Η επικίνδυνη πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου

Πάσχος Μανδραβέλης, Απογευματινή, Δημοσιευμένο: 2004-04-22

Κατ’ αρχήν να καταλάβουμε κάτι: δεν ψιχάλιζε χθες στο Στρασβούργο. Aσχετα αν κάποιοι θα ερμηνεύσουν έτσι, η αλήθεια είναι ότι όλη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτυνε την κυπριακή κυβέρνηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς που απαξιώναν χθες τον κ. Παπαδόπουλο ήταν και ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα για να μπει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο άνθρωπος που κατσάδιαζε με κάθε ευκαιρία τον κ. Ντενκτάς.

Ο κ. Φερχόγκεν, απεκάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ «απατεώνα» τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο. Ας μην μιλήσουμε πάλι για συνομωσίες, ξένα κέντρα και πιέσεις. Ο κ. Φερχόγκεν ήταν ευθύς στους χαρακτηρισμούς του και για τον κ. Ντενκτάς, τον οποίο χαρακτήριζε ως ... «ακατονόμαστο». Κι ο τουρκοκύπριος εθνικιστής ηγέτης αποκαλούσε τον κ. Φερχόγκεν «ναζί αξιωματικό».

Η οξύτητα του λόγου που χρησιμοποίησαν όλοι οι Ευρωπαίοι Επίτροποι και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κ. Πατ Κοξ θα πρέπει να μας προβληματίσει έστω για την επόμενη μέρα: είναι οι άνθρωποι με τους οποίους αύριο θα παζαρέψουμε (κι εμείς και οι Κύπριοι) τα μύρια όσα. Από τα μεσογειακά προϊόντα μέχρι τα εθνικά μας δίκια. Από το τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, μέχρι την Κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική. Αλίμονο αν αυτοί οι άνθρωποι ξεκινούν προκατειλημμένοι ότι έχουν να κάνουν με κοινούς απατεώνες κάθε φορά συζητούν μαζί μας.

Η χθεσινή μέρα ντροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να μας γίνει μάθημα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι δικολαβίες. Ούτε μπορούν να στηριχτούν σε κουτοπονηριές του στιλ «σας την φέραμε. Εμείς μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα έχουμε διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.» Η Ε.Ε. είναι πλεονέκτημα επειδή είναι ένας συνασπισμός κρατών, όχι επειδή έχει κάποια διεθνή «νομικίστικη» υπόσταση. Αν τα κράτη που συναπαρτίζουν αυτή τη χαλαρή συνομοσπονδία σε θεωρούν απατεώνα, τότε «χαιρέτα μας το πλεονέκτημα».

Επικίνδυνη πολιτική ασκεί ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος. Για το ελληνικό έθνος στο σύνολό του. Ναι! Δεν ψιχαλίζει στο Στρασβούργο. Μόνο που τα σκάγια Φερχόγκεν παίρνουν και την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα...

Θέματα επικαιρότητας: Κυπριακό

Άρθρα/ Πολιτική

Αντώνης Λιάκος

Ποια ιστορία θα μας πει;

Αντώνης Λιάκος, 2023-10-01

Πολιτικός ρεαλισμός με ακροδεξιά ρητορική

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-09-30

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

«Να σηκώσουμε τείχος απέναντι στον λαϊκισμό και στα άκρα»

Μαρία Βασιλείου, 2023-10-01

Η παρακμή της κυπριακής πολιτικής

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-30

Οι έξι επιλογές των ηττημένων

Τάσος Παππάς, 2023-09-30

Το σταυροδρόμι: προς έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ;

Γιάννης Λούλης, 2023-09-30

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-30

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

×