Χωρίς προηγούμενο

Γιώργος Καπόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-04-26

Στην Τουρκία δεν έχει γίνει επί της ουσίας από το 1923 μέχρι και σήμερα ομαλή εναλλαγή στην εξουσία ως αποτέλεσμα εκλογικής αναμέτρησης.

Η ήττα του Ινονού και του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 1950 έφερε στην εξουσία τον Μεντερές και το Δημοκρατικό Κόμμα άφησε άθικτα τα στεγανά του κεμαλισμού, δηλαδή τις ένοπλες δυνάμεις και τους μηχανισμούς που αποκαλούνται «βαθύ κράτος».

Τα πραξικοπήματα του 1960 και του 1980, καθώς και το προνουντσιαμέντο του 1971 επιβεβαίωσαν το άβατο του σκληρού πυρήνα της εξουσίας, μια παράδοση που συνεχίστηκε μέχρι το 2007 όταν η στρατιωτική ηγεσία έβαλε με ένα email βέτο στην εκλογή του Γκιουλ στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Επειτα από είκοσι και πλέον έτη Ερντογάν, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, πολυδιασπασμένες σε κεμαλιστές, οπαδούς του Γκιουλέν και οπαδούς του Ερντογάν, δεν αποτελούν πλέον στεγανό ανεπηρέαστο από τα εκλογικά αποτελέσματα.

Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση στην οποία ο Ερντογάν θα αποδεχόταν μια ενδεχόμενη ήττα του, το ερντογανικό κράτος δεν θα παρέδιδε αμαχητί την εξουσία στον νικητή των εκλογών.

Από το 2016, την απόπειρα δηλαδή πραξικοπήματος, το ΑΚΡ και ο Ερντογάν δεν έχουν περιθώριο διαχείρισης μιας ήττας, καθώς έχουν καεί όλες οι γέφυρες που θα επέτρεπαν ομαλή αλλαγή φρουράς στην εξουσία.

Ο αγώνας που δίνουν οι δύο αντίπαλες παρατάξεις είναι υπαρξιακός:

Ερντογάν και ΑΚΡ γνωρίζουν πολύ καλά ότι την επομένη ενδεχόμενης ήττας στις κάλπες οι νικητές δεν θα δεχθούν τη διατήρηση στεγανών στους μηχανισμούς και τους παραμηχανισμούς της εξουσίας και στην καλύτερη περίπτωση, οι ηττημένοι θα είναι όμηροι ενός χωρίς προηγούμενο μπαράζ δικαστικών διώξεων.

Ο Κιλιτσντάρογλου και η κομματική συμμαχία που τον υποστηρίζει ξέρουν πολύ καλά ότι αν ο Ερντογάν κατορθώσει να επανεκλεγεί θα πάρει μέτρα ώστε το προσωποπαγές καθεστώς που οικοδόμησε τις δύο τελευταίες δεκαετίες να μη βρεθεί ξανά να εξαρτά την επιβίωσή του από ένα εκλογικό αποτέλεσμα.

Θα αμφισβητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα από τον ηττημένο, όποιος και αν είναι. Αυτή είναι η πιο πιθανή εξέλιξη υπό την προϋπόθεση ότι τα ποσοστά των Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου δεν θα διαφέρουν σε βαθμό που να μην επηρεάζονται από μετεκλογικά μαγειρέματα.

Ο ανατολικός μας γείτονας εισέρχεται σε αχαρτογράφητη περιοχή καθώς μια καθαρή έκβαση της εκλογικής μάχης που να μην αμφισβητηθεί από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα.

Θέματα επικαιρότητας: Τουρκία

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×