Κάλπες τώρα μπας και σωθούμε, κάλπες αργότερα μπας και…

Τάσος Παππάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-11-12

Δύο αναφορές έκανε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου (ΑNT1) για τον χρόνο των εκλογών. Στην πρώτη είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Ομως και ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι 2023. Ενδεχομένως να κατάλαβε ότι αφήνει ανοιχτό το ζήτημα και γι’ αυτό λίγα λεπτά αργότερα πρόσθεσε τη φράση «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για να πάει σε εκλογές. Εχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιχειρήσει να προκαλέσει και δεύτερες εκλογές, αφού κατά την εκτίμησή του οι πρώτες με το σύστημα απλής αναλογικής δεν μπορούν να δώσουν βιώσιμη κυβέρνηση, ενώ πιστεύει ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός για το κόμμα του στις δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Διαφορετική γνώμη έχουν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, ωστόσο τα ποσοστά της κάλπης είναι αυτά που θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο. Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις και για εκλογές τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη και για εκλογές προς το τέλος της θητείας της κυβέρνησής του. Είναι υποχρεωμένος να λέει δημοσίως ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του, αλλά ουδείς παίρνει στα σοβαρά τη συγκεκριμένη δήλωση. Οι πάντες ξέρουν ότι οι πρωθυπουργοί κάνουν τα πάντα, ώστε να εξασφαλίσουν τις ελάχιστες εγγυήσεις προκειμένου να μην υποστούν πανωλεθρία ή να μην υποχρεωθούν σε ταπεινωτικούς συμβιβασμούς.

Ποιο είναι το επιχείρημα αυτών που του προτείνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας; Σε ελεύθερη απόδοση: Οι υποκλοπές έχουν πλήξει βαρύτατα την εικόνα σας. Η ελπίδα ότι το ζήτημα θα υποχωρήσει από την επικαιρότητα έχει εξανεμιστεί. Μέχρι τώρα όλοι οι αντιπερισπασμοί μας δεν είχαν αποτέλεσμα. Οι απόπειρες συμψηφισμού διά της διάχυσης των ευθυνών και στις προηγούμενες κυβερνήσεις έσπασαν τα μούτρα τους στην πραγματικότητα που επιμένει να αντιστέκεται. Η προσδοκία ότι η Ευρώπη δεν θα ασχοληθεί με το πρόβλημα διαψεύστηκε. Και οι αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και ξένα μέσα ενημέρωσης που δεν έχουν διακριθεί για την προτίμηση τους στον ακροαριστερό λαϊκισμό πυροβολούν σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Η προσπάθειά μας να σας παρουσιάσουμε σαν ανεύθυνο άρχοντα, σαν θύμα των συνεργατών σας (Δημητριάδης, Κοντολέων) έχει αποτύχει παταγωδώς. Και το σημαντικότερο; Τα επικοινωνιακά δεκανίκια μας, αυτά που μας προσέφεραν αμέριστη βοήθεια για να έρθουμε στα πράγματα, αυτά που δεν δίστασαν να συκοφαντήσουν όποιους(ες) εξέφραζαν αντιρρήσεις για τις πολιτικές μας, αυτά που εξωράιζαν τα λάθη μας και κάλυπταν τις επιλογές μας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, αυτά που μας καλούσαν να τελειώνουμε με εκείνους που έχουν ελαττωματικές ιδέες, αυτά που σας έβαζαν δίπλα στον Μωυσή, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Τσόρτσιλ είτε δυσκολεύονται να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους είτε για διάφορους λόγους έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους, έχουν βγει στα κεραμίδια και σας βαράνε αλύπητα. Τόσο αλύπητα που ούτε οι φανατικότεροι εχθροί σας έχουν κάνει. Οι οπαδοί μας χωρίς στηρίγματα και χωρίς πειστικές εξηγήσεις δεν θα είναι σε θέση να σας υπερασπιστούν. Δεν είναι φρόνιμο λοιπόν να προκηρύξετε εκλογές στις αρχές του 2023. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα αποδώσουν οι κινήσεις μεσολάβησης που κάνουν συνομιλητές και των δύο πλευρών ώστε να εκτονωθεί το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε σας και στους πρώην συμμάχους σας στον χώρο των οικονομικών ελίτ. Χρειάζεται χρόνος.

Για τους οπαδούς όμως της προσφυγής στις κάλπες εδώ και τώρα, ο χρόνος δουλεύει εις βάρος του πρωθυπουργού. Λένε είτε γιατί γνωρίζουν είτε γιατί υποψιάζονται: Στοιχεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών υπάρχουν και άλλα, θα έρθουν στην επιφάνεια, τα φιλικά προς εμάς μέσα ενημέρωσης δεν δείχνουν διατεθειμένα να τα αποσιωπήσουν, δεν θα μπορέσουμε να τα καταρρίψουμε, η εμπλοκή σας στο σκάνδαλο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα προκύπτει, όσες γραμμές άμυνας είχαμε στήσει σαρώθηκαν, οι συμμαχίες που είχαμε οργανώσει με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες δεν είναι τόσο συμπαγείς όσο φανταζόμασταν και δεν πρόκειται οι ρωγμές να κλείσουν, αντιθέτως θα μεγαλώσουν.

Επίσης υπάρχει έντονος προβληματισμός στους βουλευτές μας. Μέρα παρά μέρα έχουμε και μια ηχηρή διαφωνία, ο Καραμανλής έχει γίνει σημείο αναφοράς για πολλούς ψηφοφόρους μας, τον ακούνε και δεν αποκλείεται να του ζητήσουν να παρέμβει για να σώσει την παράταξη, ενώ η επιτροπή διαφάνειας που έχουν φτιάξει οι Συριζαίοι βγάζει συνεχώς σκάνδαλα στελεχών μας και αναγκαζόμαστε να απολογούμαστε. Δεν θα αντέξουμε για πολύ αυτήν την κατάσταση. Οπότε κάλπες το συντομότερο για να σώσουμε ό,τι σώζεται. Διαφορετικά, θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Και το κόμμα – η πρωτιά παίζεται. Και εσείς προσωπικά – καραδοκούν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί σας. Κοντολογίς: Δύσκολοι καιροί για… πρίγκιπες.

Ανάγωγα

Καλά να σε διαψεύδουν τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Τα κατηγορείς ότι παίζουν βρόμικο παιχνίδι, ότι δρουν αντεθνικά, ότι τα «πιάνουν» από τους Ρώσους, τους πολιτικούς αντιπάλους σου και ξεμπερδεύεις. Να σε διαψεύδουν όμως μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία εσύ θεωρείς ότι βρίσκονται στη σωστή πλευρά της… ιδεολογίας, όπως είναι οι F.T., αυτό πώς το χωνεύεις;

Θέματα επικαιρότητας: Εκλογές

Ανοιχτή επιστολή σε γυναίκες ψηφοφόρους

Μαρία Γκασούκα*, Ιλεάνα Σακκά**, Φωτεινή Σιάνου***, 2023-06-16

Αγαπητές φίλες,Οι γυναίκες ψηφοφόροι είμαστε η πλειονότητα...

Περισσότερα
Γρηγόρης Στεργιούλης

Αβεβαιότητα και εκλογική συμπεριφορά

Γρηγόρης Στεργιούλης, 2023-06-16

Οι επιλογές των πολιτών δεν εξαρτώνται μόνο από την πολιτική...

Περισσότερα
Μαριλένα Κοππά

Το μεγάλο λάθος: Η μουσουλμανική μειονότητα ως προεκλογικό εργαλείο

Μαριλένα Κοππά, 2023-06-16

Με τον όρο «μειονότητα» εννοούμε μια ομάδα του πληθυσμού...

Περισσότερα

Η πανελλαδική μονοχρωμία

Παντελής Μπουκάλας, 2023-06-13

Αν την 21η Μαΐου τα αποτελέσματα επέτρεπαν στη Ν.Δ. να τραγουδάει...

Περισσότερα

Μειονοτική ψήφος: Αντανάκλαση της πραγματικότητας;

Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, 2023-06-11

Φαίνεται ότι μειονοτική ψήφος αποτελεί θεμιτό εκλογικό...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Είναι η συγκυρία, ανόητε!

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-06-10

Στην πολιτική ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει. Κατά...

Περισσότερα

Ο ίδιος λαός είναι. Αλλά…

Τάσος Παππάς, 2023-06-08

Το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα...

Περισσότερα
Λούκα Κατσέλη

Η παγίδα του φόβου και τα διλήμματα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης

Λούκα Κατσέλη, 2023-06-04

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου, κυρίως δε η μεγάλη...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή Κεντροαριστερά απέναντι στη Δεξιά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-07-07

...Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συμμετέχει...

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

×
×