Οι προσκλήσεις Τσίπρα είναι επικοινωνιακά επιχειρήματα

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στη Σ. Λιάκου, ΑΞΙΑ, Δημοσιευμένο: 2017-07-29

Πώς κρίνετε τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη;

Ξεπερνούν κάθε φαντασία. Ο Βαρουφάκης αντιμετώπισε ολόκληρη την χώρα ως παιχνίδι. Αυτό όμως συνέβη με ευθύνη του κ. Τσίπρα, καθώς ο Βαρουφάκης την κρίσιμη περίοδο τον εξέφραζε. Συνεπώς, ο καλύτερος διαφημιστής του βιβλίου Βαρουφάκη είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εξασφάλισε ένα best seller με θύμα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Οι αποκαλύψεις φανερώνουν πως μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. προετοίμαζαν σχέδιο με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας τα βάφτισε όλα αυταπάτες για να ξεχαστούν, αλλά λογάριαζε χωρίς τον Βαρουφάκη.

Πώς βλέπετε την έξοδο στις αγορές;

Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές είναι ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση. Αρκεί να μην ενταχθεί σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει ένα τεχνητό success story που δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Το ζήτημα για τη χώρα είναι η μόνιμη έξοδος στις αγορές, η οποία αργεί ακόμη λόγω της αναποτελεσματικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.

Σας κατηγορούν που αρνηθήκατε την πρόσκληση Τσίπρα. Πιστεύετε ότι έχει κλείσει η πόρτα με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιες άλλες ανοίγουν;

Αναφέρεστε προφανώς στις ψευδεπίγραφες προσκλήσεις του κ. Τσίπρα, οι οποίες είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και τακτικισμοί προ των αδιεξόδων που έρχονται. Εμείς δεν ανοιγοκλείνουμε ευκαιριακά τις πόρτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει την πόρτα της λογικής, εμείς έχουμε σταθερά ανοιχτή την πόρτα των προοδευτικών πολιτικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλεκτικά συνεργασθεί δύο φορές με την εθνικολαϊκιστική δεξιά. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. αναθεματίζει τη φτώχεια και πολλαπλασιάζει τους φτωχούς. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να απλώσει χέρι βοηθείας σε μια τέτοια πολιτική.

Όμως την ίδια ώρα η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριό σας φούντωσε τα σενάρια ότι μετεκλογικά μπορείτε να συνεργαστείτε.

Στο συνέδριό μας, πέραν του προέδρου της ΝΔ, παραβρέθηκαν επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του Ποταμιού και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Για την διακυβέρνηση της χώρας μας μετεκλογικά, όποτε και εάν γίνουν εκλογές, η θέση μας είναι σταθερή. Απαιτείται πολιτική σταθερότητα, η οποία διασφαλίζεται με την εθνική συνεννόηση όλων των δυνάμεων που θέλουν να κρατήσουν την χώρα εντός Ε.Ε. και Ευρωζώνης σε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης με βαθιές τομές και ανατροπές. Όσο πιο ισχυρός είναι ο χώρος μας τόσο πιο εύκολα θα μπορούμε να επιβάλλουμε εθνική συνεννόηση και πολιτική σταθερότητα. Δεν θα γίνουμε όμως δεκανίκι κανενός.

Όλο και φουντώνει η κόντρα κυβέρνησης–Δικαιοσύνης με σκληρές ανακοινώσεις. Εσείς τι λέτε;

Αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και επικίνδυνη για τη Δημοκρατία. Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣτΕ, η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και η δήλωση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας περί της ανάγκης διαφύλαξης της διάκρισης των εξουσιών είναι ενδεικτικές της επικίνδυνης τροπής που έχει πάρει πλέον το θέμα. Ο τρόπος αντιμετώπισης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση οδηγεί στην αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών που προφανώς δεν συνάδει με τη δημοκρατία. Οφείλουμε να προφυλάξουμε τη Δικαιοσύνη, να αποτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της και -το κυριότερο- να την κρατάμε μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

Πώς χαρακτηρίζετε την αντιπολιτευτική γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Για τα πανηγύρια. Τώρα ακόμη αυτά τα πανηγύρια γίνονται στον χώρο της Πειραιώς, αλλά πολύ φοβάμαι πως σε λίγο καιρό, εκεί στη ΝΔ, θα τρέχουν πάλι στα Ζάππεια. H ΝΔ παραμένει προσκολλημένη στις παραδοσιακές λογικές των πελατειακών σχέσεων, όπως και σε ακραία συντηρητικές αντιλήψεις. Προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009 που έφερε την κρίση στη χώρα και διόγκωσε τα ελλείμματα. Αποφεύγει την αντιπαράθεση με τους ακραία συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης, που ανήκουν όμως στην δική της πολιτική οικογένεια. Είναι ένα κόμμα που για να επανέλθει στην εξουσία, δεν θα διστάσει να «ιππεύσει» στις πιο άγριες διαθέσεις κοινωνικού αυτοματισμού που αναπτύσσονται στην ελληνική κοινωνία.

Έχετε βάλει στόχους ώστε να σας βρει έτοιμους η επόμενη εκλογική αναμέτρηση;

Στόχος είναι η ριζική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική ενίσχυση του χώρου μας. Για να γίνει αυτό, όμως, χρειάζονται υπερβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Απαιτείται ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων σε ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων. Με ανανέωση και όχι αναπαλαίωση. Να κοιτάξουμε προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν, μακριά από λογικές αυτοδικαίωσης. Να αφεθούν στην άκρη ανασφάλειες και κομματικές περιχαρακώσεις. Με μία τέτοια λογική, μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος θα σπάσουμε τους φραγμούς, εκφράζοντας ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα.

Τι αρχηγό θέλουν οι ψηφοφόροι της ΔΗ.ΣΥ.; Ποιο είναι αυτό το πρόσωπο που θα ανεβάσει τα ποσοστά σας;

Σε λίγους μήνες θα ξέρουμε με δεδομένο ότι η βάση όλης της Κεντροαριστεράς θα αποφασίσει. Πριν από αυτό όμως πρέπει να απαντήσουμε σε ορισμένα ερωτήματα. Αρχηγός σε ποιο κόμμα, με ποια χαρακτηριστικά; Ποιου φορέα, του νέου και ενιαίου κόμματος ή του ομοσπονδιακού-πολυκομματικού φορέα; Γι’ αυτό το ορθότερο θα ήταν πρώτα να συγκροτήσουμε το νέο κόμμα μέσω Ιδρυτικού Συνεδρίου και μετά να εκλέξουμε επικεφαλής. Σε αντίθετη περίπτωση όμως και πάλι όλη η βάση της Κεντροαριστεράς πρέπει να αποφασίσει για τη μορφή του φορέα, νέος και ενιαίος ή πολυκομματικός. Με διπλή κάλπη, μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για τη μορφή του φορέα. Δεν είναι, όμως, θέμα μόνο προσώπων, αλλά και πολιτικών. Υποστηρίζω την ανάγκη βαθιών προοδευτικών αλλαγών παντού με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και σύγχρονο πολιτικό λόγο. Για έναν ισχυρό αυτόνομο πόλο που θα δώσει προοδευτική λύση για την διακυβέρνηση του τόπου.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×