Μήπως η Τουρκία έχει χαθεί;

Γιώργος Καπόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-01-28

Το επιχείρημα να μη χάσουμε την Τουρκία είναι η μόνιμη επωδός όλων όσοι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της Δύσης προκρίνουν τον κατευνασμό του Ερντογάν ως μονόδρομο.

Η διατύπωση να μη χάσουμε την Τουρκία έχει σημείο αναφοράς τη διαμάχη στις ΗΠΑ μετά τη νίκη του Μάο στην Κίνα, όταν οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούσαν τον Τρούμαν ότι έχασε την Κίνα.

Η Τουρκία όπως την ήξεραν οι ΗΠΑ μέχρι την άνοδο στην εξουσία του Ερντογάν και του ΑΚΡ έχει χαθεί.

Πέρα από τις εθνικές ιδιαιτερότητες, την εμπρηστική του ρητορική και τη δικτατορική του εκτροπή ο Ερντογάν αποτελεί ένα από τα αναδυόμενα κέντρα ισχύος ενός πολυπολικού κα πολυκεντρικού μετα-αμερικανικού κόσμου μιας άτυπης Ομάδας Χωρών που πλειοψηφεί σήμερα τόσο στο πλαίσιο της BRICS όσο και σε αυτό της Ομάδας των 20.

Κοινός παρονομαστής χωρών όπως η Τουρκία του Ερντογάν, η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία, η Βραζιλία είναι να αποκτήσουν την περιφερειακή γεωπολιτική ισχύ που να αντιστοιχεί στο οικονομικό τους μέγεθος.

Ο Ερντογάν δεν είναι ο μόνος που αυθαδιάζει στις υποδείξεις των ΗΠΑ, καθώς πρόσφατο είναι το παράδειγμα του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν που όχι μόνο αγνόησε την πίεση του Μπάιντεν να αυξήσει το Ριάντ την άντληση πετρελαίου, αλλά έπεισε τον OPEC να επιλέξει τη μείωση, μια επιλογή που στηρίζει τη Ρωσία στην προσπάθειά της να αποφύγει τη μείωση των εισοδημάτων της που προέρχονται από εξαγωγές ενέργειας.

Σε αντίθεση με την πλειονότητα των αναδυόμενων δυνάμεων που έχουν διασφαλίσει ευρύτατη συναίνεση των κοινωνιών τους για τη χειραφέτησή τους στην περιφερειακή και τη διεθνή σκηνή στην Τουρκία τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Για μια ισχυρή και δυναμική μερίδα των πολιτών της Τουρκίας η συμμαχία με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Δύση συνολικά δεν υπηρετεί μόνο την ασφάλεια της χώρας, αλλά αποτελεί μια κόκκινη γραμμή διαφύλαξης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους έτσι όπως το οικοδόμησε ο Κεμάλ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Συμμαχία με τις ΗΠΑ και η κατάργηση του μονοκομματισμού μετά το 1945 συμβάδισαν.

Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η προσδοκία ή μάλλον η ευχή να κλείσουν μετεκλογικά τα αναρίθμητα μέτωπα που άνοιξε ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

Η Τουρκία βαδίζει ολοταχώς προς μια μετωπική εμφύλια σύγκρουση με τους κεμαλιστές από τη μια μεριά και το Πολιτικό Ισλάμ από την άλλη να ταυτίζουν τα ζωτικά τους συμφέροντα με αλληλοαποκλειόμενες επιλογές στην εξωτερική πολιτική.

Τούτων λεχθέντων μια συγκρουσιακή εκτροπή στην Τουρκία προεκλογικά ή και μετεκλογικά είναι το τελευταίο που θα ήθελαν οι ΗΠΑ και η Δύση με δεδομένο το αδιέξοδο στην Ουκρανία έναν χρόνο μετά την εισβολή του Πούτιν.

Το 2016, δύο μήνες πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα ο γνωστός αναλυτής Ρούμπιν δημοσίευσε στο National Interest και στο Newsweek άρθρο που προέβλεπε ανατροπή του Ερντογάν.

Σήμερα, αρχής γενομένης με τον Economist, το Bloomberg και άλλα ΜΜΕ αλλά και με τα απομνημονεύματα του Πομπέο, προκύπτει πως στη Δύση έχει γίνει αντιληπτό ότι η Τουρκία έχει χαθεί με την εν εξελίξει διμερή διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ να χρησιμεύει μόνο ως δίαυλος επικοινωνίας.

Εναν αιώνα μετά την ίδρυση της Νέας Τουρκίας από τον Κεμάλ το 1923 η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακές προκλήσεις και εντός και εκτός συνόρων

Θέματα επικαιρότητας: Τουρκία

Η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παύλος Τσίμας, 2026-07-11

Η σκηνοθεσία ήταν, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή. Ξεκίνησε...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Συμφέρει την Ελλάδα μια «δυτική» Τουρκία ;

Θόδωρος Τσίκας, 2025-11-11

Τόσο η πρόσφατη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας...

Περισσότερα

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

Περισσότερα

ΤΟΥΡΚΙΑ, Από την υβριδική δημοκρατία, στον αυταρχισμό

Βαγγέλης Αρεταίος, 2025-03-20

Στην τελική ευθεία για ένα σαφώς αυταρχικό καθεστώς εισήλθε...

Περισσότερα

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Περισσότερα

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Η επιστροφή στις παλιότερες ευτυχισμένες στιγμές της συμμαχίας...

Περισσότερα

Στρατηγική επιλογή ή τακτική κίνηση;

Σωτήρης Ντάλης, 2023-07-15

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι ένα δύσκολο ταξίδι...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Τρίτη θητεία;

Παύλος Τσίμας, 2026-09-07

Όταν έρθει η ώρα της κάλπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμπληρώνει...

Κώστας Καλλίτσης

Για να μείνουν όλα ίδια

Κώστας Καλλίτσης, 2026-09-06

…. Το νέο διεθνές περιβάλλον, καθώς αρχίζει να βαραίνει...

Γιώργος Σιακαντάρης

Κοστολογήσεις και δεξιά ηγεμονία

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-09-04

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν συνεκτική...

Το φάντασμα που σκοτώνει την πολιτική

Μαρία Καρακλιούμη, 2026-09-03

Η οικονομική κρίση δίδαξε στη χώρα, με τον πιο επώδυνο τρόπο,...

Χρήστος Ροζάκης

Τα θαλάσσια πάρκα της Τουρκίας προσκρούουν διττά στο Διεθνές Δίκαιο

Χρήστος Ροζάκης, 2026-08-26

Η πρόσφατη ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει Προεδρικά Διατάγματα...

Κώστας Καλλίτσης

Το τερματίζουν…

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-23

Τί σχεδιάζει να πει η κυβέρνηση από το βήμα της 90ης Διεθνούς...

Θόδωρος Τσίκας

Θαλάσσια πάρκα: νέες διαφορές πάνω στην παλιά εκκρεμότητα

Θόδωρος Τσίκας, 2026-08-22

Η ανακήρυξη από την Τουρκία δύο «εθνικών θαλάσσιων πάρκων»...

Κώστας Ζαχαριάδης

Γίνεται φιλελεύθερος, μετριοπαθής, ευρωπαΐστης και ταυτόχρονα υποστηριχτής του Τραμπ;

Κώστας Ζαχαριάδης, 2026-08-13

Δεν πρόκειται για τρεις «γραφικούς» που ξέφυγαν από την...

Θόδωρος Τσίκας

Η «νέα» Μέση Ανατολή και το ελληνικό στρατηγικό δίλημμα

Θόδωρος Τσίκας, 2026-08-13

Η Μέση Ανατολή μετατρέπεται από ένα σύστημα, στο οποίο η...

Νίκος Μπίστης

Ο σταθερός κύριος Γκουτιέρες και οι « νέες ιδέες»

Νίκος Μπίστης, 2026-08-05

Καμία υποχώρηση από το αποκαλούμενο πλαίσιο Γκουτιέρες...

Σωτήρης Βαλντέν

Εμπόλεμοι από την πίσω πόρτα – Η ελληνική εμπλοκή

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-08-03

Η πολυδιαφημισθείσα πρόσφατη νέα αναχαίτηση drones από την...

Κώστας Καλλίτσης

Το πολιτικό πρόβλημα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-02

Ως πολιτικό πρόβλημα της χώρας συχνά νοούνται τα υπαρξιακά...

×
×