Απεγνωσμένοι αυτοσχεδιασμοί

Τάσος Παππάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-08-17

Στην αρχή μάς είπαν δεν τρέχει τίποτα, μας διαβεβαίωναν ότι η κυβέρνηση υπηρετεί με θρησκευτική ευλάβεια το Σύνταγμα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Στη συνέχεια, και αφού τα στοιχεία επέμεναν, μας είπαν ότι μάλλον πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση. Μετά την κατάρρευση κι αυτής της καχεκτικής θεωρίας και με την αποκάλυψη ότι είχε παγιδευτεί το τηλέφωνο και του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκίνησε η προσπάθεια συγκάλυψης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήταν στο μαύρο σκοτάδι, εκπαραθύρωσε δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του, κυκλοφόρησαν βροντώδεις ανοησίες για παρεμβάσεις ξένων χωρών (Ουκρανία, Αρμενία), ο ένας υπουργός άφησε υπαινιγμούς για απόπειρες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από τον Ερντογάν και τον Πούτιν, ένας πρώην υπουργός μάς είπε ότι μπορεί για λόγους εθνικής ασφαλείας να τεθεί υπό παρακολούθηση Ελληνας μουσουλμάνος πολιτικός και η επιχείρηση διάχυσης των ευθυνών κορυφώθηκε από έναν άλλο πολύ στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Με άρθρο του στην «Καθημερινή» (13/8/2022) ο υπουργός Γεραπετρίτης προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα παραθέτοντας οκνηρά επιχειρήματα:

● «Δεν πρόκειται απλά για μια δύσκολη εξίσωση. Είναι μια μάχη να συναιρεθεί η τεχνολογία με τη δημοκρατία και η εθνική ασφάλεια με το κράτος δικαίου».

*Τη μάχη αυτή την έχασε η κυβέρνηση. Η δημοκρατία τσαλαπατήθηκε, το κράτος δικαίου τσαλακώθηκε στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Οταν παρακολουθούνται δημοσιογράφοι επειδή κάνουν τη δουλειά τους, όταν παρακολουθείται ευρωβουλευτής και υποψήφιος αρχηγός κόμματος, όταν ο επικεφαλής της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κρύβει από τους βουλευτές τις ενέργειες της υπηρεσίας του εναντίον πολιτικών, όταν ο υπουργός-αρθρογράφος εμφανίζεται στην ίδια συζήτηση ύποπτα σιωπηλός για τις πράξεις των εγκαλουμένων (Δημητριάδης, Κοντολέων) κάτι σάπιο υπάρχει. Δεν αφορά μόνο τη λειτουργία της ΕΥΠ, αλλά το σύστημα που έχει στηθεί από τον πρωθυπουργό.

● «Στη μάχη αυτή δεν χωρούν πολιτικοί καιροσκοπισμοί. Αυτό που έχει σήμερα υποχρέωση το πολιτικό προσωπικό είναι με θάρρος και διάθεση αυτοκριτικής να διαγνώσει τις υφιστάμενες παθολογίες…».

*Το πολιτικό προσωπικό γενικώς; Πολύ βολική προσέγγιση. Το πολιτικό προσωπικό που διοικεί τη χώρα από τον Ιούλιο του 2019 πρέπει να κάνει κάτι; Πού είναι η αυτοκριτική από τον πρωθυπουργό, τον προϊστάμενο της ΕΥΠ; Με το που ανέλαβε πήρε υπό την εποπτεία του τις μυστικές υπηρεσίες, τοποθέτησε επικεφαλής της κάποιον που δεν είχε τα τυπικά προσόντα, άλλαξε τον νόμο για να τον χωρέσει στη θέση και πέρασε τροπολογία για να μην ενημερώνονται εκ των υστέρων από την αρμόδια υπηρεσία όσοι παρακολουθούνταν. Ο πολιτικός που δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες του και οχυρώνεται πίσω από παραπλανητικές αερολογίες δεν είναι μόνο κατώτερος των περιστάσεων, είναι επικίνδυνος.

● «…Και να στηρίξει δημιουργικές προτάσεις για τη βελτίωση δομών και διαδικασιών».

*Ηταν δημιουργική πρόταση η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε η κυβέρνηση; Δεν ακουμπά τον πυρήνα του προβλήματος, αφήνει τα πράγματα ως έχουν και καλεί κόμματα και μέσα ενημέρωσης να μην αμφισβητούν τον ρόλο της ΕΥΠ γιατί καραδοκούν εξωτερικοί, ίσως και εσωτερικοί, εχθροί. Επαθαν και δεν έμαθαν, όχι γιατί είναι ηλίθιοι, αλλά γιατί έτσι έχουν μάθει να κυβερνούν. Το έκαναν χτες, το κάνουν σήμερα και θα συνεχίσουν να πορεύονται στον ίδιο δρόμο, όσο είναι στα πράγματα.

● «Διαφορετικά, από τη συζήτηση αυτή κινδυνεύουμε να βγούμε όλοι χαμένοι – και πάνω απ’ όλα η χώρα».

*Ώστε κινδυνεύουμε. Το κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας αδημονούσε να κυβερνήσει για να μας σώσει από τον ακροαριστερό λαϊκισμό και έχει καταφέρει να ξεφτιλίσει διεθνώς την Ελλάδα. Η Κομισιόν εγκαλεί την κυβέρνηση, μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης τη συγκρίνουν με τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός, που ήθελε να μοιάσει στον Ελευθέριο Βενιζέλο, θυμίζει τον Νίξον.

Ανάγωγα

Τα στελέχη βουβά. Οι βουλευτές κρυμμένοι. Οι υπουργοί διακοπές. Από μια ολόκληρη παράταξη μόνον ένας, ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, βρήκε τη δύναμη να πει μερικές σταράτες κουβέντες.

Θέματα επικαιρότητας: Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×