Πώς απελευθερώνουν τις απολύσεις σε χιλιάδες επιχειρήσεις

Διονύσης Τεμπονέρας, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2020-09-07

temponerasdion

Παρά την εκτόξευση της ανεργίας τους τελευταίους μήνες (σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο «εκτοξεύτηκαν» στα 1.095.997 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 125.796 σε σχέση με τους 970.201 που είχαν καταγραφεί έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή αύξηση 12,97%), η κυβέρνηση διά υπουργικών αποφάσεων άρχισε το «ξήλωμα» του προγράμματος «Συν-Εργασία», κάνοντας πολύ ευκολότερες τις απολύσεις για χιλιάδες εργαζομένους.

Αν και η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» πρόθεσή της είναι να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τις απολύσεις, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ (αριθμ. Οικ. 32085/1771/07-08-2020) των αρμοδίων υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι επιχειρήσεις του τριτογενή τομέα (εμπόριο, αεροπορικές και πλωτές μεταφορές, καταλύματα κ.λπ.) που κάνουν χρήση των μέτρων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών υποχρεούνται για την περίοδο από 1.7.2020 μέχρι 30.9.2020 και μέχρι 15.10.2020 ή 31.12.2020, εφόσον εντάσσονται στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαν την 30ή Ιουνίου 2020 και σε περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας αυτή είναι άκυρη.

Μέχρι τώρα, στην έννοια της διατήρησης του ίδιου αριθμού προσωπικού δεν εντάσσονταν οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, όσοι είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληγαν μετά το διάστημα αυτό, οι αποχωρούντες οικειοθελώς, όσοι απεβίωναν κ.λπ.

Με την απόφαση με αριθμ. Οικ. 34060/1857 (δημοσιεύτηκε μόλις χθες) τροποποιείται η ΚΥΑ με αριθμ. Οικ. 32085/1771/07-08-2020.

Ειδικότερα, το άρθρο 3 της υπό στοιχεία Οικ. 32085/1771/07-08-2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β’ 3371) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 3

Υποχρεώσεις επιχειρήσεων εργοδοτών

1. Οι επιχειρήσεις εργοδότες των άρθρων 1 και 2 της παρούσας απόφασης που κάνουν χρήση των μέτρων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών υποχρεούνται για την περίοδο από 1.7.2020 μέχρι 30.9.2020 και μέχρι 15.10.2020 ή 31.12.2020, εφόσον εντάσσονται στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαν την 30ή Ιουνίου 2020 και σε περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας αυτή είναι άκυρη.

2. Στην έννοια του ίδιου αριθμού προσωπικού δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά την 30ή Ιουνίου 2020, οι εργαζόμενοι που την 30ή Ιουνίου 2020 βρίσκονταν σε αναστολή και οι περιπτώσεις λύσεως της συμβάσεως εργασίας λόγω θανάτου του εργαζομένου».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό το νέο χωρίο που προστέθηκε σαν δεύτερη παράγραφος στο άρθρο 3 της ΚΥΑ;

Πριν την τροποποίηση της απόφασης, αν ένα τουριστικό κατάλυμα είχε 20 εργαζόμενους και είχε ενταχθεί σε καθεστώς επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών θέτοντας τους μισούς εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης και τους άλλους μισούς στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», είχε την υποχρέωση να διατηρήσει στην επιχείρηση τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, δηλαδή 20 εργαζόμενους.

Με την τροποποίηση όμως της ΚΥΑ, αν η ίδια επιχείρηση είχε εντάξει τους 10 εργαζόμενους εξ αυτών σε αναστολή σύμβασης και τους λοιπούς 10 στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», τότε οι 10 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή δεν υπολογίζονται πλέον στην έννοια της διατήρησης του ίδιου αριθμού προσωπικού και έτσι δύναται να απολυθούν οι μισοί εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Η ρύθμιση έρχεται στο πλαίσιο της παράτασης του προγράμματος «Συν-Εργασία» μέχρι το τέλος του 2020 με νομοσχέδιο την προσεχή Δεύτερα και θα καταστήσει πολύ ευκολότερες τις απολύσεις για πάνω από 50.000 εργαζόμενους σε εμπόριο, τουρισμό, μεταφορές κ.λπ. που έχουν ενταχθεί ήδη από 30.6.2020 στο «Συν-Εργασία».

Τέλος, πρόκειται για την πιο τρανή παραδοχή από πλευράς υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι όσοι τίθενται σε αναστολή σύμβασης δεν θα πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι!

Θέματα επικαιρότητας: Εργασία

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Εργασία κάτω του κόστους

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-11

Πόσο ισχυρή είναι στ’ αλήθεια η ελληνική οικονομία; Οσα...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Ποιο είναι ένα βασικό κριτήριο επιτυχίας μιας οικονομίας;...

Περισσότερα

Μετασχηματισμοί

Χριστίνα Κοψίνη, 2023-08-12

Καθηγητής σε δημόσιο σχολείο το πρωί, ιδιαιτερατζής το...

Περισσότερα

Ελληνικό εργασιακό καλοκαίρι με καυτό ήλιο και καυτό λάδι

δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, 2023-07-04

«Εχει πάρα πολύ πόνο. Πολλές φορές τυχαίνει το βράδυ που...

Περισσότερα

Εργασιακό καθεστώς και η «ιδέα» της εργασίας

Ιόλη Μπούντα, 2023-06-23

Ο «νόμος Χατζηδάκη» συγχαίρει εαυτόν για την αύξηση των...

Περισσότερα

«Οι ακραίες ανισότητες επιβάλλουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο»

Γιώργος Κιμπουρόπουλος, 2023-04-26

«Οπως δεν πίστεψα ποτέ το τέλος της Ιστορίας του Φουκουγιάμα,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Πελατειακό κράτος

Κώστας Καλλίτσης, 2023-02-19

Αλλού πάει ο κόσμος, αλλού εμείς. Τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη,...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Για να λυθούν  τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

Για να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

2025-01-18

...Η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη είναι η πιο κατάλληλη...

Χρήστος Ροζάκης

Ένας Χρόνος Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής

Χρήστος Ροζάκης, 2025-01-05

Το 2024 υπήρξε ένας έντονος χρόνος με γεωπολιτικές μεταβολές...

Κώστας Καλλίτσης

Να διασωθεί ό,τι απέμεινε

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-05

Το 2024 οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης μεγεθύνονταν...

Σωτήρης Βαλντέν

Πού έχει δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-16

Ακούγοντας την τελευταία ομιλία του Αντώνη Σαμαρά (12/12),...

Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Σωτήρης Βαλντέν

Όχι στο ”πατριωτικό Μέτωπο”

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-01

Κάθε μέρα που περνά, τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές...

Δημήτρης Λιάκος

Σκέψεις, με αφορμή το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Λιάκος, 2024-12-01

Η έκδοση των απομνημονευμάτων της Άνγκ. Μέρκελ και οι αναφορές...

Στέργιος Καλπάκης

Αφετηρία μιας νέας εποχής ανάκαμψης

Στέργιος Καλπάκης, 2024-11-26

Μετά από όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε απαιτούνται...

Αντώνης Λιάκος

Μπορεί να επιβιώσει η Αριστερά;

Αντώνης Λιάκος, 2024-11-24

Δεδομένων του κατακερματισμού, της απώλειας επιρροής και...

Χρήστος Ροζάκης

Ανατρέχοντας στο παρελθόν των ελληνοτουρκικών

Χρήστος Ροζάκης, 2024-11-23

Οι ομάδες του «πατριωτικού μετώπου» έχουν οργιάσει με μια...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνέδριο καμπής…

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-11-07

Αύριο το απόγευμα ξεκινάει τις εργασίες του το Έκτακτο...

Σωτήρης Βαλντέν

Ελληνοτουρκικά: ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η αντιπολίτευση

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-10-29

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο...

×
×