Πέσαμε μόνοι μας στην παγίδα

Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2006-09-14

Μια σημαντική συνάντηση έγινε χθες στην Άγκυρα. Ο απόστρατος στρατηγός Τζόζεφ Ράλστον και ο απόστρατος στρατηγός Εντίπ Μπασέρ, που ορίστηκαν ως συντονιστές από τις ΗΠΑ και την Τουρκία αντιστοίχως, εγκαινίασαν μια νέα φάση στον πόλεμο κατά του ΡΚΚ. Μίλησαν άραγε για πολιτική; Ασφαλώς. Το πρόβλημα του ΡΚΚ δεν μπορεί να επιλυθεί αποκλειστικά με στρατιωτικά μέσα.

Τελευταία παρατηρούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Οι αντιδράσεις των οικογενειών που μέλη τους έγιναν μάρτυρες ενόσω έκαναν τη στρατιωτική τους θητεία, αλλάζουν. Οι γονείς που στο παρελθόν έλεγαν «Όλα για τη χώρα μας» έχουν αρχίσει να κρατούν επικριτική στάση. Οι πατεράδες που λένε «Αρκετά με την αιματοχυσία» κατηγορούν ανοιχτά το κράτος για τους νεκρούς τους. Όλοι αυτοί επικρίνουν την κυβέρνηση και τον στρατό. «Διαλύστε το ΡΚΚ, ώστε να μη χρειάζεται να σκοτώνονται άλλο τα παιδιά μας» λένε.

Αυτή η αλλαγή της στάσης της κοινής γνώμης ασκεί ισχυρή πίεση στο τουρκικό κράτος, την κυβέρνηση, τον στρατό, την αστυνομία. Αλλά δεν μπορούμε να διαλύσουμε το ΡΚΚ βομβαρδίζοντας τα όρη Καντίλ, στέλνοντας χιλιάδες στρατιώτες στο Ιράκ ή κηρύσσοντας τον στρατιωτικό νόμο στα νοτιοανατολικά. Το θέμα έχει περάσει τώρα τα σύνορα της Τουρκίας. Η λύση εξαρτάται τόσο από την Τουρκία όσο και από τις περιφερειακές εξελίξεις. Υπάρχει ανάγκη για πολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Πιστεύω ότι πέσαμε μόνοι μας στην παγίδα πριν από πολλά χρόνια. Εξετάσαμε το πρόβλημα μόνο από τη σκοπιά της ασφάλειας. Όταν ακόμη κι ο στρατός έλεγε «πρέπει να βρούμε τρόπους να κερδίσουμε τον κόσμο της περιοχής», δεν κάναμε τίποτα. Τα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις τηρούσαν σιωπή και δεν έκαναν τίποτα. Απλώς τρομάζαμε ο ένας τον άλλο. Πέσαμε θύματα μιας φτηνής εθνικιστικής ρητορείας. Μετατρέψαμε τις κηδείες σε κομματικές συγκεντρώσεις. Κατηγορούσαμε πάντα τους ξένους γι’ αυτά που συνέβαιναν.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Όλοι οι κρατικοί θεσμοί πρέπει να συνεργαστούν και να σχεδιάσουν μια μακροπρόθεσμη πολιτική. Αν δεν συμβεί αυτό, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να βγούμε από την παγίδα.

To σχόλιο του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ δημοσιεύθηκε στη «Turkish Daily News» , 13/09/06

Θέματα επικαιρότητας: Τουρκία

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×