Τουρκικές εκλογές: Με το όπλο παρά πόδα

Θόδωρος Τσίκας, www.metarithmisi.gr, Δημοσιευμένο: 2023-05-15

Μετά από μία αγωνιώδη νύχτα καταμέτρησης, φαίνεται ότι θα χρειαστεί και β’ γύρος προεδρικών εκλογών στην Τουρκία μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων, των κ.κ. Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου. Και αυτό διότι, παρά το προβάδισμα του Ταγίπ Ερντογάν, κανείς υποψήφιος δεν ξεπερνά το 50%+1 των ψήφων.

Νωρίτερα φαινόταν ότι ο νυν πρόεδρος ξεπερνά έστω ελαφρά το 50%, καθώς τα αποτελέσματα προέρχονταν από την κεντρική Τουρκία όπου βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας των υποστηρικτών του. Όταν όμως ήρθαν τα αποτελέσματα από τα παράλια, που παραδοσιακά ψηφίζουν τους κεμαλιστές, το ποσοστό του μειώθηκε.

Για μια ακόμα φορά ο Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύει ότι είναι ένας survivor της πολιτικής. Παρά την φθορά των 20 χρόνων εξουσίας του, συνεχίζει να συγκινεί ένα σημαντικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας, που "πίνει νερό στο όνομα του".

Ο κόσμος της υπαίθρου, των επαρχιακών κωμοπόλεων, αλλά και των φτωχών συνοικιών των μεγαλουπόλεων που είδαν ανάπτυξη κατά την 20ετία της διακυβέρνησης Ερντογάν, είναι σημαντικά τμήματα των υποστηρικτών του. Μαζί με τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι οι "παραδοσιακές αξίες" της τουρκικής κοινωνίας, πρέπει να τύχουν υπεράσπισης.

Φυσικά ο Ταγίπ Ερντογάν συνάντησε για πρώτη φορά τόσο μαζική αμφισβήτηση των επιλογών του. Το όραμα της ισχυρής Τουρκίας υπέστη σοβαρές ρωγμές από την ανετοιμότητα του κράτους να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πρόσφατων σεισμών.

Αν ο Ερντογάν δεν είχε βεβαιώσει ότι αυτή η φορά είναι η τελευταία που βάζει υποψηφιότητα, είναι πιθανόν να μην έπαιρνε την πρώτη θέση. Φαίνεται ότι για ένα τμήμα κυμαινόμενων ψηφοφόρων, λειτούργησε συναισθηματικά το κίνητρο της τελευταίας ευκαιρίας.

Η αντιπολίτευση, παρότι έκανε σοβαρές προσπάθειες το τελευταίο διάστημα, δεν κατόρθωσε να πείσει ότι αποτελεί σοβαρή κυβερνητική δύναμη προοπτικής.

Η επί μεγάλο χρονικό διάστημα απουσία συμφωνίας για το ποιος θα ηγηθεί του συνασπισμού, κόστισε σίγουρα. Οι αντίθετες θέσεις σε βασικά ζητήματα μεταξύ των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσαν έλλειψη σαφήνειας και συνεπώς εμπιστοσύνης. Η σύγκριση μεταξύ του έντιμου αλλά "χλωμού" Κιλιτσντάρογλου με τον χαρισματικό Ερντογάν, υπήρξε για μια ακόμα φορά σημαντικός παράγοντας.

Από την στιγμή που ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης δεν κατορθώνει όχι μόνο να επικρατήσει από τον α’ γύρο, αλλά ούτε καν να έχει το προβάδισμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να νικήσει στον β΄ γύρο. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποκτήσει αέρα νικητή, ενώ ως εν ενεργεία πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να κινήσει μοχλούς του κρατικού μηχανισμού.

Με βάση τους απόλυτους αριθμούς, απαιτείται το σύνολο πρακτικά των ψήφων του μικρότερου τρίτου υποψήφιου να πάει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ώστε να μπορέσει ο τελευταίος να επικρατήσει οριακά. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό.

Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Οι "δύο Τουρκίες" βρίσκονται με το "όπλο παρά πόδα".

Θέματα επικαιρότητας: Τουρκία

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×