Οι δημοσκοπήσεις έβλεπαν εκλογικό ντέρμπι αλλά η κάλπη έφερε ήττα της Δεξιάς με 13 μονάδες

Α. Τσίπρας: Μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη η νίκη Κόστα στις εκλογές

Αργύρης Παναγόπουλος, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-02-03

Την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, στις 28 Ιανουαρίου, οι δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν έδιναν μικρό προβάδισμα έως 3% στον Κόστα

Οι κάλπες στη Λισσαβώνα ανέδειξαν έναν αδιαμφισβήτητο νικητή με 41,68%, και μάλιστα με διαφορά 13 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, ενώ τα προοδευτικά κόμματα έφθασαν συνολικά στο 53,34%, παρʼ όλο που οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα μιλούσαν για «τεχνική ισοπαλία».

Με πιο απλά λόγια, ακόμα μια φορά οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν να προβλέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα, με την πραγματικότητα να απέχει παρασάγγας από τις προβλέψεις των εταιρειών μέτρησης της κοινής γνώμης, αφού δεν κατάφεραν να προβλέψουν ούτε την αυτοδυναμία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ούτε τον εκλογικό θρίαμβο του Αντόνιο Κόστα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, κινούνταν στα όρια του στατιστικού σφάλματος, της «τεχνικής ισοπαλίας».

Υπήρχαν, βεβαίως, και δημοσκοπήσεις που έβγαζαν πρώτο το κεντροδεξιό κόμμα, όπως αυτή της εταιρείας Aximage, που μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, για λογαριασμό των δύο μεγάλων εφημερίδων Jornal de Noticias και Diario de Noticias και του ραδιοφωνικού σταθμού TSF, παρουσίαζε το κεντροδεξιό κόμμα PDS να προηγείται με μικρή διαφορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, 34,4% έναντι 33,8%.

Την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, στις 28 Ιανουαρίου, οι δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν έδιναν μικρό προβάδισμα έως 3% στον Κόστα. Η δημοσκόπηση στο εβδομαδιαίο Expresso έδινε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα 35% και στο κεντροδεξιό PSD 33%, ενώ αυτή της εφημερίδας Publico έδινε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα 36% και στο κεντροδεξιό PDS 33%. Ακόμη και η πιο «ευνοϊκή» δημοσκόπηση για το κόμμα του Αντόνιο Κόστα, όπως αυτής της εταιρείας Pitagórica, έδειχνε διαφορά 6 μονάδων, με τους Σοσιαλιστές στο 37% και την Κεντροδεξιά στο 31%.

Τελικά ήρθε η ημέρα των εκλογών με τους Σοσιαλιστές να κατακτούν την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής με το 41,68%, έναντι 27,8% του κεντροδεξιού κόμματος PSD.

Στην Ελλάδα, μάλιστα, ορισμένα εγχώρια ΜΜΕ της λίστας Πέτσα έγραφαν ότι η απλή αναλογική «οδηγεί στην ακυβερνησία», την «κατάρρευση» και ότι η Πορτογαλία «την πληρώνει ακριβά» στοιχιζόμενα πίσω από τη γραμμή Μητσοτάκη, ο οποίος άλλαξε το εκλογικό σύστημα αμέσως μόλις βρέθηκε στην εξουσία.

O Αντόνιο Κόστα, με απλή αναλογική, πέτυχε μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας που στα 6 χρόνια της θητείας της κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια και την ευρωπαϊκή επιτροπεία και πέτυχε να διαχειριστεί την πανδημία με εξαιρετικό τρόπο μετατρέποντας την Πορτογαλία σε χώρα - πρότυπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Δυστυχώς οι Πορτογάλοι διέψευσαν διπλά τις δημοσκοπήσεις και όσους προσπαθούσαν να διαμορφώσουν το προεκλογικό κλίμα με βάση τις δημοσκοπήσεις, διότι, αν και 750.000 άτομα ήταν σε περιορισμό εξαιτίας της καραντίνας, οι πολίτες προσήλθαν μαζικά στις κάλπες μειώνοντας την αποχή κατά 9% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019, ενώ με ένα εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει την πραγματική βούληση του πορτογαλικού λαού έδωσαν στη χώρα τους μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Θέματα επικαιρότητας: Πορτογαλία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×