Εθνικό Σύστημα Υγείας -Ολοταχώς στο γκρεμό

Βασίλης Τραϊφόρος, ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, Δημοσιευμένο: 2022-11-29

Σε λίγες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την λειτουργία και βελτίωση( ; ) του Εθνικού Συστήματος Υγείας.Το νομοσχέδιο συνάντησε την αντίθεση και αντίδραση όλων των γιατρών και από τον ιδιωτικό και από τον δημόσιο τομέα υγείας.Το νομοσχέδιο αυτό εισάγει τον θεσμό της ιδιωτικής εργασίας στο δημόσιο ,αλλά εκ παραλλήλου και τον θεσμό του δημοσίου στου ιδιώτες!!Δηλαδή οι εργαζόμενοι γιατροί των νοσοκομείων θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και οι ιδιώτες ιατροί να εργάζονται στα νοσοκομεία!! Αυτό το νομοσχέδιο ουσιαστικά καταργεί τον Δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας,είναι ταφόπλακα και οδός, που όχι μόνο δεν προάγει την Υγεία των πολιτών ,αλλά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην μεγαλύτερη κερδοφορία των ιδιωτικών συμφερόντων,κοστίζει περισσότερα χρήματα στο κράτος και είναι αναποτελεσματικό. Συγχρόνως βοηθά τον αθέμιτο ανταγωνισμό,την ένταση της αντιπαλότητας μεταξύ των μικρών ιδιωτικών ιατρείων,διότι ευνοεί τον διπλοθεσίτη ιατρό.

Αν αναλογιστούμε ότι οι δαπάνες για την ιδιωτική υγεία στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, Κύπρος 54% ,Βουλγαρία 46% ,Ελλάδα πάνω από 41% ,και αντιθέτως οι δαπάνες για την δημόσια Υγεία είναι από τις χαμηλότερες, Κύπρος-Βουλγαρία-Ελλάδα ,καταλαβαίνει κανείς τι πάρτι κερδοφορίας θα έχουμε. Αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα ,στις μεγάλες κλινικές για να καταλάβουμε ότι η κερδοφορία τους που είναι ήδη μεγάλη θα φτάσει σε τρομακτικά ύψη.

Φυσικά από την σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο. Πιστή στην νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της ,προσφέρει τα πάντα στην κερδοφορία των μεγάλων συμφερόντων είτε λέγεται Παιδεία είτε λέγεται Υγεία .Ανερυθρίαστη ,χωρίς τσίπα,χωρίς καμία ενοχή η ενδοιασμό, με μόνο γνώμονα το κέρδος προχωράει μεθοδευμένα στην εκπλήρωση των ρυπαρών στόχων της.

Και οι άνθρωποι; Αυτοί που δεν έχουν «που την κεφαλή κλίνη» ; Και αυτοί που έχουν κάποιες οικονομίες για τις δύσκολες ώρες ; Όλοι θα πρέπει να περάσουν από την προκρούστεια κλίνη των ιδιωτικών συμφερόντων .Μου θυμίζει αυτό το νομοσχέδιο την προ του Ε.Σ.Υ κατάσταση όπου ιδιωτικό και δημόσιο ήταν ένα τουρλομπούκι από το οποίο για να βρεις την λύση ,έπρεπε να βάλεις το χέρι σου βαθιά στην τσέπη. Ναι την προ Ε.Σ.Υ κατάσταση μου θυμίζει,όπου ο διευθυντής κάθε κλινικής ήταν ο πατέρας αφέντης ,αυτός που ρύθμιζε τα πάντα ανάλογα με τα οικονομικά του συμφέροντά .Μόνο που τώρα θα έχουμε και ιδιώτες γιατρούς. Μύλος ,χαμός στο ίσκιωμα,όλοι εναντίον πάντων ,και πάντες εναντίον του κόσμου,που αυτός είναι ο τελικός αποδέκτης ,αυτός θα είναι είναι που θα ταλαιπωρηθεί και θα πονέσει. Και η σημερινή υφυπουργός Υγείας κ.Γκάγκα που είναι και νοσοκομειακή γιατρός, δεν έχει την παραμικρή ενοχή ,δεν αισθάνεται την παραμικρή ντροπή;

Όλοι γνωρίζουν πως το κύριο πρόβλημα της΄Υγείας στην χώρα μας,αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία ,αυτό που ουσιαστικά θα επιφέρει βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής μας, είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η κυβέρνηση της Ν.Δ περί άλλων τυρβάζει νομίζοντας ότι με τον εν τη γενέσει του αποτυχημένο,γελοίο θεσμό του ΄΄προσωπικού γιατρού΄΄έλυσε το πρόβλημα! Το μόνο που έκανε δυστυχώς ,ήταν μία οπή στο ύδωρ,κοινώς μία τρύπα στο νερό. Και με πρόληψη των ασθενειών τί γίνεται; Τι γίνεται με την φροντίδα πολυτραυματιών,ασθενών με κατάγματα η ημιπληγίες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο,όταν δεν υπάρχει κανένα Δημόσιο Κέντρο αποκατάστασης στην Βόρεια Ελλάδα; Όταν παίρνει παράταση η νοσηλεία αυτών των ασθενών ,ξέρετε τι πληρώνουν στους ιδιώτες οι συγγενείς τους;Η διαχείριση των χρονίων νοσημάτων,που είναι το 70% των ασθενών; Η φροντίδα ηλικιωμένων με άνοια και η διαχείριση των ψυχικά νοσούντων ; Ξέρετε τι μεγάλο αριθμό οικογενειών απασχολούν αυτοί οι ασθενείς και πόσο πόνο κρύβουν;

Αυτά τα ζητήματα της Πρωτοβαθμιας Φροντίδας Υγείας(Π.Φ.Υ),που θα πρέπει να δρομολογήσει η κυβέρνηση ,ενισχύοντας το ΕΣΥ με προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών ,δίνοντας ικανοποιητικές αμοιβές σε όλους, αξιολογώντας την λειτουργία του Υπουργείου Υγείας ,των Νοσοκομείων ,των Κλινικών και του προσωπικού του και όχι με νομοσχέδια ταφόπλακες. Έχοντας ως αξία,αυτή αντίληψη ,δηλαδή τον αδιαπραγμάτευτο Δημόσιο χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ και την Π.Φ.Υ θα έχουμε αποτελέσματα ,που όχι μόνο μειώνουν το κόστος λειτουργίας του συστήματος,Υγείας,όχι μόνο γινόμαστε αποτελεσματικοί,αλλά ουσιαστικά ως κράτος δικαίου, βοηθήσουμε τον Ελληνα πολίτη να νοιώσει ασφαλής και αξιοπρεπής στις δύσκολες ώρες της αρρώστιας του.

Θέματα επικαιρότητας: Υγεία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×