Στις 15 Μαΐου θα σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή, iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2022-05-11

«Στις 15 Μαΐου θα σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα», διαμηνύει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με συνέντευξη που παραχωρεί στο iEidiseis ενόψει της εκλογής προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τα μέλη του κόμματός του την προσεχή Κυριακή.

«Από την επόμενη κιόλας ημέρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία με στόχο την νίκη στις επόμενες εκλογές, την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση», τονίζει ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεβαίνει ο πήχης για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την Κυριακή. Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ψήφισαν πάνω από 180.000 μέλη…

Εμείς, κ. Σκουρή, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε ούτε ανεβάζουμε και κατεβάζουμε τον πήχη με βάση τις εσωκομματικές διεργασίες άλλων κομμάτων. Ταυτοχρόνως, δεν κοιτάμε τον εσωκομματικό μας καθρέφτη, αλλά το βλέμμα μας είναι στραμμένο προς την κοινωνία. Για αυτό και για εμάς ο πήχης είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές και η απαλλαγή της κοινωνίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στις 15 Μαΐου, την Κυριακή, κάνουμε ένα κρίσιμο και αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Καλούμε όλες και όλους, αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες με τη συμμετοχή τους στην κάλπηνα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ο κυρίαρχος πόλος του αριστερού προοδευτικού χώρου και, για τη συντριπτική πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών, ο μόνος φορέας που μπορεί να κερδίσει τη Δεξιά στις επόμενες εκλογές, γιατί ακριβώς είναι πολύ ξεκάθαρος στο τι θέλει και στο τι λέει. Να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να υπάρξει πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση.

Όταν όμως καλείτε τον κόσμο να «επιστρέψει» τον λογαριασμό στον Μητσοτάκη, καταλαβαίνετε πως απαιτείται και η αντίστοιχη ανταπόκριση…

Ανταπόκριση υπάρχει καθημερινά και θα υπάρξει και στις 15 Μαΐου. Δείτε τι γίνεται στις τελευταίες περιοδείες του προέδρου, στο Κερατσίνι, στην Κρήτη και παντού. Αυτό που απαιτείται είναι οι διαδικασίες των κομμάτων να συνομιλούν με τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η καμπάνια μας είναι επικεντρωμένη στα ζητήματα της ακρίβειας. Γιατί οι εσωτερικές μας διαδικασίες δεν συμβαίνουν ούτε σε ανύποπτο χρόνο ούτε σε συνθήκες εργαστηρίου. Συμβαίνουν σε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, όπου η πλειοψηφία των πολιτών αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε βασικές ανάγκες της καθημερινότητας και για την κατάσταση αυτή είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη λόγω των πολιτικών της επιλογών. Καλούμε λοιπόν τους πολίτες που παίρνουν λογαριασμούς ρεύματος μεγαλύτερους από τον μισθό και τη σύνταξή τους να στείλουν πίσω τον λογαριασμό ως απάντηση στην κερδοσκοπία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει ανέγγιχτη για να θησαυρίζουν τα γαλάζια golden boys. Τους πολίτες που βλέπουν το καλάθι του σούπερ μάρκετ να ακριβαίνει συνεχώς να στείλουν πίσω τον λογαριασμό ως απάντηση στην απροθυμία να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα. Τους πολίτες που βλέπουν τις τιμές της βενζίνης να χτυπούν κόκκινο να στείλουν πίσω τον λογαριασμό ως απάντηση στην άρνηση να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα. Τους νέους εργαζόμενους που δεν μπορούν να χτίσουν τη δική τους ζωή να στείλουν πίσω τον λογαριασμό ως απάντηση στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Αλλά αυτή, αν θέλετε, είναι και η ποιοτική διαφορά της Αριστεράς από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, η διαρκής προσπάθεια να μετασχηματίσει την απογοήτευση και την ανασφάλεια των πολιτών σε πολιτική κίνηση και περιεχόμενο. Επομένως, η συμμετοχή στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις 15 Μαΐου θα είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Αυτή είναι η ποιοτική μας διαφορά με απολίτικες διαδικασίες άλλων κομμάτων. Στις 15 Μαΐου θα σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Κάποιοι, πάντως, από το κόμμα σας, δεν φαίνεται να πολυδραστηριοποιούνται. Δείχνουν να τους ενδιαφέρουν περισσότερο οι συσχετισμοί για τη νέα κεντρική επιτροπή…

Δεν έχετε δίκιο σε αυτό. Και θα ήταν άδικο να πούμε κάτι τέτοιο όταν χιλιάδες μέλη και στελέχη του κόμματος εργάζονται το τελευταίο διάστημα για την επιτυχία αυτού του απαιτητικού εγχειρήματος σε όλα τα επίπεδα, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, με στόχο τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή του Προέδρου. Βεβαίως και η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής έχει τη δική της σημασία. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που θα εκλέξει την Κεντρική Επιτροπή από τα μέλη του κόμματος και μάλιστα με περιφερειακή εκπροσώπηση μετά την υπερψήφιση της σχετικής πρότασης του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο του κόμματος. Και αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα με στόχο την ενδυνάμωση της δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τον μετασχηματισμό του σε ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα της Αριστεράς, ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης, που δεν φοβάται να δώσει στα μέλη του αποφασιστικές αρμοδιότητες, δεν φοβάται να καταστήσει τους χιλιάδες αριστερούς προοδευτικούς πολίτες συμμέτοχους και συνδιαμορφωτές της πολιτικής του. Συνεπώς, η μία διαδικασία δεν έρχεται σε σύγκρουση με την άλλη, το αντίθετο. Μαζί συνθέτουν το πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας ενός κόμματος που δίνει στα μέλη του τον λόγο για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, ένα από τα οποία είναι και η εκλογή της συλλογικής του ηγεσίας.

Και η επόμενη μέρα της επανεκλογής του Αλέξη Τσίπρα;

Από την επόμενη κιόλας ημέρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία με στόχο την νίκη στις επόμενες εκλογές, την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση. Άλλωστε, το προγραμματικό πλαίσιο υπάρχει, με τις 5 + 1 δεσμεύσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν σήμερα την ελληνική κοινωνία. Την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, την ανάκτηση της εργασίας, την ελάφρυνση από τα βάρη της πανδημίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη στήριξη της νέας γενιάς και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Δεσμεύσεις συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες που συγκροτούν τον κορμό του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης αλλά και αποτελούν και τη βάση της συζήτησης και με τις άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε από τη Δευτέρα κιόλας στις 16 Μαΐου, ώστε αυτές οι προτάσεις να γίνουν γνωστές σε όλους και να εμπεδωθούν από την κοινωνική πλειοψηφία ως ένα διαφορετικό σχέδιο της Αριστεράς για την πορεία της χώρας.

Με στόχο την προστασία της κοινωνικής συνοχής από τον κίνδυνο της πλήρους διάρρηξης, την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας σε μια περίοδο απρόβλεπτων και ραγδαίων αλλαγών. Και σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη δύναμη των χιλιάδων αριστερών προοδευτικών πολιτών, ώστε να γίνουν συνδιαμορφωτές και πολλαπλασιαστές του πολιτικού μας μηνύματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, μιλάει πάλι για αυτοδυναμία και δείχνει να επιλέγει την πόλωση…

Ένας πρωθυπουργός κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας με βάση το πρόγραμμα και τις θέσεις των κομμάτων θα είναι το μέλλον της χώρας, όπως έγινε πρόσφατα στην Ισπανία και αλλού. Το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Η αλαζονεία της αυτοδυναμίας οδήγησε την Ελλάδα στην χρεωκοπία και οδηγεί ξανά ολόκληρη την κοινωνία σε απόγνωση. Βέβαια σε αυτό το θέμα η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει κάθε δέκα μέρες άποψη γιατί είναι ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή. Η νέα του στροφή οφείλεται στο ότι συνειδητοποιεί σιγά σιγά την πολιτική και κοινωνική του απομόνωση. Διότι κανένας εχέφρων πολιτικός σήμερα δεν θα έδινε χείρα βοηθείας σε έναν πρωθυπουργό και ένα κόμμα που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και πλήρη κοινωνική απαξίωση. Το γεγονός δε ότι επιλέγει την πόλωση δείχνει ότι έχει καταλάβει την τύχη που του επιφυλάσσει ο Ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές και προσπαθεί να συσπειρώσει το κόμμα του. Η χώρα και η κοινωνία όμως δεν μπορούν να παρακολουθούν τις οβιδιακές μεταστροφές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η χώρα και η κοινωνία χρειάζονται πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση.

Θέματα επικαιρότητας: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×