Η πολιτική αλλαγή έρχεται με έναν πιο ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ στην προοδευτική κυβέρνηση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κυριακάτικη KONTRA NEWS, Δημοσιευμένο: 2022-05-22

Το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων μειώνεται απότομα, με αποτέλεσμα αυτό που ξεκίνησε ως ενεργειακή κρίση να εξελίσσεται ραγδαία σε κρίση επιβίωσης. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σε μια περίοδο με πανδημία, κλιματική κρίση, πόλεμο, ενεργειακή κρίση, το ζήτημα είναι να υπάρξουν δημόσιες πολιτικές που θα ενισχύουν τις αντοχές μιας κοινωνίας. Να δοθούν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων και να υλοποιηθούν πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης για να μειωθούν οι ανισότητες.

Χρειάζονται δημόσιες πολιτικές σε όλα τα επίπεδα. Και στα ζητήματα της ακρίβειας, με έναν συνδυασμό θεσμικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και δημοσιονομικών για την ελάφρυνση των πολιτών, όπως η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, καθώς και ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων. Και στα ζητήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, που σημαίνει κούρεμα της βασικής οφειλής έως ένα σημείο και ρύθμιση του υπόλοιπου σε δόσεις, καθώς πρόκειται για ένα χρέος που δεν δημιουργήθηκε με ευθύνη των επιχειρήσεων αλλά επειδή ακριβώς έμειναν κλειστές λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Και στα ζητήματα της οικονομικής ανάκαμψης με επανασχεδιασμό της αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, εργαζόμενους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες και όχι μόνο τους πολύ λίγους και πολύ ισχυρούς.

Για να γίνουν όλα αυτά, όμως, είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή και μία νέα προοδευτική κυβέρνηση. Με το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έγινε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πρώτον, με το πειστικό προγραμματικό πλαίσιο για τα ζητήματα που αφορούν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Οι 5 + 1 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για την ακρίβεια, την εργασία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, το κοινωνικό κράτος, τη νέα γενιά και την παραγωγική ανασυγκρότηση απευθύνονται στον ελληνικό λαό, αλλά και στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, με στόχο να αποτελέσουν τη βάση για μια προγραμματική συζήτηση με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση. Δεύτερον, με τις αποφάσεις για ένα ανοιχτό, σύγχρονο κόμμα Αριστεράς, ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης, που δίνει στα μέλη τη δυνατότητα να αποφασίζουν για τη συλλογική τους ηγεσία. Διότι για να πείσουμε ότι είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή, οφείλουμε πρώτοι εμείς να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές και να ανοίξουμε το κόμμα μας σε κάθε αριστερό και προοδευτικό πολίτη.

Στις 15 Μαΐου έγινε το κρίσιμο και αποφασιστικό βήμα για τον ποιοτικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα που θα απευθύνεται σε όλο τον προοδευτικό κόσμο από την ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά έως το δημοκρατικό κέντρο. Με τη μαζική συμμετοχή στην κάλπη για την εκλογή του Προέδρου, με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και τις καταστατικές αλλαγές για ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα στην πράξη. Σύγχρονο κόμμα, ως προς τη λειτουργία του και ανοιχτό κόμμα σε κάθε αριστερό και προοδευτικό πολίτη που θέλει να συμμετέχει και να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια με τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις εμπειρίες του. Το μήνυμα είναι πλέον σαφές: η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα φύγει πιο γρήγορα και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα έρθει στην διακυβέρνηση του τόπου πιο δυνατός. Η πολιτική αλλαγή με μία νέα προοδευτική κυβέρνηση και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα είναι προ των πυλών.

Θέματα επικαιρότητας: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×