Ο Όρμπαν και το ουγγαρέζικα βιολιά της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς

Αργύρης Παναγόπουλος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2021-03-07

Μετά το διαζύγιο της ευρωπαϊκής Δεξιάς με το Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, οι ομάδες της φασιστικής και μη Ακροδεξιάς δίνουν μάχη για να τον προσελκύσουν

Το διαζύγιο ανάμεσα στην ευρωπαϊκή Δεξιά και το Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν αποτελεί αναμφισβήτητα θετικό στοιχείο, παρʼ όλο που ο Όρμπαν αποσύρθηκε για να αποφύγει τον εξευτελιστικό εξοστρακισμό του μετά την αλλαγή των εσωτερικών κανονισμών της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που θα μπορεί πλέον να διαγράψει από τους κόλπους της μια εθνική αντιπροσωπεία και όχι μόνο κάποιον ευρωβουλευτή. Οι ομάδες της Ακροδεξιάς και της φασιστοειδούς Ακροδεξιάς δίνουν μάχη για να προσελκύσουν τον Όρμπαν, παρά τις αλλαγές στρατηγικής σε ορισμένες από αυτές, κυρίως από τον Ματέο Σαλβίνι, τη Μαρίν Λε Πεν και την Τζιόρζια Μελόνι.

Η ευρωομάδα του ΕΛΚ εξανάγκασε τον Όρμπαν να πάρει τους 12 ευρωβουλευτές και να αποχωρήσει από τη μεγαλύτερη ομάδα της Ευρωβουλής, ενώ θεωρείται θέμα χρόνου και η αποχώρησή του από το ΕΛΚ. Η αλήθεια είναι ότι το ΕΛΚ έδειξε ότι δεν ανέχεται πλέον την αυταρχική πολιτική του Όρμπαν, την καταπάτηση του κράτους δικαίου, τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης με το φίμωμα κάθε αντιπολιτευτικής φωνής στα μέσα ενημέρωσης, τη ρατσιστική αντιμεταναστευτική του πολιτική και την πολιτική του κατά της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Στοιχείο που δείχνει ότι η ευρωπαϊκή Δεξιά ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο τμήμα της σκοπεύει να συγκρουστεί με την ευρωσκεπτικιστική Δεξιά για να ανακτήσει τμήμα του εκλογικού της σώματος. Η ημέρα της αποχώρησης του Όρμπαν από το ΕΛΚ συνέπεσε με μια νέα καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Ουγγαρίας, που θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 28.500 ευρώ σε οικογένεια μεταναστών που έτυχε απάνθρωπης αντιμετώπισης από την κυβέρνηση της Βουδαπέστης.

Μεταξύ της ακροδεξιάς «Ταυτότητας και Δημοκρατίας»...

H πιθανή μετατόπιση του Όρμπαν στην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID) θα τον οδηγούσε κατευθείαν στην Ακροδεξιά της Λέγκας, του γαλλικού Rassemblement National και της γερμανικής AfD, που διαμέσου ενός εκ των ηγετών της στελεχών, του Γιόργκ Μόιτεν, έσπευσε να τον καλωσορίσει ως «καλοδεχόμενο». Με τους 12 ευρωβουλευτές του Όρμπαν η Ακροδεξιά θα έφτανε στις 87 έδρες.

Η απόφαση του Ματέο Σαλβίνι να ψηφίσει υπέρ του Ταμείου Ανασυγκρότησης και να συμμετέχει στην κυβέρνηση του ευρωπαϊστή τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι δεν φαίνεται να αλλάζει φαινομενικά κάτι στις σχέσεις του ηγέτη της Λέγκας με τον Όρμπαν, όπως έδειξε το γεγονός ότι την ημέρα της αποχώρησής του από το ΕΛΚ ο Όρμπαν είχε διπλή επικοινωνία με τον Σαλβίνι, τη δεύτερη φορά σε βιντεοδιάσκεψη, με τον Σαλβίνι να δηλώνει «τη φιλία και την εγγύτητα ανάμεσα στον ιταλικό και τον ουγγρικό λαό», ενώ προηγουμένως είχε πλέξει το εγκώμιο του Όρμπαν για την αγορά του Sputnik V.

Ο Τζιανκάρλο Τζιορτζέρι, δεξί χέρι του Σαλβίνι στη Λέγκα, υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης του Ντράγκι και πρώην υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης στην πρώτη κυβέρνηση του Τζιουζέπε Κόντε, έχει δρομολογήσει όμως εδώ και ένα χρόνο επαφές για την είσοδο της Λέγκας στο ΕΛΚ.

Στη Γερμανία, το ομοσπονδιακό γραφείο για την προστασία του συντάγματος κατηγοριοποίησε ως «ύποπτη περίπτωση» το ακροδεξιό AfD, παρακολουθώντας επί δύο χρόνια ομιλίες στελεχών του, στοιχείο που έδωσε το πράσινο φως στις μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν από κοντά τις δραστηριότητες του AfD, αποφεύγοντας όμως τον έλεγχο των ευρωβουλευτών και των βουλευτών του στο εθνικό και τα Κοινοβούλια των κρατιδίων. Ο έλεγχος αυτός επιτρέπει νόμιμες τηλεφωνικές υποκλοπές και τη «νόμιμη» είσοδο πληροφοριοδοτών στο εσωτερικό του AfD.

Η Μαρίν Λε Πεν κρατά μέχρι στιγμή χαμηλούς τόνους, γιατί έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στην εσωτερική πολιτική της Γαλλίας, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για να κερδίσει ψήφους από την παραδοσιακή Δεξιά και να αποτρέψει τις πιέσεις της κυβέρνησης Μακρόν και κυρίως του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, η ισλαμοφοβία του οποίου φάνηκε να ξεπερνά αυτή της Λε Πεν.

Η πρόσφατη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου της Harris, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023, δίνει τη Λε Πεν πρώτη με 27% στον πρώτο γύρο, από το 21,3% του πρώτου γύρου των εκλογών του 2017, και τον Μακρόν στο 24%, με μικρή άνοδο από το 22,4% των τελευταίων ευρωεκλογών. Στον δεύτερο γύρο η Λε Πεν φαίνεται να χάνει την προεδρία με το 48%, από το 34% που είχε πάρει στον δεύτερο γύρο το 2017, με άνοδο όμως 14%, έναντι ενός Μακρόν που κερδίζει με μικρό σχετικά προβάδισμα 52%, από το 66% του 2017.

Η γαλλική παραδοσιακά αντιφασιστική Δεξιά, και πρέπει να το τονίσουμε, το 2002 και το 2017 μεταξύ πατέρα και κόρης Λε Πεν δεν είχε τον παραμικρό δισταγμό να στηρίξει τον Λιονέλ Ζοσπέν και τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά κάτι τέτοιο δεν θεωρείται τόσο δεδομένο μεσούσης της πανδημίας και της πτώσης της δημοτικότητας του Μακρόν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023.

Πόσοι όμως από αυτούς θα έχουν ενδοιασμούς να ψηφίσουν τη Λε Πεν, που δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι θα απαγορεύσει τις «ισλαμικές ιδεολογίες» και περιφέρεται ως προστάτης των Γάλλων απέναντι στους αποκεφαλισμούς και τα μαχαιρώματα από φονταμενταλιστές ισλαμιστές στη Γαλλία;

...και των φασιστοειδών «Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών»

«Την αλληλεγγύη μου στον Βίκτορ Όρμπαν και τους Ούγγρους φίλους. Χωρίς το Fidesz το ΕΛΚ θα είναι ακόμη περισσότερο εξαρτημένο από την Αριστερά, απομακρύνοντας την προοπτική ενός ευρωπαϊκού διπολικού συστήματος και μιας ώριμης και πρωταγωνιστής Κεντροδεξιάς. Θα αναλάβουμε αυτή την αποστολή» σημείωσε στο Διαδίκτυο η πρόεδρος των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας Τζιόρζια Μελόνι, που -προσοχή όμως- είναι και πρόεδρος της ακροδεξιάς ευρωομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), που έχει ως γενικό γραμματέα την Άννα Φοτίγκα του πολωνικού «Νόμος και Δικαιοσύνη» και ταμία τον Χόρχε Μπουχαντέ του ισπανικού φασιστικού Vox.

Η Ακροδεξιά στο εδώλιο

Στη Γαλλία διαλύθηκαν οι ισλαμόφοβοι της Generation Identitaire, παρʼ όλο που η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν συναγωνίζεται πολλές φορές την ισλαμοφοβία της Μαρίν Λε Πεν. Η οργάνωση που κατηγορείται ότι ανήκε πολιτικά κοντά στη Λε Πεν αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της για «υποκίνηση διακρίσεων, μίσους και βίας με βάση τη φυλή και τη θρησκεία», ενώ το δικαστήριο τη χαρακτήρισε «στρατιωτική οργάνωση», αφού τα τρεις περίπου χιλιάδες μέλη της παρουσιάζουν «τους μετανάστες και το Ισλάμ ως κινδύνους που πρέπει να πολεμήσουν», προχωρώντας σε διαμαρτυρίες στις οροφές σε τεμένη και επιθέσεις εναντίον Τούρκων οπαδών. Καθοριστική για το λουκέτο στην Generation Identitaire, που χρησιμοποιούσε drones για την αναζήτηση μεταναστών στα γαλλο-ισπανικά σύνορα, ήταν η χρηματοδότηση που έλαβε από τον Αυστραλό Μπρέντον Τάραντ, που προκάλεσε 51 νεκρούς με τις επιθέσεις του σε τεμένη στη Νέα Ζηλανδία το 2019.

Το κυνήγι κατά της Ακροδεξιάς συνεχίζεται στο Βέλγιο, εναντίον της παράνομης χρηματοδότησης του Vlaams Blok των Φλαμανδών ή των Δανών του Stram Kurs, που υποστηρίζουν την έξοδο της Κοπεγχάγης όχι μόνο από την Ε.Ε., αλλά και από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι πιέσεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς στη Δανία οδηγούν την κεντροαριστερή κυβέρνησε σε σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική που φτάνει στην απέλαση Σύρων προσφύγων θεωρώντας πλέον τη Δαμασκό «ασφαλή» προορισμό.

Θέματα επικαιρότητας: Ακροδεξιά

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Περισσότερα

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Περισσότερα

Μπολσονάρο, Τραμπ και λοιπές ακροδεξιές δυνάμεις

Παντελής Μπουκάλας, 2023-01-10

Τον Ντόναλντ Τραμπ θα τον πληρώνει για πολλά χρόνια ο κόσμος....

Περισσότερα

Θα μπουν ξανά στη Βουλή οι νεοναζί;

Βασιλική Γεωργιάδου, 2023-01-01

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 ο συνδυασμός της Χρυσής...

Περισσότερα

Και το χρυσό καμπανάκι κακόηχο είναι

Παντελής Μπουκάλας, 2022-10-25

Ελάχιστα μετά τους εορτασμούς του μιλένιουμ, τον Φεβρουάριο...

Περισσότερα

Και αν η άκρα Δεξιά κατακτήσει την Ευρώπη;

Νίκος Μαραντζίδης, 2022-10-02

Και ποιος σοβαρός άνθρωπος μπορεί να πάρει στα σοβαρά τέτοιες...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Τα προβληματικά δικαιώματα

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2022-06-06

Μερικές φορές μας περνάει απ’ το μυαλό πως κάτι πολύ κακό...

Περισσότερα

Φονική νοσταλγία

Παντελής Μπουκάλας, 2022-03-10

Ο δεύτερος γυναικοκτόνος του 2022, ο «πρωταθλητής Πολεμικών...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

×
×