Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Αυταρχισμός και υπόδειγμα διαφθοράς

Τάκης Κατσαρός, alfavita.gr, Δημοσιευμένο: 2021-01-16

Η κυβέρνηση με μοναδική μέχρι στιγμής παραγωγική καινοτομία, το πρόγραμμα "Ελλάς Ελλήνων Αστυνομικών και Ειδικών Φρουρών", φαίνεται ότι διευρύνει την απασχόληση των νέων στον στρατηγικό για την οικονομία τομέα του "Νόμου και της Τάξης"

Στο διάλογο για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία έχουν ήδη κατατεθεί πολλά επιχειρήματα που εξηγούν την αντίθεση όλης της δημοκρατικής- προοδευτικής μερίδας της πανεπιστημιακής κοινότητας. απέναντι σε ένα μέτρο ακροδεξιάς κοπής και έμπνευσης.

Αποφάσεις Συγκλήτων, συλλόγων μελών ΔΕΠ και φοιτητών,Πρωτοβουλίες  όπως αυτή με τις υπογραφές 1000 καθηγητών Πανεπιστημίων ( που Κύριος οίδε ποιος δάκτυλος το "κατεβάζει" από το facebook) ή η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών φοιτητών που έχουν ξεπεράσει τις 20.000, διαμορφώνουν ένα ευρύ ρεύμα αντίθεσης απέναντι σε μια ρύθμιση που θέλει να αναβιώσει το διαβόητο Σπουδαστικό της Ασφάλειας άλλων σκοτεινών και ανώμαλων εποχών.


Πέρα από τα πολιτικά και ιδεολογικά επιχειρήματα, καθώς και εκείνα που αναδεικνύουν το ζήτημα της ακαδημαϊκότητας και της αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων, αξίζει να αναφερθούν και εκείνα που σχετίζονται καθαρά με την επιχειρησιακή υπόσταση του νέου αστυνομικού σώματος. Σε τι συνίσταται δηλαδή η περιλάλητη "βία και ανομία" στα Πανεπιστήμια κι αν έχει τέτοια διάσταση που να απαιτεί ειδικό αστυνομικό σώμα για την αντιμετώπισή της.

Πριν περάσουμε στην απαρίθμηση των στοιχείων αξίζει να αναφερθούν δύο ακόμη σημεία. Το πρώτο είναι ότι από τότε που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε με τον πρώτο της μάλιστα νόμο το Πανεπιστημιακό Άσυλο, ο Πανεπιστημιακός χώρος εξομοιώθηκε από άποψη αστυνόμευσης με τον αστικό ή τον περιαστικό ιστό που τον περιβάλλει. Ασχέτως, συμφωνίας ή διαφωνίας με αυτή τη νομοθέτηση (προφανώς, ο γράφων διαφωνεί) τίποτα δεν εμποδίζει σήμερα την Αστυνομία να επέμβει στα Πανεπιστήμια. Το ίδιο άλλωστε συνέβαινε και όταν ίσχυε το πανεπιστημιακό Άσυλο και η Αστυνομία είχε παρέμβει είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήματος των Πανεπιστημιακών Αρχών. Το δεύτερο είναι ότι τα Πανεπιστήμια διαθέτουν σε περιορισμένο βαθμό υπαλλήλους φύλαξης και ζητούν να έχουν αυτά την αρμοδιότητα και τη δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό για να οργανωθεί καλύτερα η προφύλαξη των εγκαταστάσεών τους, στο πλαίσιο της αυτοτέλειας που τους αναγνωρίζει το Σύνταγμα.

Εγκληματικότητα και ΑΕΙ

Αλλά, ας δούμε τον χάρτη της εγκληματικότητας γενικά και ειδικά στα Πανεπιστήμια για να διαπιστώσει κανείς πόσο ατελέσφορο και περιττό επιχειρησιακά, πόσο ρουσφετολογικό και σπάταλο οικονομικά είναι το προωθούμενο σχέδιο της κυβέρνησης. Αφού, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπακούει αποκλειστικά σε ιδεοληπτικές και μικροπολιτικές στοχεύσεις. Σχετίζεται με τη γενικότερη αυταρχική σκλήρυνση της κυβερνητικής πολιτικής, όσο πληθαίνουν οι αποτυχίες της και βαθαίνουν τα ρήγματα με την κοινωνία και τη νεολαία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την εγκληματικότητα που τηρεί η Ελληνική Αστυνομία, στο σύνολο της χώρας, σημειώθηκαν πάνω-κάτω 2 εκατομμύρια αδικήματα τα έτη 2010-2020. Την ίδια περίοδο υπήρξαν περίπου 2.000 αδικήματα (χαμηλής ποινικής αξιολόγησης) μέσα ή πέριξ των Πανεπιστημίων. Δηλαδή, 200 ανά έτος ή το 0,1% του συνόλου των αδικημάτων και μάλιστα επικεντρωμένα σε τέσσερα πανεπιστημιακά συγκροτήματα στη συντριπτική πλειοψηφία τους (ΑΠΘ, ΕΜΠ Πατησίων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πειραιά).Για αυτό το..."ρωμαλέο" 0,1% γίνεται όλος ο θόρυβος που με την ευγενική χορηγία των ΜΜΕ μετατρέπεται σε "ηθικό πανικό", που συγκροτεί το κοινωνικό αρχέτυπο και πρόσχημα κάθε αντιδραστικής πολιτικής.

Πράξεις πραγματικής ή συμβολικής βίας, όπως αυτή απέναντι στον Πρύτανη του Ο.Π.Α. που συνάντησε την ομόθυμη καταδίκη, ανομία εισαγόμενη στα Πανεπιστήμια (διακίνηση ναρκωτικών, μικροκλοπές, φθορές κλπ) και άλλες παθογένειες, μεγεθύνονται υπέρμετρα από έναν μηχανισμό διαστρέβλωσης και προπαγάνδας που έχει πάρει εργολαβία την κατασυκοφάντηση των δημόσιων Πανεπιστημίων, ως άντρα "βίας και ανομίας". Την ίδια ώρα αυτός ο μηχανισμός κάνει αόρατους τους 5200 νεκρούς της πανδημίας και αποκρύπτει τις βαριές ευθύνες και παραλείψεις της κυβέρνησης και του προκλητικά ανέμελου πρωθυπουργού.

Οι 1000 αστυνομικοί που θα προσληφθούν σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα έχουν ως "αποστολή" να αντιμετωπίσουν 200 κρούσματα ανομίας και βίας ανά έτος στα Πανεπιστήμια. Θα αναλογούν 5 αστυνομικοί/ κρούσμα ή 0,2 κρούσματα/ αστυνομικό ΕΤΗΣΙΩΣ Δηλαδή, κατά το κοινώς λεγόμενο, 1000 άτομα μισθοδοτούμενα από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού θα έχουν, πέραν του χαφιεδισμού, ως αντικείμενο απασχόλησης "να λιάζονται"!

Αντίθετα, στα κρούσματα εγκληματικότητας στον γενικό πληθυσμό η αναλογία είναι σε ετήσια βάση

200.000 κρούσματα /50.000 αστυνομικοί= 4

ή

50000 αστυνομικοί/ 200.000 κρούσματα= 0,25.

Άεργοι οι αστυνομικοί του νέου σώματος

Συμπέρασμα: Οι 1000 αστυνομικοί των Πανεπιστημίων, στην ουσία θα είναι άεργοι και θα έχουν 20 φορές λιγότερο φόρτο εργασίας από τους άλλους συναδέλφους τους.

Ο καθένας τους θα "καταδιώκει" το 1/5 μιας βίαιης πράξης για έναν ολόκληρο χρόνο!

Πρόκειται για καραμπινάτο παράδειγμα αντιπαραγωγικού, παρασιτικού και διεφθαρμένου κρατισμού. Οδηγεί, εν μέσω πανδημίας και πλήθους υπέρτερων αναγκών σε κατασπατάληση πόρων ( 10-15 εκ. / έτος μόνο για τη μισθοδοσία όλου αυτού του "κηφηναριού")

Όμοιό του, από άποψη προκλητικού ρουσφετολογικού σκανδάλου, ήταν μόνο οι περίφημοι αγροφύλακες, πάλι επί ΝΔ, προ 15ετίας.

Αυτό καταδεικνύει ότι η συγκεκριμένη επιλογή έχει πρώτα απʼ όλα ιδεολογικό-συμβολικό χαρακτήρα, που απευθύνεται στο θυμικό ενός μηντιακά κανοναρχούμενου κοινού. Δεν πάει, άλλωστε, καιρός που νεαρά φέρελπις υφυπουργός, μηδενικού επί της ουσίας έργου και προσφοράς, συνέβαλλε κι αυτή στην προετοιμασία του εδάφους για την επέλαση του αυταρχισμού με α λα Τραμπ τερατολογίες, ισχυριζόμενη πως στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο είχε εναποθετηθεί οπλισμός εφάμιλλος αποθήκης του συριακού στρατού!

Η κυβέρνηση με μοναδική μέχρι στιγμής παραγωγική καινοτομία, το πρόγραμμα "Ελλάς Ελλήνων Αστυνομικών και Ειδικών Φρουρών", φαίνεται ότι διευρύνει την απασχόληση των νέων στον στρατηγικό για την οικονομία τομέα του "Νόμου και της Τάξης". Συγχωνεύει στην ουσία σε ένα υπουργείο την Παιδεία και την Αστυνομία. Με απαράμιλλο ευρωπαϊστικό και εκσυγχρονιστικό οίστρο οδηγεί την Ελλάδα στο δρόμο του ερντογανικού αυταρχικού-αστυνομικού κράτους.

Έτσι, σύντομα, από δεύτεροι στην Ε.Ε. θα ξεπεράσουμε τους αδελφούς Κυπρίους και θα κατακτήσουμε την πρωτιά στην Ευρώπη σε αριθμό αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους. Μετά από μια τέτοια... εθνική επιτυχία, μικρή σημασία θα έχει η διατήρηση της τελευταίας θέσης στην αναλογία καθηγητών-φοιτητών ( Ε Ε. 15 φοιτητές/ μέλος ΔΕΠ, Ελλάδα 39 φοιτητές / μέλος ΔΕΠ.).

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και με το δίδυμο Χρυδοχοΐδη-Κεραμέως στη θέση τους, τα Πανεπιστήμιά μας μπορεί να μην έχουν "να φάνε" επιπλέον χρηματοδότηση, εργαστήρια, σύγχρονο εξοπλισμό, ψηφιακές υποδομές και Εστίες για τους φοιτητές, θα έχουν όμως αντʼ αυτών "να φάνε" ξύλο, σπρέι πιπεριού και κρότου λάμψης, γκλοπ και χειροπέδες, βγαλμένες από τις καλύτερες παραδόσεις της κλασικής Δεξιάς και της νεοΕΡΕ που μας κυβερνά.

(Μαζί με Ραφάλ, φρεγάτες και άλλα εξοπλιστικά "καλούδια", βεβαίως, βεβαίως...)

Θέματα επικαιρότητας: Αστυνομική βία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×