Το συνεχές της κρίσης αλλάζει και την πολιτική συμπεριφορά

Στράτος Φαναράς, Συνέντευξη στη Κ. Κοκκαλιάρη, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2021-11-01

Στα νέα δεδομένα που δημιουργούν στο πολιτικό σκηνικό οι αλλεπάλληλες κρίσεις - με κορυφαία βέβαια την πανδημία - αναφέρεται σε συνέντευξη του στο ethnos.gr o Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς. «Δεν νομίζω ότι η παραδοσιακή σύγκρουση Αριστεράς - Δεξιάς μπορεί να καλύψει αυτό το νέο φάσμα, το συνεχές των κρίσεων και την εξωσυστημική αμφισβήτηση που κάθε μέρα βλέπουμε να διογκώνεται» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο κ. Φαναράς σημειώνει πως «όσο θα υπάρχει αστάθεια συνθηκών τόσο θα αυξάνεται και η προδιάθεση για νέες απόπειρες δημιουργίας κομμάτων. Όμως η θεμελίωση τους και η ισχυροποίηση τους μέσα στο χρόνο είναι μια άλλη υπόθεση». Και μπορεί η οικονομία να είναι πάντοτε μία πολύ σημαντική παράμετρος που επηρεάζει και το πολιτικό εποικοδόμημα, ωστόσο «θέματα όπως η ασφάλεια, η προστασία, η υγεία, οι νέες συνθήκες στην εργασία αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι στο παρελθόν και επηρεάζουν σημαντικά τις πολιτικές τοποθετήσεις».

Έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από δύο χρόνια από την εκλογική αναμέτρηση του 2019. Πως βλέπετε να έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;

Το βασικό χαρακτηριστικό της διετίας που πέρασε είναι οι αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίσαμε με κορυφαία βέβαια την πανδημία του κορονοϊού η οποία συνεχίζει να είναι εδώ. Οι κρίσεις αυτές είναι πλέον τόσο συχνές και τόσο πολλές που δημιουργούν ένα «συνεχές», παύουν δηλαδή να είναι μεμονωμένα περιστατικά όπως στο παρελθόν.

Το συνεχές της κρίσης αλλάζει και την πολιτική μας συμπεριφορά. Δύο είναι οι βασικές του επιπτώσεις

Δημιουργεί μία συσπείρωση γύρω από την Κυβέρνηση η οποία παρά τη σταδιακή κάμψη της, συνεχίζει να είναι σημαντική ειδικά για μεσοδιάστημα του εκλογικού κύκλου (πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο rally round the flag effect) και

Αναδιατάσσει τις βασικές διαχωριστικές γραμμές μιας και οι απειλές και ειδικά οι περιβαλλοντικές και επιδημιολογικές απειλές μας αφορούν όλους την ίδια στιγμή και σε παγκόσμια κλίμακα εντείνοντας ταυτόχρονα τις παγκόσμιες ανισότητες. Επανέρχεται έτσι και η ανάγκη της δημόσιας παρέμβασης αλλά όχι μόνο στο πλαίσιο του κράτους, στη διεθνή παγκόσμια διάσταση του αναβαθμίζοντας τη σημασία και την ανάγκη των παγκόσμιων οργανισμών να παίξουν ουσιαστικό ρόλο.

Αν έπρεπε να διαλέξετε ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση παίρνει καλό βαθμό και ένα που είναι κάτω από τη βάση ποια θα ήταν αυτά; Και για το ΣΥΡΙΖΑ τι θα λέγατε στο ίδιο ερώτημα;

Η πλειοψηφία των πολιτών βαθμολογεί θετικά την προσπάθεια που γίνεται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους αλλά και στην εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης.

Ωστόσο σε κρίσιμα θέματα όπως η Απασχόληση, τα Εργασιακά, η Εγκληματικότητα για να αναφέρουμε τα πιο σημαντικά, οι επιδόσεις της είναι χαμηλές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε αντίστοιχες αξιολογήσεις μιας δεν ασκεί διακυβέρνηση.

Το «κέντρο» παίζει τελικά καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη κυβερνήσεων ή στην ουσία πρόκειται για μια εκλογική σύγκρουση ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά;

Είναι γνωστή η ρήση και πιστεύω ότι συνεχίζει να έχει την ισχύ της πως οι εκλογικές μάχες κερδίζονται στο Κέντρο αλλά όχι από το Κέντρο. Ωστόσο όπως ήδη αναφέραμε οι διαχωριστικές γραμμές αλλάζουν κάτω από το πρίσμα των νέων προβλημάτων. Δεν νομίζω ότι η παραδοσιακή σύγκρουση Αριστεράς-Δεξιάς μπορεί να καλύψει αυτό το νέο φάσμα, το συνεχές των κρίσεων και την εξωσυστημική αμφισβήτηση που κάθε μέρα βλέπουμε να διογκώνεται.

Από τα δημοσκοπικά ευρήματα εκτιμάτε ότι η οικονομία είναι το θέμα, που πρωτίστως «επηρεάζει» την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών ;

Η οικονομία είναι πάντοτε μία πολύ σημαντική παράμετρος που επηρεάζει και το πολιτικό εποικοδόμημα. Ωστόσο, όπως ήδη αναφέραμε, σήμερα έχουμε μπει σε μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από συνεχείς κρίσεις οι οποίες αλλάζουν και τις προτεραιότητες των ανθρώπων. Θέματα όπως η ασφάλεια, η προστασία, η υγεία, οι νέες συνθήκες στην εργασία αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι στο παρελθόν και επηρεάζουν σημαντικά τις πολιτικές τοποθετήσεις.

Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στην κεντροαριστερά εν όψει και των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής και πώς πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί η επόμενη περίοδος με δεδομένο πως οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική;

Νομίζω ότι είναι νωρίς για να κρίνουμε τις εξελίξεις. Αυτό που κυριαρχεί τώρα είναι το συναίσθημα και η θλίψη για την αδόκητη απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις που θα προκύψουν μετεκλογικά υπάρχουν δύο σενάρια κατατεθειμένα δημόσια μέχρι στιγμής. Το πρώτο είναι αυτό της ΝΔ που δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα επιδιώξει την αυτοδυναμία έστω και σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με το νέο εκλογικό νόμο και το δεύτερο σενάριο είναι αυτό του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για μια Κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας που ξεκινά από την Αριστερά και φτάνει μέχρι το Κέντρο και απευθύνεται σε τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα αν δεν κάνω λάθος. Είναι προφανές ότι το δεύτερο σενάριο έχει τις περισσότερες δυσκολίες αλλά θα έλεγα και αδυναμίες να κυριαρχήσει ως επιλογή στο εκλογικό σώμα. Και βέβαια έχει σημασία να δούμε αν θα υπάρξουν και άλλες προσεγγίσεις στο θέμα αυτό καθώς το ΚΙΝΑΛ για παράδειγμα δεν έχει δείξει μέχρι τώρα ότι θα ήθελε να μετάσχει σε Κυβερνήσεις συνεργασίας άρα εκ των πραγμάτων η πρόταση της ΝΔ ισχυροποιείται.

Υπάρχει χώρος για εμφάνιση κόμματος «στα δεξιά» της Νέας Δημοκρατίας, που θα μπορούσε να πλήξει το κυβερνών κόμμα;

Η δημιουργία των κομμάτων έχει μία αντικειμενική και μία υποκειμενική διάσταση. Βλέπουμε ότι σε όλη αυτή τη δεκαετή περιπέτεια της κρίσης έγιναν πολλές προσπάθειες δημιουργίας κομμάτων τα περισσότερα εκ των οποίων έφτασαν μέχρι τη Βουλή αλλά στη συνέχεια δεν κατάφεραν να κρατηθούν ισχυρά. Επίσης αναδείχθηκαν νέοι κομματικοί συσχετισμοί και ένας νέος δικομματισμός. Αρα η απάντηση είναι ότι όσο θα υπάρχει αστάθεια συνθηκών τόσο θα αυξάνεται και η προδιάθεση για νέες απόπειρες δημιουργίας κομμάτων. Όμως η θεμελίωση τους και η ισχυροποίηση τους μέσα στο χρόνο είναι μια άλλη υπόθεση.

Θέματα επικαιρότητας: Δημοσκοπήσεις

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Τι μας λένε οι δημοσκοπήσεις

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-04-28

Οι δημοσκοπήσεις έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής...

Περισσότερα

Σε 251 δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές του 2019 η ΝΔ ευνοούνταν σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ κατα 3,5%

Αθανάσιος Παπαϊωάννου, 2023-04-23

Λίγο πριν τις προσεχείς εκλογές οι δημοσκοπήσεις δίνουν...

Περισσότερα

Το συνεχές της κρίσης αλλάζει και την πολιτική συμπεριφορά

Στράτος Φαναράς, 2021-11-01

Στα νέα δεδομένα που δημιουργούν στο πολιτικό σκηνικό οι...

Περισσότερα
Κώστας Ζάμπας

Αλλο ένα έγκλημα εκ προμελέτης εις βάρος της Στατιστικής

Κώστας Ζάμπας, 2021-10-07

Ο τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Α....

Περισσότερα

Τα προβλήματα για τον Μητσοτάκη είναι στα δεξιά, όχι στο Κέντρο -O ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προσαρμοστεί στο νέο πολιτικό περιβάλλον

Στράτος Φαναράς, 2021-10-02

Μετά τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2020-12-12

Οι δημοσκοπήσεις είναι μια προσομοίωση των εκλογών. Με...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Νίκος Κοτζιάς

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

×
×