Ο θάνατος του ΕΣΥ

Παναγιώτης Στεφάνου, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, Δημοσιευμένο: 2023-01-02

Αναλαμβάνεις την κυβέρνηση και σκοπεύεις, στο πλαίσιο των ιδεολογικών σου εμμονών εναντίον κάθε κοινωνικού ή Δημόσιου Οργανισμού ή Επιχείρησης, να διαλύσεις ό,τι έχει απομείνει (ή ό,τι είχε δημιουργηθεί) από το ΕΣΥ.

Στόχος βέβαια είναι η υποστήριξη και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ολόκληρου του ιδιωτικού τομέα; Δηλαδή και των ιδιωτικών ιατρείων, των μικρών ακτινολογικών, μικροβιολογικών και άλλων ιατρικών εργαστηρίων; Οχι βέβαια! Υποστήριξη και ενίσχυση των μεγαλοκλινικαρχών.

Ελα όμως που σου κάθεται ο κορονοϊός! Και βγαίνει η Μαρέβα στην αρχή της πανδημίας κάθε εβδομάδα στα τουίτερ και μας προτρέπει να βγούμε το βράδυ στα μπαλκόνια μας να χειροκροτήσουμε τους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό!

Φυσικά, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Δημοσίου, του ΕΣΥ! Γιατί οι κλινικές του ιδιωτικού τομέα δεν νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό… μάλλον γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια «τόσο βαριά ασθένεια» ή δεν θέλουν γιατί δεν είναι επικερδής.

Αφού λοιπόν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα και αφού τα έχεις κάνει μπάχαλο με τον κορονοϊό και αναδεικνύεις τη χώρα σου πρωταθλήτρια της Ευρώπης σε θανάτους ανά 100.000 κατοίκους… και βλέπεις να πλησιάζουν οι εκλογές, σε πιάνει άγχος.

Τη Δημόσια Παιδεία την «κανόνισε» η Νίκη, όση ΔΕΗ είχε μείνει Δημόσια την ιδιωτικοποίησε ο επισυνδεδεμένος υπουργός. Εκεί στο υπουργείο Υγείας τι κάνουν;

Νέο νομοσχέδιο, το ότι μυρίζει μούχλα από την παλαιότητα της δεκαετίας του ’50 και του ’60 δεν τους απασχολεί, η λίστα Πέτσα να ’ναι καλά και όλα τα ξεπλένει, όλα τα αρωματίζει.

Τι θέλει τόσα χρόνια το ΕΣΥ; Χρηματοδότηση, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αυξήσεις των πενιχρών αποδοχών τους. Ωραία, στο νομοσχέδιο της υφυπουργού –είναι και γιατρός, τρομάρα της– σας τα παρέχουμε όλα!

Λεφτά για το ΕΣΥ δεν έχουμε, είχαμε άλλες προτεραιότητες και δεν σας δηλώσαμε ποτέ πως θα κάνουμε και κοινωνική πολιτική, τα δώσαμε στους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες για την ανάπτυξη της χώρας. Λεφτά για αυξήσεις στους μισθούς δεν υπάρχουν, σας δίνεται με το νομοσχέδιό μας η ευχέρεια να βγείτε να δουλέψετε δεύτερη ή τρίτη βάρδια στον ιδιωτικό τομέα αν θέλετε περισσότερα.

Ανοίξτε και ιατρεία για να υπάρξει και ανταγωνισμός με τους ιδιώτες γιατρούς. Τι; διαμαρτύρεστε οι ιδιώτες γιατροί; Σας δίνεται με το νομοσχέδιό μας η ευχέρεια να κάνετε συμβάσεις με το ΕΣΥ, για όσες ώρες θέλετε! Μπαίνετε στο νοσοκομείο, χρησιμοποιείτε κλινικές, εργαστήρια, χειρουργεία και ό,τι άλλο θέλετε και το απόγευμα πάλι στα ιατρεία σας!

Ναι, αλλά ο περιφερειάρχης της Ν.Δ. και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης, ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο με τους φορείς. Συγκαλεί Πανυγειονομικό Μέτωπο και διαπιστώνει ότι το νομοσχέδιο «αλλάζει τον βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας, αποβαίνει τόσο εις βάρος του ασθενή στον οποίο μετακυλίεται το κόστος, όσο και εις βάρος του γιατρού, στον οποίο επιβάλλεται υπερεργασία για να μπορέσει να επιβιώσει».

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταδικάζουν το νομοσχέδιο και διαμαρτύρονται. Ο κόσμος ανησυχεί, το ΕΣΥ ήταν ένα αποκούμπι, τώρα;

Η κυβέρνηση των «αρίστων» δεν προβληματίζεται από αυτά, η απόφαση έχει παρθεί εδώ και καιρό.

Η κατάργηση του ΕΣΥ είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, όταν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα θα διαπιστώσουμε το μέγεθος της δυστυχίας και της κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Είμαστε σίγουροι πως η κοινωνία, ο κόσμος που πλήττεται από τη διάλυση του ΕΣΥ, στις εκλογές που ευελπιστούμε να γίνουν το συντομότερο δυνατό, θα τους ξαποστείλει στις δεκαετίες του ’50 και ’60, στις οποίες προσπαθούν να μας πισωγυρίσουν.

*μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, πρ. μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ

Θέματα επικαιρότητας: Υγεία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημοσιογράφοι ή εξουσιογράφοι;

Παντελής Μπουκάλας, 2023-03-08

«Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ υψηλής γραφειοκρατίας και υπερπλουσίων»

Φιλίππα Χατζησταύρου, 2023-03-18

Οι Κύπριοι, ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-18

Η άνοιξη δεν ήρθε γιατί πήρε λάθος… τρένο

Ρούλης Κοκελίδης, 2023-03-17

Οι πλατείες και η αυτοδυναμία

Δημήτρης Χόνδρος, 2023-03-13

Από το Ριάντ… στο Μπακού!

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-03-13

Το Κυπριακό στο καλάθι των ευρωτουρκικών

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-12

Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο - Γιατί δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εκ των προτέρων

Αλ. Ηρακλείδης, Ανδ. Στεργίου, Θοδ. Τσίκας, Κων. Τσιτσελίκης, 2023-03-12

Εν αναμονή της επόμενης καταστροφής

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-03-11

Η αδύνατη επαναφορά

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-03-07

Γ. Μοσχονάς

ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ, ΕΛΙΤ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ

Γ. Μοσχονάς, 2023-03-05

Κώστας Καλλίτσης

Το τρύπιο κράτος

Κώστας Καλλίτσης, 2023-03-05

×