Κοινωνικός Δαρβινισμός – Υγεία

Βασίλης Τραϊφόρος, ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, Δημοσιευμένο: 2022-09-29

Βασίλης Τραϊφόρος
Βασίλης Τραϊφόρος

Κοινωνικός Δαρβινισμός είναι η εφαρμογή της θεωρίας του Δαρβίνου στην κοινωνία, όπου σύμφωνα με την Φυσική Επιλογή επιβιώνει ο καλύτερος, χωρίς να παρεμβαίνει κανείς (κράτος, οργανώσεις) στις φυσικές διεργασίες της εξέλιξης ,για την προστασία των φτωχών και των ανήμπορων. Ετσι θεμελιώθηκε ο άκρατος ατομικισμός ,η δικαιολόγηση των αποικιών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Υποστηρίχθηκε ο ρατσισμός, η φυλετική βία, η ευγονική , όπου άτομα μειονεκτούντα σωματικά , πνευματικά η με «ροπή» στην εγκληματικότητα και οκνηρία έπρεπε να θανατωθούν. Υποστηρικτής αυτών των θεωριών μεταξύ άλλων ήταν και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και από τα κράτη η Σουηδία! Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της ευγονικής ήταν η θεωρεία της Αρίας φυλής και ο Ναζισμός του Χίτλερ.

Η πρόταση του υπουργού κ. Πέτσα ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» στις 13-9-22 και παλαιότερα το 2012 του κ.Γεωργιάδη, δείχνει ότι υπάρχει στο υποσυνείδητό στα μύχια των εγκεφάλων πολλών ανθρώπων η νοοτροπία και τάση ,που δεν απέχει και πολύ από τον κοινωνικό Δαρβινισμό.

Στην πράξη μία πιο ήπια μορφή αυτής της αντίληψης, με συγκεκριμένους όμως στόχους πάει να εφαρμοστεί στο χώρο της Υγείας. Διότι τι άλλο είναι ο συνεχής εκφυλισμός του Δημοσίου συστήματος υγείας? Υπάρχουν απώλειες συνανθρώπων μας από την ελλειμματική έως ανύπαρκτη υγειονομική φροντίδα,1 στους 3 πολίτες δεν μπορεί να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες του, τα τακτικά χειρουργεία καθυστερούν όχι πλέον για μήνες αλλά για χρόνια, με την λειτουργία του Δημοσίου Συστήματος με πάνω από 10.000 λιγότερους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή περιφερειακές δομές Υγείας αποδιοργανώνονται η αναστέλλουν την λειτουργία τους( Α.Ξανθός, Σ.Βαρδαρός).

Ακούω συχνά –πυκνά τον υπουργό Υγείας κ.Πλεύρη, την υφυπουργό κ. Γκάγκα και τον λαλίστατο γραμματέα κ. Θεμιστοκλέους πανευτυχείς να παρελαύνουν από τα φιλικά γι΄αυτούς πρωινάδικα και να υμνούν το τι έχουν κατορθώσει και τι πρόκειται να κάνουν για την Υγεία . Πουθενά δεν αναφέρουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πανηγυρίζοντας για τον «προσωπικό γιατρό», αυτήν την τερατογένεση , τον ευτελισμό, το «μπάχαλο» της Δημόσιας Υγείας. Ακόμα και οι πολιτικά φίλοι της κυβέρνησης γιατροί μειδιούν για τις ανοησίες που διατυμπανίζουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Υγείας. Και ο πρωθυπουργός ανερυθρίαστα, στην ομιλία του στην ΔΕΘ δίδει αύξηση 10% στον βασικό μισθού των πληβείων νοσοκομειακών γιατρών, αυτών που έπραξαν το καθήκον τους λαμβάνοντας όλο το βάρος της πανδημίας . Από την άλλη πλευρά ,την πλευρά των Πατρικίων ,μεγάλοι όμιλοι λειτουργούν ,χειρουργούν, κερδίζουν απίθανα ποσά ,με κοινό μυστικό ότι πολλές ιατρικές πράξεις γίνονται με ‘’μαύρο χρήμα’’ το οποίο όλοι το γνωρίζουν και ουδείς το καταγγέλλει ,και ελλείψει αποδείξεων …. όλα καλά. Επίσης η πληθώρα των ανεξέλεγκτων, ακριβών και πολλές φορές αχρείαστων διαγνωστικών εξετάσεων ,επιφέρει στους μεγάλους διαγνωστικούς ομίλους απίστευτα κέρδη .Το ποσοστό των χρημάτων που ξοδεύει μία Ελληνική οικογένεια για την υγεία σε ιδιώτες είναι από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Και ο ανήμπορος που έτυχε να είναι και φτωχός που θα ακουμπήσει; Όταν Δημόσιο σύστημα υπολειτουργεί ,και δεν υπάρχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (όλοι την εξαγγέλλουν από το 1985 και ποτέ δεν γίνεται) τότε αναγκάζεται ʼʼο ασθενής και οδοιπόρος της ζωής’’ όπως και άτομα των μεσαίων στρωμάτων, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη η να δανειστούν από συγγενείς τους ,προκειμένου να προσφύγουν στις υπηρεσίες των Ιδιωτικών Κέντρων Υγείας.

Είναι τελικά κοινωνικός δαρβινισμός ,και αναφέρομαι στον χώρο της Υγείας όταν η πολιτεία στρέφει τους πολίτες από το Δημόσιο για όλους Σύστημα Υγείας στο ιδιωτικό χώρο, διότι δεν μπορούν ‘’να προσαρμοστούν’’οικονομικά , με τραγικά για την υγεία τους αποτελέσματα, δηλαδή «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει»? Το τραγικό είναι ότι υπάρχουν λύσεις απλές και εφικτές, με καλύτερο αποτέλεσμα που κοστίζουν λιγότερο στο δημόσιο, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση για να πραγματοποιηθούν . Οπως ..

--Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που να βασίζεται στα Κέντρα Υγείας Αστικού και Αγροτικού τύπου 24 ωρης λειτουργίας με έμφαση στην πρόληψη και βασικό μοχλό λειτουργίας τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού .

-- Προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, με ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και με εισαγωγικό μισθό για γιατρούς του ΕΣΥ 2.000 ευρώ.

--σύγκλιση των δαπανών για την υγεία στον μέσο όρο της Ευρώπης.

-- Αναβάθμιση υποδομών, εξοπλισμού και υπηρεσιών.

Αυτοί είναι οι άξονες του Νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και όχι η αντι-μεταρρύθμιση του ανεφάρμοστου ,πολυέξοδου και αναποτελασματικού «προσωπικού γιατρού» που προτείνει η κυβέρνηση.

Θέματα επικαιρότητας: Υγεία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×