Να τελειώνει η πλάκα ότι κλείνουμε το μάτι στους αντιεμβολιαστές

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Γ.Συμεωνίδη, Politic.gr, Δημοσιευμένο: 2021-10-22

Ως μια άθλια προσπάθεια της ΝΔ για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες για την κατάσταση της πανδημίας και την πορεία του εμβολιασμού στην κοινωνία και στην αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τις κατηγορίες πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κλείνει το μάτι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο www.politic.gr ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και καιρό έχει πετάξει λευκή πετσέτα και στέλνει στην κοινωνία μήνυμα εφησυχασμού. Όσον αφορά το κόμμα του, μας ενημερώνει πως η εμβολιαστική του καμπάνια θα ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα με στοχευμένες παρεμβάσεις σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Σε σχέση με τα εξοπλιστικά, ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογραμμίζει πως ακολουθείται μία ανερμάτιστη πολιτική που κοστίζει πολλά δισ. ευρώ, ενώ κανείς δεν ξέρει τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης αφού σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα δεν συνεννοείται με κανέναν. Όσο δε ειδικώς για την ελληνοαμερικανική συμφωνία, κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως ακολουθεί το δόγμα του «προβλέψιμου συμμάχου» που αδυνατίζει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας καθώς παραδίδει όλα τα διαπραγματευτικά όπλα και μάλιστα επ’ αόριστον.

Αναφορικώς με τη συζήτηση περί εξεταστικών επιτροπών για τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπικές εταιρείες, επισημαίνει πως δεν είναι δυνατό ο κ. Μητσοτάκης να έχει μοιράσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος σε μέσα ενημέρωσης με αδιαφανείς διαδικασίες για να φιλοτεχνούν το προφίλ του και να αποσιωπούν τις ολιγωρίες της κυβέρνησής του και να κάνουμε πως δεν συμβαίνει τίποτα, αφού είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα και με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, μπορεί και πρέπει να προκύψει, κατά τον κ. Θεοχαρόπουλο πάντοτε, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά πρώτη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία να είναι πρώτο κόμμα και στην περίπτωση αυτή θα επιδιώξει να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση για τον τόπο στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας. Ο διευθυντής της Κ.Ο. κάνει, πάντως, και την αυτοκριτική του για τα εσωκομματικά σημειώνοντας πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα βήματα στο άνοιγμα του κόμματος, στην εγγραφή νέων μελών και ιδίως νέων ανθρώπων, ώστε να υπάρξει αντιστοίχιση κόμματος και κοινωνίας.Μήπως η επιμονή με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή στο ποσοστό των εμβολιασμένων που βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι ένα ακόμα κλείσιμο του ματιού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο αποκαλούμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα; Γιατί δεν έχουμε δει ακόμα την καμπάνια του κόμματος για τους εμβολιασμούς;

Κανένα κλείσιμο του ματιού δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Και πώς να υπάρξει εξάλλου καθώς η Αριστερά και ο ανορθολογισμός του αντιεμβολιαστικού κινήματος είναι δύο έννοιες ασύμβατες. Για αυτό εξάλλου στις διαδηλώσεις τους κυριαρχούν οι σκληροί ακραίοι Δεξιοί, όσοι πρωτοστάτησαν και στις διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Να τελειώνει λοιπόν αυτή πλάκα που μόνο πλάκα δεν είναι αλλά μια άθλια προσπάθεια της Ν.Δ. για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες για την κατάσταση της πανδημίας και την πορεία του εμβολιασμού στην κοινωνία και στην αντιπολίτευση. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και καιρό έχει πετάξει λευκή πετσέτα στην πανδημία και στέλνει στην κοινωνία μήνυμα εφησυχασμού. Στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι η κυβέρνησή του τα έχει κάνει όλα σωστά, ενώ ο ίδιος το προηγούμενο διάστημα απομάκρυνε από τις θέσεις τους όλους τους αρμόδιους Υπουργούς για τη διαχείριση της πανδημίας. Την ίδια ώρα, οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες συνεχώς επιδεινώνονται, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει παραγκωνιστεί και οι αποφάσεις λαμβάνονται με πολιτικά κριτήρια. Όσο για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, εδώ και καιρό προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς και τα ποσοστά των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας στις πλέον ευπαθείς ομάδες είναι ανησυχητικά υψηλά. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς γίνεται το αδιαχώρητο, τα σχολικά τμήματα αντί να αραιώνουν συγχωνεύονται και η κυβέρνηση μειώνει για το 2022, εν μέσω πανδημίας, κατά 900 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό για την Υγεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή στήριξε με τρόπο ξεκάθαρο τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ενώ πρωτοστάτησε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στη συζήτηση για την άρση τους καθεστώτος της πατέντας των εμβολίων, προκειμένου να υπάρξει ταχύτερος και μαζικότερος ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Με τα μέσα που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία όλο αυτό το διάστημα συμβάλλει στην προσπάθεια να πειστούν να εμβολιαστούν όσοι ακόμη δεν το έχουν κάνει. Αυτή η προσπάθεια θα ενταθεί και το επόμενο διάστημα με στοχευμένες παρεμβάσεις σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Σας φοβίζει ότι η στάση που κρατάτε απέναντι στην ελληνογαλλική και στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία δεν έχει γίνει κατανοητή και από μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων σας; Μήπως, εν τέλει, οι όποιες αδυναμίες τους είναι λιγότερες από τα πλεονεκτήματά τους;

Πάγια θέση μου είναι ότι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται με κριτήριο τις πρόσκαιρες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Άλλωστε, πολλές φορές, τα οφέλη ή οι αρνητικές επιπτώσεις των εκάστοτε επιλογών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής γίνονται ορατές σε βάθος χρόνου. Σε αυτά τα θέματα απαιτείται εθνικά υπεύθυνη στάση μακριά από πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη. Σας θυμίζω ότι όταν ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, η πλειοψηφία της κοινωνίας την έβλεπε αρνητικά και με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν τα θετικά της αποτελέσματα. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης που την πολέμησε με τρόπο ανεύθυνο και λαϊκίστικο ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σήμερα ως πρωθυπουργός και την τηρεί και την τιμά. Στην ουσία των συμφωνιών στις οποίες αναφέρεστε, ο ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε συγκεκριμένες ενστάσεις ως όφειλε εκ του ρόλου του ως αξιωματική αντιπολίτευση, οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη από την κυβέρνηση. Στα δε εξοπλιστικά ακολουθείται μία ανερμάτιστη πολιτική που κοστίζει πολλά δισ. ευρώ, θυμίζω η κυβέρνηση πήρε Rafale γιατί έλεγε ότι οι φρεγάτες ήταν ακριβές, μετά πήρε και φρεγάτες, συζητά για F-35 και κανείς δεν ξέρει τι κάνει αφού σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα δεν συνεννοείται με κανέναν. Όσο δε ειδικά για την ελληνοαμερικανική συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε με τις ΗΠΑ πενταετή επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με επ’ αόριστον επέκταση μετά τη λήξη της πενταετούς διάρκειας, ενώ πάγια στρατηγική της χώρας ήταν η ανανέωσή της κάθε χρόνο. Ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς ακολουθεί το δόγμα του “προβλέψιμου συμμάχου” που αδυνατίζει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας καθώς παραδίδει όλα τα διαπραγματευτικά όπλα και μάλιστα επ’ αόριστον.

Με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις, μήπως η πολιτική σας εμμονή με τα μίντια αποτελεί υποκατάστατο της έλλειψης επαρκούς αφηγήματος που θα έφερνε μαζί σας την κοινωνική πλειοψηφία; Και το ρωτάω με την έννοια πως και το 2015 τα ΜΜΕ ήταν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να έρθει στην εξουσία.

Η έλλειψη πολυφωνίας στην ενημέρωση τα τελευταία δύο χρόνια είναι πρωτοφανής από τη μεταπολίτευση και μετά με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει κατρακυλήσει στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελευθερία του Τύπου. Συνεπώς, δεν πρόκειται για κάποια εμμονή, αλλά για μια πραγματικότητα η οποία αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα και την οποία αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία της κοινωνίας. Αν διαβάσετε την πρότασή μας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, θα δείτε ότι δεν αναφέρεται γενικά και αόριστα στα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις, όπως λέτε, αλλά αφορά πολύ συγκεκριμένα ζητήματα. Πρώτον, αφορά τη λίστα Πέτσα μέσω της οποίας μοιράστηκε δημόσιο χρήμα σε μέσα ενημέρωσης χωρίς αντικειμενικά κριτήρια δημοφιλίας, επισκεψιμότητας, αναγνωσιμότητας του μέσου. Ενώ μοιράστηκε δημόσιο χρήμα μέχρι και σε μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας που αναπαρήγαγαν συστηματικά επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας αρνητών του κορονοϊού και αντιεμβολιαστών. Για το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα, έχει διαβιβαστεί ήδη στη Βουλή σχετική δικογραφία. Δεύτερον, αφορά μία συγκεκριμένη δημοσκοπική εταιρία, η οποία φέρεται να είναι συνδεδεμένη με άλλη εταιρία που πήρε απευθείας ανάθεση από το κράτος. Στην Αυστρία ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναγκάστηκε σε παραίτηση από τη θέση του καγκελάριου γιατί έδωσε ένα εκατομμύριο ευρώ δημόσιου χρήματος, προκειμένου να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη μέσω δημοσκοπήσεων και δημοσιευμάτων. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης να έχει μοιράσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια δημόσιου χρήματος σε μέσα ενημέρωσης με αδιαφανείς διαδικασίες για να φιλοτεχνούν το προφίλ του και να αποσιωπούν τις ολιγωρίες της κυβέρνησής του και να κάνουμε πως δεν συμβαίνει τίποτα. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

Σας ανησυχεί πιθανή ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του νέου του προέδρου, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η σχετική δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Βρίσκεται στις επιδιώξεις σας μια προγραμματική συμφωνία με το ΚΙΝΑΛ πριν τις εκλογές;

Δεν με ανησυχούν κύριε Συμεωνίδη οι διεργασίες στα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου, αυτό που με προβληματίζει είναι πώς θα σταματήσει η επικράτηση ορισμένων δεξιών και νεοσυντηρητικών απόψεων στην ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα κόμμα που πήρε σχεδόν 32% στις τελευταίες εθνικές εκλογές και είναι ένα από τα ισχυρότερα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη για να υπάρξει μία νέα προοδευτική πλειοψηφία στην κοινωνία και στη Βουλή που θα βάλει τέλος στη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, μπορεί και πρέπει να προκύψει μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Βέβαια, την τελευταία λέξη θα την έχει ο ελληνικός λαός, ο οποίος με την ψήφο του θα κρίνει και τους πολιτικούς συσχετισμούς. Πρώτη προϋπόθεση για να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Σε αυτόν τον στόχο οφείλουμε να κατευθύνουμε τις δυνάμεις μας την δεδομένη στιγμή. Στην περίπτωση αυτή, ναι, θα επιδιώξει να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση για τον τόπο στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας. Βέβαια και πριν τις εκλογές θα πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, με κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες τόσο στην κοινωνία όσο και στη Βουλή, να αρθούν τυχόν επιφυλάξεις και να αποκατασταθούν σχέσεις εμπιστοσύνης. Άλλωστε, η πανδημία και οι οικονομικές της συνέπειες έχουν αναδείξει την επικαιρότητα των ιδεών της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας για ισχυρά κράτη πρόνοιας, στήριξη της εργασίας και παρεμβάσεις στην αγορά. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αρχίσει να κινούνται τα πράγματα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Οι ανάγκες και οι προσδοκίες της κοινωνικής πλειοψηφίας δεν μπορούν να περιμένουν και οι προοδευτικές δυνάμεις και στην Ελλάδα οφείλουν να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων αυτής της ιστορικής συγκυρίας.

Το συνέδριο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει καθυστερήσει, εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας. Σας προβληματίζει πως τυχόν νέα καθυστέρησή του θα σας βρει απροετοίμαστους στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφύγει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Το στοίχημα είναι να αποτελέσει ένα συνέδριο που θα δώσει το στίγμα του ποιοτικού μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία σε ένα σύγχρονο, μαζικό και ανοιχτό κόμμα της αριστερής προοδευτικής παράταξης. Να αποτελέσει ένα πολιτικό γεγονός στο οποίο θα εμπλακούν και θα συμμετέχουν πολλοί περισσότεροι από όσους έχουν επιλέξει μέχρι σήμερα την οργανωμένη πολιτική δράση και να κεντρίσει το πολιτικό ενδιαφέρον των προοδευτικών πολιτών της χώρας. Και για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να ανταποκριθούμε σε δύο προκλήσεις, την προγραμματική και την οργανωτική. Ήδη από την προγραμματική συνδιάσκεψη του περασμένου Ιουλίου έχουμε ένα κείμενο προγραμματικών θέσεων που απαντάει με τρόπο σύγχρονο και προοδευτικό στα επίδικα της εποχής, όπως είναι οι ανισότητες και η κλιματική κρίση. Χρειάζεται, όμως, το επόμενο διάστημα αυτές οι θέσεις να γίνουν γνωστές και κυρίως να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης τόσο εντός των οργανώσεων του κόμματος όσο και με την κοινωνία. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα βήματα στο άνοιγμα του κόμματος, στην εγγραφή νέων μελών και ειδικά νέων ανθρώπων, ώστε να υπάρξει αντιστοίχιση κόμματος και κοινωνίας και να βρουν έκφραση όλες οι κοινωνικές δυνάμεις, ρεύματα και παραδόσεις του προοδευτικού χώρου που συναντήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε και τη διακυβέρνηση της χώρας όποια στιγμή κι αν επιχειρήσει ο κ. Μητσοτάκης να δραπετεύσει από τα αδιέξοδα της πολιτικής του με προσφυγή σε εκλογές.

Θέματα επικαιρότητας: Εμβολιασμός

Σπύρος Δανέλλης

Ορθός λόγος, ο μόνος δρόμος ευθύνης

Σπύρος Δανέλλης, 2021-12-10

Σήμερα, δύο και χρόνια μετά την εμφάνιση του εφιάλτη, όταν...

Περισσότερα
Ηλίας Μόσιαλος

Ελπίζω να αποδώσει η πίεση στους 60+ για το εμβόλιο

Ηλίας Μόσιαλος, 2021-12-04

Καθώς η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις...

Περισσότερα
Δημήτρης Ψαρράς

Το πολιτικό πρόσημο του εμβολίου

Δημήτρης Ψαρράς, 2021-11-29

Η υποχρεωτικότητα, η ελευθερία, τα δικαιώματα, η αλληλεγγύη,...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Οι αρνητές μάς αναγκάζουν να ξανασκεφτούμε

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2021-11-27

Υπάρχουν κάποιες λέξεις/έννοιες, τις οποίες έχουμε ακούσει...

Περισσότερα

Μοντέλα

Μιχάλης Μητσός, 2021-11-27

Όταν ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε...

Περισσότερα

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση πολιτικοποίησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Γρηγόρης Γεροτζιάφας, 2021-11-27

Κενά στην παρακολούθηση των ασθενών στην κοινότητα αλλά...

Περισσότερα

Το ρήγμα και το εμβόλιο

Παύλος Τσίμας, 2021-11-20

Οι NYTimes δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη σύμφωνα με την οποία...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Γιατί έχουμε τόσο πολλούς ανεμβολίαστους;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2021-11-16

Το ερώτημα αυτό είναι παράλληλο με το ερώτημα γιατί είχαμε...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

×
×