Το κατόρθωμα του κ. Παπαδόπουλου

Σήφης Πολυμίλης, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2004-04-26

Ο κυπριακός λαός έκανε την επιλογή του και προφανώς αναλαμβάνει και το βάρος των όποιων συνεπειών της. Τα ευχολόγια που ακούστηκαν μετά το συντριπτικό «όχι» των Ελληνοκυπρίων μπορεί να είναι καλά για εσωτερική κατανάλωση, αλλά δυστυχώς δεν πείθουν τη διεθνή κοινότητα. Οι ομοβροντίες από Ευρώπη - ΗΠΑ, που ακολούθησαν το «όχι», είναι ενδεικτικές για το τι θα γίνει στη συνέχεια. Ετσι ένα κεκτημένο δεκαετιών, η υποστήριξη δηλαδή της παγκόσμιας κοινότητας -έστω και στα λόγια πολλές φορές- στο δίκαιο των αιτημάτων του κυπριακού λαού πάει περίπατο. Ο κ. Παπαδόπουλος κατάφερε το ακατόρθωτο. Να κάνει το Κυπριακό από ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε ένα πρόβλημα άρνησης των Ελληνοκυπρίων για ένα ενιαίο ομόσπονδο κράτος. Κι αυτό είναι ένα μείζον θέμα που δεν ξεπερνιέται με εκ των υστέρων δηλώσεις σε χαμηλούς τόνους και υποσχέσεις για αρωγή στους Τουρκοκύπριους.

*** Είναι αυτονόητο ότι η επόμενη μέρα διαμορφώνει ένα εντελώς νέο σκηνικό για το κυπριακό πρόβλημα. Με την κυπριακή ηγεσία να παραπαίει μεταξύ της συνέχισης των προσπαθειών να επανατεθεί το σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα με την παροχή εγγυήσεων εφαρμογής του που ζητά το ΑΚΕΛ και της ουσιαστικής απόρριψής του, που διακηρύσσει ο πανίσχυρος πλέον κ. Παπαδόπουλος είναι φανερό ότι δεν υπάρχει πλέον εθνική στρατηγική. Με την ελληνική κυβέρνηση μάλιστα να σφυρίζει περίπου αδιάφορη, η κατάσταση δεν διαγράφεται διόλου ευοίωνη.

*** Το συντριπτικό αυτό «όχι», χωρίς ενιαία στρατηγική πολιτικής διαχείρισης είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε πολιτική απομόνωση της Κύπρου. Αντίθετα για τους Τουρκοκύπριους φαίνεται ότι θα αρχίσει σιγά σιγά να σπάει η οικονομική κατ’ αρχήν απομόνωση και πιθανώς στη συνέχεια και η πολιτική. Και το ερώτημα βέβαια που ανακύπτει μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη είναι γιατί να καθήσουν ξανά στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν από την αρχή μια λύση που θα είναι χειρότερη γι’ αυτούς και καλύτερη για τους Ελληνοκύπριους. Εκτός φυσικά αν όλα όσα υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος είναι απλώς για το θεαθήναι και δεν τον απασχολεί αν έτσι οδηγούμαστε μαθηματικά στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης...

Θέματα επικαιρότητας: Κυπριακό

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×