Nα εγκαταλείψουμε την αυταρέσκεια και την ψευδαίσθηση, ότι μια νέα σελίδα ξεκινάει από εμάς

Παρέμβαση στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΔΗΣΥ

Τάσος Γιαννίτσης, Δημοσιευμένο: 2017-07-01

Θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη συνολικά για την πρόσκληση να μιλήσω στο Συνέδριό σας για τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες μας προτεραιότητες.

Όσα θα αναφέρω συνοψίζονται σε επτά σημεία-κλειδιά:

Πειστικό ιδεολογικό στίγμα για τον 21ο αι.,

σοβαρές αλλαγές στις πολιτικές και τον τρόπο άσκησης της πολιτικής

αμφίπλευρη λύση για το χρέος,

έμφαση των μεταρρυθμίσεων στην παραγωγική βάση και ένας νέος κύκλος ανάπτυξης,

ανάληψη ευθυνών απέναντι στις νέες γενιές,

εγκατάλειψη του τριγώνου ‘μισαλλοδοξία-διαφθορά-ανικανότητα’,

στροφή προς την σύνθεση θέσεων, δυνάμεων και πολιτικών.

Σήμερα, η Ελλάδα ασφυκτιά σε τρία μεγάλα μέτωπα: στο οικονομικό, στο πολιτικό, αλλά και στο αξιακό-πολιτισμικό. Μετά από εννέα χρόνια κρίσης εξακολουθεί να ισχύει ένα συμπέρασμα: Όσα δοκιμάσαμε, δεν μας έχουν βγει. Για να είμαι πιο σωστός, μερικά βγήκαν αλλά λειψά, με τεράστια και άσκοπη σπατάλη χρόνου, αλλά και κοινωνικού κόστους. Όμως, η χώρα και η κοινωνία χάνουν συνεχώς, και τα πιο αδύναμα τμήματά της ακόμα περισσότερο. Η φτώχεια μπορεί στατιστικά να ελέγχεται, αλλά χιλιάδες νοικοκυριά είναι στον πάτο της φτώχειας. Αυτά προκαλούν τον κατακερματισμό της κοινωνίας και αυτός προκαλεί την αδυναμία αναγκαίων κοινωνικών συγκλίσεων. Η κατάρρευση από οικονομική, έγινε κοινωνική, έγινε πολιτική, μετατοπίστηκε στο πεδίο των αξιών, τσάκισε τους κώδικες ηθικής και, αναπόφευκτα, επεκτείνεται επικίνδυνα και στα σκοτεινά πεδία της εγκληματικότητας. Γι αυτό, αν είναι να μιλήσουμε για μεγάλες προτεραιότητες δεν μπορούμε να δούμε μόνο τις οικονομικές ή κοινωνικές, αλλά και τις πολιτικές και αξιακές.

Από την κρίση μάθαμε τις δημοσιονομικές, τις χρηματιστηριακές και άλλες φούσκες. Δεν καταλάβαμε όμως ότι το πολιτικό σύστημα καλλιέργησε και πολύ πιο καταστροφικές φούσκες, με την διάχυση κυμάτων εξωπραγματικών προσδοκιών και ελπίδων, που οδήγησαν την κοινωνία να πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει ανέξοδα στον χαμένο Παράδεισο της προ-κρίσης εποχής. Λόγια, δήθεν οράματα και φαντασιώσεις χωρίς αντίκρισμα. Ας φωνάξουμε και τους Σώρρες να μας πουν κι άλλα. Ψάχνοντας κάτι που δεν θα βρισκόταν πουθενά, παγιδευτήκαμε στο τέλμα. Ο επόμενος παράδεισος, όταν τον βρούμε, θα είναι θεμελιακά διαφορετικός. Για να τον συναντήσουμε, πρέπει πρώτα να αλλάξουν πολλά: αντιλήψεις, επιδιώξεις, ατομικές και συλλογικές, ισορροπίες, πολιτικές, εργαλεία. Είτε η σοσιαλδημοκρατική, η σοσιαλιστική, η πούρα ή η όποια Αριστερά, -αλλά και κάθε ιδεολογικός χώρος- πρέπει να δει πώς απαντά σήμερα στα ετερόκλητα αλλά αλληλένδετα προβλήματα της κρίσης, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, της ανταγωνιστικότητας, της ανεργίας και της φτώχειας, της διαφθοράς, της ανικανότητας του Κράτους, της σύγχρονης ανάπτυξης, των τεχνολογικών εξελίξεων, των ακραίων ιδεολογιών και της οικονομικής και διαγενεακής ανισότητας. Πώς τα απαντά με σημερινούς όρους και όχι με τα σημερινά κλισέ.

Για να το πω διαφορετικά: πριν αρχίσει κανείς με τις όποιες αναφορές σε προτεραιότητες, μέτρα και πολιτικές πρέπει να έχει στήσει ένα νέο στέρεο ιδεολογικό υπόβαθρο για το πώς βλέπει ως πολιτική δύναμη τα προβλήματά μας και πού θέλει να φτάσουμε. Μια γραμμική αντίληψη για την εξέλιξη της πολιτικής, μια νεκρανάσταση πεθαμένων πολιτικών συλλήψεων ή ανιστόρητες πολιτικές χωρίς συνολική κατανόηση των πολύπλοκων και δύσκολων σχέσεων που δημιούργησε η κρίση, οδηγούν σε αδιέξοδο. Μάθαμε, πως όταν αρνείται κανείς να κατανοήσει τον πραγματικό κόσμο, τα ταμπού αποκαθηλώνονται με βία και η προσαρμογή παίρνει τη μορφή του εξαναγκασμού σε κάτι που φάνταζε ως εφιάλτης: την επέλευση εξαιρετικά σκληρών ανατροπών, που ήσαν αδιανόητες λίγα χρόνια πριν. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε η μόνη χώρα της ευρωπαϊκής Περιφέρειας, που είτε για λόγους αδύναμης συλλογικής ευφυίας, είτε λόγω οργανωμένων πιέσεων, αποτύχαμε να διαμορφώσουμε και να διαχειριστούμε ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές πολιτικές για τα μεγάλα μας θέματα. Ωστόσο, η ιδεολογία δεν αρκεί. Χρειάζεται και ικανότητα υλοποίησης. Στην ιστορία έχουμε αναρίθμητες περιπτώσεις πολιτικής ανικανότητας σε όλο το ιδεολογικό φάσμα.

Όλα τα προβλήματα που έχουμε είναι μια αλυσίδα. Κανένα δεν αντιμετωπίζεται μόνο του, αν δεν προχωρήσουν παράλληλα και πολλά άλλα. Απαιτείται γι αυτό μια κρίσιμη μάζα πολιτικής, και όχι ασύντακτα, πρόσκαιρα, επικοινωνιακά μικρά βήματα, που παράγουν διαδοχικά μηδενικά αποτελέσματα. Αλλού με συγκρούσεις, αλλού με αμοιβαίες παραχωρήσεις, ρεαλισμό, αλλά και συναισθηματική νοημοσύνη, αλλού με σύνθεση απόψεων, γνώση του κόσμου, της ιστορίας και σεβασμό των διαφορετικών καταστάσεων. Αυτά αποτελούν αλλαγή υποδείγματος για το πώς ασκείται η πολιτική στη χώρα.

Ένα μεγάλο μας πρόβλημα είναι το χρέος. Αυτό που τελικά αφάνισε το έθνος. Χρωστάμε περίπου 325 δισεκ. ευρώ στους δανειστές μας και υπάρχει αδυναμία πληρωμής άλλων 225 δισεκ. ευρώ στο εσωτερικό της χώρας (κόκκινα δάνεια, οφειλές φόρων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τη ΔΕΗ που παραπαίει). Στην περίοδο της κρίσης οι θυσίες τόσων εκατομμυρίων κόσμου έγιναν μόνο και μόνο για να καλυφθούν τα νέα και τα θηριώδη κληρονομημένα πρωτογενή δημοσιονομικά ελλείμματα: 62 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2009-2016, χωρίς τις πληρωμές τόκων, από τα οποία 24 δισεκ. ευρώ για το 2009. Από τα δισεκατομμύρια των πρόσθετων φόρων και των περικοπών δημοσίων δαπανών αυτών των ετών δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα ευρώ για να αποπληρωθεί ή να εξυπηρετηθεί το ξορκισμένο χρέος. Ό,τι χρειαζόμασταν, ερχόταν με νέα δανεικά.

Σήμερα, η έξοδος στις αγορές έχει γίνει εθνικός στόχος. Προφανώς, όταν φτάσουμε σε μια πραγματική τέτοια έξοδο, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την ομαλοποίηση. Όμως, έξοδος στις αγορές θα σημαίνει επίσης σταδιακή αντικατάσταση του σημερινού δανεισμού από δημόσιους φορείς με φτηνό επιτόκιο από δάνεια στις διεθνείς αγορές με υπερδιπλάσιο επιτόκιο. Όσο αυτό θα προχωράει, τόσο θα αυξάνει το βάρος της εξυπηρέτησης και θα επιβαρύνεται η βιωσιμότητα του χρέους. Στις δεσμεύσεις της χώρας προς τους επίσημους δανειστές θα προστίθενται και οι δεσμεύσεις που θα απαιτούν οι αγορές. Δεν είναι εύκολο να προχωρήσουμε έτσι. Οι δανειστές πρέπει να στηρίξουν λύσεις στο πρόβλημα του χρέους της χώρας γιατί το χρέος, εκτός από δικό μας, είναι και δικό τους λάθος. Η όποια ελάφρυνση θα είναι ελάφρυνση. Το βάρος παραμένει μεγάλο. Επίσης, να ξέρουμε: η βιωσιμότητα του χρέους δεν εξαρτάται μόνο από το μέγεθός του. Εξαρτάται και από τους ρυθμούς μεγέθυνσης που εμείς θα πετύχουμε να δημιουργήσουμε. Ο μοχλός επίλυσης των προβλημάτων μας περνάει από τα χέρια μας.

Η αντιμετώπιση του χρέους από τους δανειστές είναι ένα θέμα, το τι κάνουμε εμείς, άλλο. Οι απαντήσεις που θα δώσουμε στα προβλήματά μας είναι που θα καθορίσουν στα επόμενα χρόνια την εσωτερική δομή της κοινωνίας μας και τη θέση και το μέλλον μας στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον στα Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο και βέβαια στην αυριανή Ευρώπη, που ετοιμάζεται να αλλάξει αρχιτεκτονική. Η απάντηση είναι μία: Χρειαζόμαστε την απόλυτη πολιτική παραδοχή ότι ο στόχος της ανάπτυξης θα είναι ύψιστη προτεραιότητα. Το παραμικρό δεκαδικό ανάπτυξης σημαίνει ότι μερικές χιλιάδες νοικοκυριά θα βελτιώσουν τη θέση τους, θα βρεθούν πιο κοντά στην ελπίδα και την αξιοπρέπεια. Και το αντίστροφο.

Η προτεραιότητα της ανάπτυξης δεν σημαίνει τίποτα, αν δεν αξιοποιηθούν στην πράξη τα εργαλεία πολιτικής που μπορούν πράγματι να οδηγήσουν στο στόχο. Είναι κωμικό να λέμε πόσο λατρεύουμε την ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα να αρνούμαστε να αλλάξουμε καταστάσεις που την μπλοκάρουν, να αρνούμαστε πολιτικές που οδηγούν σε αυτήν, πόσο μάλλον να επιλέγουμε πολιτικές που την αντιστρατεύονται. Είναι κωμικό να μιλάμε για ανάπτυξη και επενδύσεις ή για καταπολέμηση των ανισοτήτων και της ανεργίας, όταν στη χώρα μας κυριαρχούν μαζί η υπερ-φορολόγηση και η υπερ-φοροδιαφυγή, μια εκτεταμένη διαφθορά στις συναλλαγές με το δημόσιο σύστημα, το οποίο λειτουργεί ως οδοστρωτήρας κάθε ανάπτυξης –οικονομικής και κοινωνικής.

Σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα κύματα τεχνολογικών εξελίξεων που θα δημιουργήσουν νέες ιεραρχίες μεταξύ και στο εσωτερικό χωρών: Η τεχνητή ευφυία, η ρομποτική, οι ενεργειακές ή άλλες τεχνολογίες. Πώς θα διασφαλίσουμε τη συμμετοχή μας στην παγκόσμια απασχόληση; Μέσα από εκατοντάδες καφενομάγαζα, φαστφουντάδικα και τσαντίρια φοροδιαφυγής που κλείνουν ανά οκτάμηνο ή με τη δημιουργία σταθερών, δυναμικών, οργανωμένων και ισχυρών παραγωγικών μονάδων; Θέλουμε την καταπολέμηση της εκτεταμένης μαύρης εργασίας και της παραοικονομίας, δηλ της εκμετάλλευσης της εργασίας. Για καιρό όμως, -και σήμερα- οι πολιτικές μας στήριξαν δραστηριότητες που ανήκουν κατ’ εξοχήν στο περιθώριο της σύγχρονης οικονομίας και των οποίων η βιωσιμότητα καθορίζεται απόλυτα από την εκμετάλλευση ευάλωτων μορφών απασχόλησης. Ας ξέρουμε τι επιλέγουμε.

Η φορολογία έχει γίνει ο πιο σημαντικός μοχλός δημοσιονομικής προσαρμογής. Το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο εκρηκτικό, αν στην φορολογία αυτή συμμετείχαν αναλογικά όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, είτε γιατί η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλή –αφήνεται πολιτικά να είναι-, είτε γιατί σημαντικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας αυτοεξαιρούνται χωρίς κυρώσεις, όπως σε όλη σχεδόν την περιφέρεια της χώρας, είτε γιατί ορισμένες κατηγορίες με θεσμικές ρυθμίσεις εξαιρούνται από παλαιά και νέα φορολογικά βάρη. Στην ουσία, σημαντικός αριθμός νοικοκυριών και ατόμων αρνούνται να δεχθούν την αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού που κυριαρχούσαν στο παρελθόν και συνέβαλαν καθοριστικά στην κρίση, ενώ οι κυβερνήσεις αποδέχονται σιωπηλά την άρνηση αυτή. Όλα αυτά τα φαινόμενα μπορεί να είναι ευχάριστα σε προσωπικό και εκλογικό επίπεδο, όμως κάνουν σημαντικά πιο επώδυνη και πιο άνιση κάθε πολιτική προσαρμογής και, συνεπώς, τη βελτίωση της πραγματικότητάς μας συνολικά.

Για να πετύχουμε ανάπτυξη, απασχόληση, εισόδημα, ο,τιδήποτε, θεωρώ, ότι πρέπει να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις σε μια πολιτική που θα διασυνδέσει τις μακροοικονομικές πολιτικές με τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη και στον περιορισμό των ανισοτήτων που είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Χωρίς ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, χωρίς σοβαρές αλλαγές στην παραγωγική βάση της χώρας και την ενίσχυση των παραγόντων-κλειδιά της σύγχρονης ανάπτυξης, η οικονομία μας θα αντιμετωπίζει εγγενείς φραγμούς τόσο στο διαρθρωτικό πεδίο, όσο και στις μακρο-ισορροπίες της. Η Ελλάδα λόγω της ασύμμετρης εξειδίκευσής της σε προϊόντα και υπηρεσίες, που χαρακτηρίζονται από απλή ή σχετικά χαμηλή τεχνολογία εγκλωβίζει το ανθρώπινο δυναμικό της σε χαμηλές αμοιβές, σε ευάλωτες εργασιακές σχέσεις και στην επιλογή της μετανάστευσης. Επιβάλλεται επιτακτικά να ξεφύγουμε από τον άτεγκτο ανταγωνισμό κόστους εργασίας και να περάσουμε σε διαφορετικό επίπεδο παραγωγικής ανθεκτικότητας και επιδόσεων. Αυτό δεν είναι διόλου απλό.

Με αυτά τα δεδομένα, αυτό που προβάλλει επιτακτικά, είναι η επιλογή μιας ‘βιομηχανικής πολιτικής’ για την ισχυροποίηση της πραγματικής οικονομίας συνολικότερα. Δεν θα επεκταθώ, καθώς είχα πρόσφατα την δημόσια ευκαιρία να τοποθετηθώ αναλυτικότερα σε αυτό.

Στη διαδικασία αυτή εντάσσεται η ανάγκη “μεταρρυθμίσεων” για την προσαρμογή της χώρας στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα. Μεταρρυθμίσεις είναι απελπιστικά αναγκαίες. Αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι ούτε οι νεοσυντηρητικές ιδεοληψίες, ούτε τα τοτέμ της ιστορίας. Το σύστημα υγείας μας παραπαίει. Στα σκουπίδια είμαστε ευρωπαϊκό πρότυπο καθυστέρησης. Επιπλέον, μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο κάποιες μεγαλόπνοες μεταβολές. Είναι και να κάνεις να λειτουργούν οι θεσμοί που υπάρχουν, να λειτουργεί το Κράτος Δικαίου, να μην ανατρέπεις κάθε κάποιους μήνες ισχύοντες κανόνες για χάρη επιδιώξεων άσχετων με το συλλογικό συμφέρον, να μην ψηφίζει η Βουλή απίστευτες διατάξεις, να μην ακυρώνονται οι κυρώσεις των επίορκων, να ρυθμίζονται έγκαιρα και με υπεύθυνο και σταθερό τρόπο ζητήματα που αφορούν την ζωή και την ύπαρξη εκατομμυρίων πολιτών. Οι μεταρρυθμίσεις και το κόστος τους είναι το μεγάλο τίμημα που σήμερα πρέπει να καταβληθεί για όσα λάθη, αδράνειες και αρνητισμούς υπήρξαν σε βάθος χρόνου, που συσσώρευσαν όγκους προβλημάτων. Μια μεταρρύθμιση είναι μεγάλη λέξη. Δεν κάνουμε τα μικρά, αλλά μιλάμε για τα μεγάλα.

Όταν μιλάμε για ανάπτυξη έχουμε κατά νου την εργασία, τις επενδύσεις, την τεχνολογική και καινοτομική ικανότητα, το εκπαιδευτικό σύστημα, τις πρώτες ύλες. Η συνάρτηση της ανάπτυξης έχει όμως και άλλους, ακόμα πιο κρίσιμους, παράγοντες, και μάλιστα σε πολλαπλούς συνδυασμούς, που δίνουν πολύ διαφορετικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα σε κάθε χώρα. Να αναφέρω επιλεκτικά: την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των επενδυτών στην πολιτική, τη σταθερότητα των πολιτικών, τη διάχυση της τρομοκρατίας και της βίας, την ασύλληπτη πολιτική συγκάλυψη μιας εκτεταμένης φοροδιαφυγής, κοινωνικά στοιχεία, όπως το τρίγωνο ‘μισαλλοδοξία-διαφθορά-ανικανότητα’, το αξιακό σύστημα, τη διχαστική εμμονή, την εξάπλωση πρακτικών του υποκόσμου. Η παρουσία όλων αυτών ακυρώνει τις επενδύσεις. Τι κάνουμε εδώ; Η απραξία μας σε όλα αυτά τα πεδία θα διευρύνει συνεχώς το χάσμα μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητάς μας, που όταν γιγαντωθεί θα είναι αργά. Όταν η συγκρουσιακή λογική, ο διχασμός, οι φαντασιακές δοξασίες και εμμονές κυριαρχούν σε κάθε κρίσιμη φάση της ιστορίας μας, πώς να μιλήσει κανείς για έξοδο από την κρίση; Πολύ περισσότερο με τις δημογραφικές προοπτικές που έχουμε δημιουργήσει.

Διαπιστώνουμε μια εντεινόμενη απόκλιση μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών, οι οποίες στην ίδια περίοδο προχώρησαν μπροστά, σε μια περίοδο που η Ελλάδα πάει πίσω. Η θέση της Ελλάδας σε όρους σύγκλισης με τις χώρες της Ε.Ε.-15 έχει οπισθοχωρήσει σε επίπεδα πριν το 1970 -οπισθοδρομήσαμε κατά 46 χρόνια. Στο διεθνές σκηνικό η απόκλιση της χώρας από όσους προχωρούν δεν είναι κάποιος αδιάφορος αριθμός. Έχει επικίνδυνες προεκτάσεις για τους βαθμούς ελευθερίας της εξωτερικής μας πολιτικής και τα εθνικά μας συμφέροντα στην περιοχή, αλλά και μας απομακρύνει από εξελίξεις που σχετίζονται με κάθε παράγοντα-κλειδί της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και εξέλιξης. Ο κόσμος εξελίσσεται, μετασχηματίζεται, κι εμείς μένουμε πίσω να αγναντεύουμε τις αποτυχίες μας και τον εσμό επιθέσεων που σκοτώνουν ανθρώπους: το συνειδητό κάψιμο τριών εργαζόμενων κάποια χρόνια πριν, την οργανωμένη δολοφονία σε ένα συμπαθέστατο ράπερ επειδή σε κάποιους δεν άρεσαν οι απόψεις του, τη συνειδητή δολοφονική επίθεση σε έναν πρώην πρωθυπουργό πρόσφατα, για την πολιτική συμβολή του οποίου σε μια περίοδο κατάρρευσης των πάντων θα περίμενα να ακούσω κάτι περισσότερο από το τίποτα. Ιερά Εξέταση, Κου-Κλουξ-Κλαν και Ναζί έκαιγαν βιβλία. Στη σημερινή Ελλάδα καθαρίζουμε ανθρώπινες ζωές στο όνομα της δημοκρατίας μας. Οι υπνοβάτες προχωρούν.

Τέλος, η όποια πρωτοβουλία ανασύνθεσης της πολιτικής πρέπει να έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της τους νέους ανθρώπους, που πληρώνουν με επώδυνο τρόπο το τίμημα των δικών μας άπληστων και ανεύθυνων επιλογών. Οι νέοι σήμερα έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης στην ίδια τους τη χώρα. Έτσι φεύγουν κατά δεκάδες χιλιάδες. Με ηθικά επιχειρήματα περί χώρας και πατριωτισμού τους καλούμε να επωμιστούν τα απίστευτα φορολογικά, εισοδηματικά και ασφαλιστικά βάρη που δημιουργήσαμε, προβάλλοντας ως πλεονέκτημα τη σύνταξη της γιαγιάς. Εμείς οι ίδιοι, βέβαια, ως εθνική συλλογικότητα, δεν δείξαμε καμιά ηθική αναστολή όταν κάναμε τόσα για να φτάσουμε στη σημερινή πραγματικότητα. Αναρίθμητες φορές δοξάσαμε τους νέους, αλλά από την πολλή δόξα σβήσαμε το μέλλον τους.

Αναφέρθηκα επιλεκτικά σε κάποια μεγάλα ζητήματα τα οποία θεωρώ ότι θα έπρεπε να αποτελούν εθνικές προτεραιότητες. Η ιστορία κάθε πολιτικού χώρου του δημιουργεί υποχρεώσεις που δεν παραγράφονται. Στη ΔΗΣΥ το ΠΑΣΟΚ έχει μια βαριά ιστορία, που ξεπερνάει τα πρόσωπα. Όμως, την επιτυχία δεν θα την καθορίσουν οι αναδιατάξεις προσώπων, πολιτικών δυνάμεων ή οι δηλώσεις πολιτικής ταυτότητας. Οι κεντρικοί όροι επιτυχίας είναι οι θέσεις, οι πολιτικές προτάσεις και οι έμπρακτες δράσεις, οι οποίες θα δώσουν διέξοδο στο ελληνικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό δράμα.

Στο προσωπικό επίπεδο έχουμε υποχρέωση να εγκαταλείψουμε την αυταρέσκεια και την ψευδαίσθηση, ότι μια νέα σελίδα της χώρας ξεκινάει από εμάς τους ίδιους και ότι είμαστε οι αυτονόητοι πρωταγωνιστές στο έργο αυτό. Μπορούμε να είμαστε, όσοι αποδείξουμε ότι το αξίζουμε και -για να τσιτάρω λίγο Ντράγκι: αν κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να το πετύχουμε. Αλλιώς δεν θα είμαστε. Και μια αποτυχία στο πεδίο αυτό οδηγεί ευθέως στα τέρατα του Γκράμσι και αμφιβάλλω ότι έχει σημασία αν αυτά έρχονται από αριστερά ή δεξιά.

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Ειδήσεις

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

2023-09-07

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

Έφη Αχτσιόγλου

«Χρέος μας να δώσουμε ξανά ελπίδα στην κοινωνία, να νικήσουμε τον Μητσοτάκη»

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-09-02

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Κώστας Ζαχαριάδης

«Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα»

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-08-12

Έφη Αχτσιόγλου

Για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-07-15

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Αλέξης Τσίπρας

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ζάππειο Μέγαρο

Αλέξης Τσίπρας, 2023-06-29

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

×