Αστυνομία ή συμμορία;
Σπύρος Ραπανάκης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2021-10-28
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει πέσει σε βαθιά ανυποληψία, προκαλεί ανασφάλεια και έχει μετατραπεί σε παράγοντα κοινωνικής έντασης
Όποιος θέλει αστυνομία τύπου Αμερικής να την πάρει σπίτι του. Να είμαστε ξεκάθαροι. Όποιος φαντασιώνεται αστυνομικούς που βγάζουν το κουμπούρι και πυροβολούν για ψύλλου πήδημα δικαίωμά του, αλλά μια τέτοια αστυνομία σε ευνομούμενες πολιτείες δεν έχει καμία θέση.
Διότι αστυνομία που γαζώνει με 36 σφαίρες τρεις άοπλους σκοτώνοντας τον έναν δεν μοιάζει με οργανωμένο εκπαιδευμένο σώμα που διαφυλάσσει τη δημόσια τάξη. Αστυνομία που αγνοεί τις εντολές από το κέντρο και συνεχίζει μια καταδίωξη των “τριών αθίγγανων” που έχει τελικά ολέθριο τέλος δεν μοιάζει με αστυνομία. Μοιάζει με συμμορία.
Το αίμα του Νίκου Σαμπάνη είναι στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι αυτός που έκανε κεντρική πολιτική της κυβέρνησής του τα “λυμένα χέρια” και το δόγμα “νόμος και τάξη” προσλαμβάνοντας χιλιάδες ανεκπαίδευτους και αμόρφωτους, οι οποίοι χωρίς καν την υποτυπώδη εκπαίδευση βγαίνουν στους δρόμους με τα όπλα στα χέρια.
Οι συνάδελφοί τους άλλωστε ήταν που ξυλοκοπούσαν τους ανθρώπους στις πλατείες στη διάρκεια των λοκντάουν. Οι ίδιοι ήταν που ξεγύμνωναν νέα παιδιά στα πάρκινγκ της Μπουμπουλίνας στις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου και της 6ης Δεκεμβρίου. Οι ίδιοι ήταν που έκαναν πλάτες στους ακροδεξιούς στη Βικτώρια.
Είδαμε, βέβαια, και τους “μορφωμένους” των ΜΑΤ. Πώς προκάλεσαν απρόκλητα μπάχαλα στο κέντρο της Αθήνας. Είναι άραγε “τάξη και ασφάλεια” ο διαταραγμένος ΜΑΤατζής που σπάει τη βιτρίνα του μαγαζιού φωνάζοντας “είμαι τρελός”;
Όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Βέμπερ και το μονοπώλιο της βίας από το κράτος γίνονται καραμέλα στα πάνελ που ξεπλένουν την αστυνομική φονική βία, ξερνάνε ρατσισμό, φιλοξενούν φασιστικές αντιλήψεις “συνδικαλιστών” της αστυνομίας. Έχουν άραγε σκεφτεί τι συμβαίνει όταν η βία του κράτους είναι υπέρμετρη και πέφτει στις πλάτες των πολιτών που δεν μπορούν να ανασάνουν;
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει πέσει σε βαθιά ανυποληψία, προκαλεί ανασφάλεια και έχει μετατραπεί σε παράγοντα κοινωνικής έντασης. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι πολίτες βρίσκονται σε ανυπόφορη πίεση από την πανδημία, από την ακρίβεια, από τους χαμηλούς μισθούς, η Πολιτεία θα όφειλε να εμπνέει αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας, με την αστυνομία να έχει κομβικό ρόλο σ’ αυτό. Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο. Και γι’ αυτό η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.