Ενιαίο κέντρο παρακολούθησης από την ΚΥΠ Μητσοτάκη

Χρήστος Σπίρτζης, Συνέντευξη στον Σπύρο Ραπανάκη, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-09-11

Πώς καταλάβατε ότι το κινητό σας έχει επιμολυνθεί με το κακόβουλο λογισμικό Predator;

Την προηγούμενη Δευτέρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με θεσμικό ρόλο πήραμε απόφαση και καταθέσαμε αίτημα στην ΑΔΑΕ ώστε να διερευνηθεί εάν τα τηλέφωνά μας παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη έψαξα εάν είχα λάβει κάποιο SMS με ύποπτο σύνδεσμο. Μέσα σε χιλιάδες μηνύματα εντόπισα έξι που μου φάνηκαν ύποπτα. Τα έστειλα σε ειδικούς επιστήμονες με αντικείμενο την πληροφορική και την ασφάλεια των επικοινωνιών που συνεργάζονται με εργαστήρια του εξωτερικού. Την Τρίτη μου απάντησαν ότι δύο από τα έξι SMS ήταν μηνύματα παγίδευσης με το Predator. Τετάρτη κατέθεσα στην ΑΔΑΕ συμπληρωματικό αίτημα να ερευνήσει, εκτός από την ΕΥΠ, εάν είχε γίνει απόπειρα παρακολούθησής μου με το παράνομο λογισμικό. Την Πέμπτη συντάχθηκε η μηνυτήρια αναφορά και την Παρασκευή πήγαμε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πότε λάβατε τα ύποπτα SMS; Υπήρχε κάποιο γεγονός που μπορεί να εγείρει υποψίες; Σχετίζεται πολιτικά με κάποια δραστηριότητά σας;

Φυσικά. Σχετίζεται με τη θεσμική μου ιδιότητα ως τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και θεμάτων ΕΥΠ. Πρόκειται για πολιτική παρακολούθηση. Συγκεκριμένα, στις 13 Νοεμβρίου η Εφημερίδα των Συντακτών με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ αποκαλύπτει σήματα της ΕΥΠ για παρακολουθήσεις πολιτών, δικηγόρων και δημοσιογράφων, όπου φαίνεται να ζητείται ακόμα και το ιδεολογικό τους υπόβαθρο, ακόμα και για 12χρονο προσφυγόπουλο στην Κω επειδή σκίτσο του δημοσιεύτηκε στη Le Monde, μια δημόσια λειτουργός κ.λπ. Την ίδια ημέρα εξέδωσα ανακοίνωση με τίτλο «Ο Μητσοτάκης σε φακελώνει και σε παρακολουθεί». Δυο ημέρες αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση προς τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ εξέδωσα και δεύτερη ανακοίνωση. Την ίδια ημέρα έλαβα το πρώτο SMS με δήθεν σύνδεσμο από το σάιτ της Εφ.Συν. Τέσσερις ημέρες μετά έλαβα και το δεύτερο SMS.

Πατήσατε κάποιον από τους συνδέσμους;

Ναι, πάτησα το δεύτερο λινκ, το οποίο ήταν το ίδιο που είχε σταλεί στον Νίκο Ανδρουλάκη και στον Θανάση Κουκάκη. Εστάλησαν, δηλαδή, τρία ίδια μηνύματα σε τρεις διαφορετικούς ανθρώπους, με τρεις διαφορετικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι φεύγουν από ένα ενιαίο κέντρο. Δεν πρόκειται για δυο μεμονωμένα περιστατικά, όπως θέλει να τα παρουσιάσει η κυβερνητική προπαγάνδα. Όποιος τους ενοχλούσε τον παρακολουθούσαν. Το ερώτημα είναι ποιο είναι αυτό το ενιαίο κέντρο που θα έστελνε σε εμένα, στον Κουκάκη και στον Ανδρουλάκη το ίδιο SMS παγίδευσης αν όχι η ΚΥΠ Μητσοτάκη;

Θεωρείτε ότι η παρακολούθηση από το Predator είχε ως μοναδικό στόχο εσάς;

Όπως σας είπα, σχετίζεται με τη θεσμική μου ιδιότητα. Είχε, όμως, στόχο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εκ της θέσεώς μου έχω τακτική επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, συμμετέχω σε συσκέψεις και συζητήσεις με τον πρόεδρο και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με βουλευτές, χιλιάδες SMS και e-mail. Αν κάποιος, λοιπόν, θέλει να παρακολουθήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό, μπορεί να το κάνει μέσω της παρακολούθησης κορυφαίων στελεχών και συνεργατών του. Και βέβαια τους ενδιέφερε να μάθουν με ποιους δημοσιογράφους μιλάω και ό,τι σχετίζεται με την αρμοδιότητά μου ως τομεάρχης. Υπάρχει, όμως, και το ζήτημα της ιδιωτικότητας και της δημοκρατίας, αφού είχαν εικόνα από το γραφείο μου, το σπίτι μου, την επικοινωνία με την οικογένειά μου. Δεν είναι ασήμαντο αυτό.

Υπάρχει στο μυαλό σας η υπόνοια ότι μπορεί να έχει παρακολουθήσει και εσάς η ΕΥΠ;

Έχουμε πάει στην ΑΔΑΕ και αναμένουμε να μας δοθεί η απάντηση…

Σύμφωνα με τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, δεν υποχρεούται να σας γνωστοποιήσει εάν έχετε παρακολουθηθεί…

Πόσο συνταγματικός και σύννομος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις είναι ο νόμος Μητσοτάκη για την ΑΔΑΕ; Σας υπενθυμίζω ότι για αντίστοιχο νόμο η Ουγγαρία έχει καταδικαστεί από τα ευρωπαϊκά όργανα. Η ΑΔΑΕ, λοιπόν, υποχρεούται να μας απαντήσει.

Την Παρασκευή πήγατε στον Άρειο Πάγο. Ανταποκρίθηκε ο κ. Ντογιάκος;

Υπήρξε ανταπόκριση, έδειξε ενδιαφέρον. Δεν θα ήθελα, όμως, να πω περισσότερα για ευνόητους θεσμικούς λόγους.

Από εδώ και πέρα πώς θα κινηθείτε ως ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε αμέσως την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Από εκεί και πέρα, αναμένοντας την απάντηση της ΑΔΑΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα ακολουθήσει όλα τα θεσμικά βήματα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν θα επιτρέψουμε τη συγκάλυψη, δεν θα επιτρέψουμε την αντιδημοκρατική εκτροπή από την ΚΥΠ Μητσοτάκη.

Πώς σχολιάζετε την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου;

Πρόκειται για γελοία αντίδραση. Όταν παρακολουθούνται ένας πολιτικός αρχηγός, ένας δημοσιογράφος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., να λέει ότι είναι θέμα που απασχολεί τον πλανήτη τα τελευταία πέντε χρόνια, πρόκειται για γελοία αντίδραση.

Θέματα επικαιρότητας: Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×