Η προτεραιότητα του ΚΚΕ

Ολύμπιος Δαφέρμος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-05-23

Ναι, να χαρώ πολύ που η Ν.Δ. έχασε την πρωτιά στους φοιτητές. Μπορώ όμως να χαρώ που πήρε την πρωτιά ένα κόμμα που έχει ως ιδεολογία του τον σταλινισμό; «Επί Στάλιν υπήρχε σοσιαλισμός, μετά όχι», έτσι μου έλεγε ένας κνίτης πριν από περίπου τρία ή τέσσερα χρόνια έξω από το Πολυτεχνείο. Δεν πρόλαβα να του πω ότι η λογική αυτή είναι απολύτως αντιμαρξιστική, απολύτως αντιδιαλεκτική –έπιασε βροχή. Είναι αδύνατον να μην έχει σχέση το προηγούμενο με το επόμενο. Μου είπε, επίσης, ότι το μόνο επαναστατικό κόμμα στην Ευρώπη είναι το ΚΚΕ! Οταν του αντέτεινα ότι όλα τα Κ.Κ. στην Ευρώπη είναι απολύτως ρεφορμιστικά, δεν είχε να μου αντιτείνει τίποτα.

Το ΚΚΕ δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο την πολιτική ζωή της χώρας μας. Δεσμεύει ζωντανές νεανικές δυνάμεις –με μύθους και επαναστατική γυμναστική– που θα μπορούσαν με μια άλλη πολιτική, ριζικά διαφορετική, σημερινή, να βοηθήσει τους αδύναμους όλων των κατηγοριών. Αυτός, εξάλλου, είναι ο προορισμός, ο ρόλος της Αριστεράς.

Η εντύπωση που αποκομίζω είναι ότι η ηγεσία του έχει μία και μόνο έγνοια: πώς θα διατηρήσει τα ποσοστά του κόμματος αγνοώντας αρχές, αξίες και δεσμεύσεις. Η ηγεσία του, βλέποντας τη συρρίκνωση των ευρωπαϊκών –και όχι μόνο– Κ.Κ., διακατέχεται πλήρως από υπαρξιακό άγχος. Αυτό δείχνει και το γεγονός ότι στέλνει αντιπροσώπους της στο συνέδριο της Ν.Δ., στην πολιτική έκφραση του ταξικού της αντίπαλου· δεν στέλνει όμως στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές πως φοβάται διαρροή ψηφοφόρων του προς τον ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκει με κάθε τρόπο την απόλυτη οριοθέτησή του απέναντί του –το κύριο μέλημα του.

Δεν φαίνεται να γνοιάζεται για την απολύτως ταξική πολιτική της Ν.Δ., η οποία αναδιανέμει ανενδοίαστα και προκλητικά τον πλούτο της χώρας από τους οικονομικά αδύναμους προς τους οικονομικά ισχυρούς. Ισως πιστεύει, αφελώς, πως όσο χειροτερεύουν οι συνθήκες ζωής τόσο θα παίρνει τα πάνω του το κόμμα! Η δυστυχία που εν τω μεταξύ θα πλήττει ανεπανόρθωτα τους αδύναμους της κοινωνίας δεν φαίνεται να το απασχολεί. Πρώτη του προτεραιότητα η ύπαρξή του και μόνο. Μοιάζει με μνημείο που αντέχει στον χρόνο...

Θέματα επικαιρότητας: ΚΚΕ

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×