Εθνική συνεννόηση, με το ΚΙΝΑΛ καταλύτη των εξελίξεων

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στη Β. Ανδρίτσου, www.karfitsa.gr, Δημοσιευμένο: 2018-11-05

ΤΗΕΟ 607x430

Θα ψηφίσετε τη συμφωνία των Πρεσπών όταν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή;

Απαιτείται υπευθυνότητα από όλους, να περιμένουμε πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην πΓΔΜ. Γιατί η ελληνική Βουλή θα κρίνει και το εάν έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Όσον αφορά τη συμφωνία, η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί πάγια εθνική θέση και θετικό στοιχείο της συμφωνίας, ενώ αρνητικά στοιχεία είναι η ιθαγένεια και η γλώσσα. Εφόσον σε ένα τέτοιο κρίσιμο εθνικό θέμα δεν θα υπάρχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία, πρέπει να υπάρξει δέσμευση ότι αμέσως μετά τη ψήφιση της συμφωνίας θα προκηρυχθούν εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, θα αποφασίσουμε την τελική στάση.

Οι δηλώσεις Καμμένου δείχνουν μια κυβέρνηση με δυο γραμμές. Θεωρείτε ότι αποπροσανατολίζει αυτή η πολιτική;

Η κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα Βαβέλ, με αντίθετες και αντιφατικές τοποθετήσεις Υπουργών. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας διαφωνεί με τον πρώην αλλά και τον νυν Υπουργό Εξωτερικών σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Παραιτείται ο Υπουργός Εξωτερικών που υποστηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών και μένει ο κ. Καμμένος που είναι απέναντι στην συμφωνία. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν συγκροτήσει μία κυβέρνηση χωρίς καμία προγραμματική συνοχή, αποδεικνύεται καθημερινά από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως και τα κρίσιμα εθνικά θέματα. Παραβιάζουν συνεχώς τη λογική και την πραγματικότητα. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο ότι αποπροσανατολίζει αλλά απαξιώνεται εντελώς η πολιτική στα μάτια των πολιτών.

Διπλωματικές διαστάσεις λαμβάνει η δολοφονία ομογενή από Αλβανούς αστυνομικούς. Θεωρείτε ότι υπάρχει “ψυχολογικό κλίμα βίας” κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας;

Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία έχει κατά καιρούς αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχουν συμφωνίες για τα δικαιώματά της που η αλβανική πλευρά οφείλει να τις τηρεί. Η απώλεια της ζωής του ομογενούς είναι ένα τραγικό γεγονός. Να το σεβαστούμε και να μην πυροδοτούνται εντάσεις. Η αντίδραση της αλβανικής αστυνομίας εκ πρώτης όψεως μοιάζει ασύμμετρη και υπερβολική. Πρέπει άμεσα να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό, να διαλευκανθεί πλήρως και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Στο εσωτερικό της χώρας μας χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επικρατήσουν ακροδεξιές συμπεριφορές.

Το κλίμα των τελευταίων ημερών παραπέμπει σε ακύρωση της περικοπής των συντάξεων αλλά όχι για όλους τους συνταξιούχους. Θεωρείτε ότι είναι εφικτά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη;

Η κυβέρνηση εμπαίζει ολόκληρη την κοινωνία. Ψήφισε την περικοπή των συντάξεων, εμείς την καταψηφίσαμε. Φέραμε τροπολογία για την ακύρωση των περικοπών, αρνήθηκε να την ψηφίσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς διαπραγμάτευση θέσπισε την περικοπή και τώρα που έρχονται εκλογές σηκώνει μπαϊράκι απέναντι σε αυτά που ο ίδιος υπέγραψε. Όσο για τα εξαγγελθέντα μέτρα δεν είναι παρά μια νέα επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας. Βέβαια και αυτά τα μέτρα θα θυσιασθούν, έτσι που τα κατάφερε η κυβέρνηση, αλλιώς δεν θα γλιτώσουν ούτε οι νέες συντάξεις. Το πιο υποκριτικό όμως είναι η έφεση που άσκησε η κυβέρνηση δια της Υπουργού Εργασίας κατά της δικαστικής απόφασης που έκρινε παράνομη την κατάργηση των δώρων στις συντάξεις. Εκεί η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί υπέρ της κατάργησης, λέγοντας ότι το πρώτο μνημόνιο, που ο ΣΥΡΙΖΑ το έσκιζε στις πλατείες, ήταν σωτήριο για την οικονομία της χώρας! Τόση κοροϊδία!

Εθνικές εκλογές! Πως βλέπετε την επόμενη μέρα για το ΚΙΝΑΛ; Συνεργασία με ΝΔ ή με ΣΥΡΙΖΑ. Πως σχεδιάζετε τις επόμενες πολιτικές επιλογές σας;

Κατεβαίνεις στις εκλογές για να κερδίσεις, όχι διαλέγοντας κυβερνητικό εταίρο. Αν είμαστε μέσα στις τρεις πρώτες δυνάμεις και δεν υπάρχει αυτοδυναμία λαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή θα καταθέσουμε τη δική μας πρόταση διακυβέρνησης. Με το Κίνημα Αλλαγής την επόμενη μέρα καταλύτη των εξελίξεων και με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών θα μπορούμε να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση με βάση ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα οδηγήσει επιτέλους τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Στην επίτευξη των παραπάνω συλλογικών στόχων εντάσσονται όλες οι πολιτικές μας επιλογές.

Θέματα επικαιρότητας: Πολιτικό Σύστημα

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Περισσότερα

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

Περισσότερα

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ως ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ

Λευτέρης Κουσούλης, 2025-03-17

’Δεν έχει καμία πρωτοτυπία να επιδιώκει κανείς με έναν...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

20 γρήγορες σκέψεις για προοδευτική διέξοδο

Στέργιος Καλπάκης, 2025-03-17

1. Η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Περισσότερα

Δυσπιστία και πολιτική κρίση

Λευτέρης Κουσούλης, 2025-03-09

Η πολιτική κριση της δυσπιστίας όλων προς όλους οδυνηρά...

Περισσότερα
Για να λυθούν  τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

Για να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

2025-01-18

...Η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη είναι η πιο κατάλληλη...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνέδριο καμπής…

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-11-07

Αύριο το απόγευμα ξεκινάει τις εργασίες του το Έκτακτο...

Περισσότερα
Πέτρος Ιωαννίδης

Το Κέντρο είναι αυτό που ορίζει τις πλειοψηφίες

Πέτρος Ιωαννίδης, Ηλίας Τσαουσάκης, 2024-01-15

Δύο πολιτικοί επιστήμονες που επιμελήθηκαν τον συλλογικό...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Σταμάτης Μαλέλης

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, 2025-05-06

...Εάν τα βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν εκσυγχρονιστούν...

Κώστας Καλλίτσης

Ο προπομπός

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-04

Η πολιτική ζωή σήμερα έχει δύο χαρακτηριστικά που ίσως...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

Κατά φαντασίαν ιατρός

Παντελής Μπουκάλας, 2025-04-08

Πολλούς Απρίληδες πριν, το 1967, οι Ελληνες άκουγαν τον αρχιπραξικοπηματία...

Κώστας Ζαχαριάδης

Πρότυπο για τη συνεργασία το εγχείρημα του Δήμου της Αθήνας

Κώστας Ζαχαριάδης, 2025-04-08

Να επιλέξει ο κόσμος της παράταξης την ηγεσία του κόμματος...

Παναγιώτης Παναγιώτου

Συνεργασία ή πολιτική αυτοκτονία

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2025-04-07

Η ΝΔ φθίνει πολιτικά και εκλογικά. Και η ισχυρή πρωθυπουργική...

Βασίλης Τραϊφόρος

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ Die Linke στη Γερμανία

Βασίλης Τραϊφόρος, 2025-04-06

...Ναι η κριτική στην κυβέρνηση πρέπει να είναι οξεία και...

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

×
×