σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος και της χιτλερικής θηριωδίας εναντίον των Εβραίων. Στην περίπτωση της M. Ανατολής έχουμε να κάνουμε με άγρια εγκλήματα πολέμου από την πλευρά του Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας ιστορικής πολεμικής αναμέτρησης με τη Χεζμπολάχ. Δεν είναι σωστή οποιαδήποτε σύγκριση με την αναίτια ρατσιστική εθνοκάθαρση των Εβραίων από τους ναζί, όταν μάλιστα οι τελευταίοι δεν είχαν προκαλέσει καμιά «στρατιωτική σύγκρουση» με το γερμανικό καθεστώς.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρώπη και πρόσφατα στην Ελλάδα επιχειρείται η σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος. Άλλοτε αμφισβητείται ο αριθμός των εκατομμυρίων θυμάτων, άλλοτε ωραιοποιούνται τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε κάθε περίπτωση ο κοινός παρονομαστής είναι ο αντισημιτισμός και η προσπάθεια να μειωθεί η βαρβαρότητα του φασιστικού φαινομένου. Στα πρόσφατα γεγονότα η εκστρατεία αυτή βρίσκει αναμφισβήτητα επιχειρήματα από τις αθλιότητες των κυβερνώντων του Ισραήλ από τη θρησκευτική και μιλιταριστική υστερία. Σκόπιμα αγνοούνται οι δημοκρατικές αντιπολεμικές φωνές μέσα στο Ισραήλ. Σκόπιμα αγνοούνται οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο τα δημοκρατικά αντιπολεμικά κινήματα της Ευρώπης οφείλουν να αγωνίζονται ενάντια στη συμμαχία ΗΠΑ - Ισραήλ και την ίδια ώρα να εμποδίζουν κάθε άφρονα αντισημιτική προπαγάνδα.

Χωρίς συμψηφισμούς, γιατί η ανθρώπινη ζωή έτσι κι αλλιώς είναι αυταξία, πρέπει να δυναμώσει το αντιπολεμικό μήνυμα. Στην ήπειρό μας η ιστορία έχει αφήσει τα ίχνη της...

Θέματα επικαιρότητας: Επέμβαση στον Λίβανο

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×