Ανοιχτό και συμμετοχικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-01-21

Σε έναν κόσμο που κινείται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, με την τεχνολογία να μετασχηματίζει την παραγωγική διαδικασία, τον τρόπο εργασίας και επικοινωνίας των ανθρώπων, τα κόμματα ως φορείς πολιτικής εκπροσώπησης κοινωνικών συμφερόντων και συμμαχιών καλούνται να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Χρέος της Αριστεράς είναι όχι μόνο να παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις αλλά να βρίσκεται στην πρωτοπορία. Γιατί ό,τι δεν κινείται, λιμνάζει.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος αποτελεί ριζοσπαστική τομή που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να αποφασίσουν αδιαμεσολάβητα για την συλλογική ηγεσία τους. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για χιλιάδες αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη και να συμμετέχουν σε μια ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία. Η ποιοτική διαφορά και ταυτόχρονα η καινοτομία βρίσκεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά προτείνεται να εκλεγεί και η Κεντρική Επιτροπή από το σύνολο των μελών, ενώ η εκλογή θα πραγματοποιηθεί μετά το Συνέδριο στο οποίο θα αποφασιστούν οι πολιτικές θέσεις. Η διαδικασία αυτή εγγυάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα είναι ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα, καθώς Πρόεδρος και Κεντρική Επιτροπή θα έχουν εκλεγεί από ίδιο σώμα και θα δεσμεύονται από τις πολιτικές αποφάσεις που θα έχουν ήδη ληφθεί από το Συνέδριο.

Οι προβλέψεις για διευκόλυνση στην εγγραφή νέων μελών και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διαβούλευση και στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων έρχονται να ενισχύσουν τη συμμετοχική δημοκρατία στο κόμμα και να απαντήσουν στις απαιτήσεις της εποχής, στα ωράρια εργασίας και τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας ειδικά των νέων ανθρώπων που επιλέγουν πλειοψηφικά τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην κάλπη. Παράλληλα, η πρόβλεψη για θητείες στα όργανα και στις θέσεις αιρετών αποτελεί θεσμική εγγύηση διαρκούς ανανέωσης, αλλά και κίνητρο συμμετοχής, καθώς δίνεται το σήμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα κόμμα ανοιχτό σε νέες δυνάμεις και νέους ανθρώπους και όχι ένα κόμμα κλειστό, που η πολιτική του διαμορφώνεται από κάποιους “πεφωτισμένους” σε ένα απροσπέλαστο για τους πολλούς “κομματικό ιερό”.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Οι βάσεις για τον ποιοτικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ένα ανοιχτό και συμμετοχικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης, έχουν πλέον τεθεί με τρόπο εμφατικό. Και στέλνουν το σήμα ότι μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία είναι αναγκαία και εφικτή απέναντι στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, ώστε το 2022 να είναι έτος μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής.

Θέματα επικαιρότητας: Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×