Μια αλλιώτικη έκθεση

Διονύσης Γουσέτης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2006-02-18

Μια αλλιώτικη έκθεση άνοιξε την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου, τις πόρτες της. Δεκάδες Έλληνες δημιουργοί από τον χώρο της γραφιστικής και της διαφήμισης εκθέτουν στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) πρωτότυπες αφίσες με κοινό στόχο την προσπάθεια αφύπνισης και κινητοποίησης ενάντια στις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου γης.

Η πρωτοφανής σε έκταση και παλμό, τουλάχιστον για τον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συλλογική προσπάθεια είναι η απάντηση των Ελλήνων δημιουργών σε μια εξίσου πρωτότυπη πρωτοβουλία. Η Apeiron Photos κάλεσε να δημιουργηθούν αφίσες και καταχωρήσεις για να στηριχθεί το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή: υπήρξαν περισσότερες από 360 συμμετοχές, που αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα, όπως είναι η βία κατά των γυναικών, η αναγκαιότητα ελέγχου των όπλων, η αντιμετώπιση των παραβιάσεων στο πλαίσιο του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας", τα δικαιώματα των προσφύγων, η διεκδίκηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, αλλά και η γενικότερη προσπάθεια της Διεθνούς Αμνηστίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλα δωρεάν. Όλα προσφορά.

Τα έργα αυτά είναι που απαρτίζουν την έκθεση. Ο τίτλος της έκθεσης είναι η φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: "Σχεδόν πάντοτε η μειονότητα των δημιουργικών, αφοσιωμένων ανθρώπων έκανε τον κόσμο καλύτερο". Θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου (ώρες λειτουργίας: Τετάρτη - Πέμπτη - Κυριακή 10.00-18.00 και Παρασκευή - Σάββατο 10.00-22.00). Περιλαμβάνονται έργα που, όπως λέει ο διευθυντής της Apeiron Photos, Γιάννης Δήμου, "καλύπτουν όλη τη γκάμα, από την πιο μικρή και εκλεπτυσμένη λεπτομέρεια μέχρι τον πιο οφθαλμοφανή εξπρεσιονισμό. Από τον ψίθυρο μέχρι την κραυγή".

Όπως επισημαίνει ο κ. Δήμου, "Υπάρχει κάτι το οξύμωρο εδώ: ζητήσαμε από τους σχεδιαστές -των οποίων τα ταλέντα αξιοποιούνται πρωταρχικά από τις δομές της εξουσίας και του πλούτου, ώστε να προωθούνται ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ο καταναλωτισμός- να κατανοήσουν τους διωκόμενους και τους πρόσφυγες, να εκφραστούν εκ μέρους των θυμάτων κακοποίησης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή όμως είναι και η γοητεία του όλου εγχειρήματος".

Ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γεράσιμος Κουβαράς, σχολίασε: "Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκινά όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να μιλήσει δημόσια για την παραβίασή τους και θα στεφθεί, ίσως, με επιτυχία όταν ενώσουν τη φωνή τους πολλοί άνθρωποι μαζί. Τα μέλη της ελληνικής δημιουργικής κοινότητας μετουσίωσαν τους σκληρούς αριθμούς και τα θλιβερά στοιχεία, που αποτυπώνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε κοινωνικά μηνύματα μεγάλου βεληνεκούς".

Στο χώρο της έκθεσης, αλλά και στα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας (Σίνα 30), πωλείται ο κατάλογος των έργων: φωτογραφίες των μοναδικών αυτών δημιουργημάτων στην προσιτή τιμή των 10 ευρώ. Τα έσοδα πάνε -πού αλλού;- στη Δ. Αμνηστία.

e-mail: diongous@central.ntua.gr

Άρθρα/ Κοινωνία-Δικαιώματα

Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι είναι αυτό που κάναμε;

Παντελής Καψής, 2024-02-16

Στην προεπαναστατική Γαλλία υπήρχε η πρόβλεψη των «Lettre...

Γονεϊκότητα μέσω παρένθετης μητρότητας: Μια προσωπική επιλογή

Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, 2024-01-12

Η γονεϊκότητα είναι ένα μοναδικό ταξίδι με πολλές χαρές...

Η πραγματικότητα της μετανάστευσης

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2024-01-09

Η μετανάστευση παραμένει πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα...

Ιλεάνα Σακκά

Τα θύματα θύτες;

Ιλεάνα Σακκά, 2024-01-09

Μέχρι τώρα το γυναικείο κίνημα αναδείκνυε αιτήματα ενάντια...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Αν μπούμε στον κόπο να αναλύσουμε το φαινόμενο του αντισημιτισμού,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Γιατί παραμένει ζωντανό το Πολυτεχνείο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-17

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η κορυφαία πράξη μαζικής...

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Οταν ο Γάλλος αστυνομικός Φλοριάν Μενεσπλιέ πυροβόλησε...

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Στην Ευρώπη το μεταναστευτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια...

Οι μετανάστες ήταν αθώοι, αλλά η δουλίτσα είχε γίνει

Γιάννης Αλμπάνης, 2023-08-30

Προχτές με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθησαν...

Ιλεάννα Σακκά

Το γενετικό υλικό των ανθρώπων, εμπορεύσιμο είδος

Ιλεάννα Σακκά, 2023-08-18

Τα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως τα αποτελέσματα ελέγχου...

Απρόβλεπτη Γαλλία

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-07-04

Στη μνήμη του Τάκη ΚαφετζήΗ ανάφλεξη στη Γαλλία, η έκρηξη...

Οι επίσκοποι πάντως δεν ορκίζονται στον Θεό

Παντελής Μπουκάλας, 2023-07-04

Ένα τέταρτο του αιώνα πριν, Ιούνιο του 1998, το ΣΤ΄ Τμήμα του...

×
×