Τρέχοντας για ψήφους

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2026-07-26

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης

Με κριτήριο τις εξελίξεις στην οικονομία, η χώρα θα ‘πρεπε να ανασκουμπωθεί και να ανασυνταχθεί. Αυτό γίνεται πιο επιτακτικό αν επαληθευτεί το σενάριο παράτασης της κρίσης στη Μ. Ανατολή με σπάσιμο, παράλληλα, της φούσκας της τεχνολογίας στα χρηματιστήρια, ένα δίδυμο που θα ‘φερνε στον κόσμο ύφεση και πληθωρισμό της τάξης του 5% -με πρώτο θύμα την Ευρώπη. Αλλά και στα μετριοπαθή σενάρια, η ελληνική οικονομία μπαίνει σε ολισθηρό έδαφος: Οι επιχορηγήσεις του ΤΑΑ τελειώνουν, το πολιτικό ρίσκο αναστέλλει νέες αξιόλογες επιχειρηματικές κινήσεις, οι ρυθμοί μεγέθυνσης τείνουν να εξασθενίσουν, και από τα οχυρά των καρτέλ η Ακρίβεια φαίνεται να σαρκάζει τις συμφωνίες κυρίων.

Το ερώτημα που συζητιέται: Αν οι εκλογές διεξαχθούν, όπως διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός, την άνοιξη 2027, δηλαδή σε 9 -10 μήνες, τί θα γίνει μέχρι τότε;..

Μια πολιτική ηγεσία που θα είχε αίσθηση του επείγοντος, που δεν θα την κινούσε ο φόβος μήπως χάσει την εξουσία αλλά το αίσθημα ευθύνης για τη χώρα, θα έσπευδε αν μη τι άλλο να προλάβει την χαλάρωση. Θα έθετε συγκεκριμένους στόχους για τη χώρα, θα προσδιόριζε σαφή καθήκοντα για τα υπουργεία, θα προειδοποιούσε ότι θα ελέγχει συστηματικά την υλοποίησή τους, θα επεσήμαινε σε όλους δεν πρέπει να ατονήσει αλλ’ αντιθέτως πρέπει να τονωθεί το νομοθετικό έργο και ότι δεν πρέπει να χαλαρώσει αλλ’ αντιθέτως πρέπει να τρέξει ο κρατικός μηχανισμός. Θα εξηγούσε ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να κάψει χρόνο, και δεν θα άφηνε τις εκλογές να την παραλύσουν.

Η κυβέρνηση το ‘χει δει αλλιώς. Συμπεριφέρεται λες κι όλα τα άλλα είναι πολυτέλεια, πλην της άγρας ψήφων. Την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές της ΝΔ δύο πράγματα. Ένα, ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2027. Δύο, τί πρέπει να κάνουν μέχρι τότε, πώς να κινηθούν, ποιο πρέπει να είναι το μέλημα και η έγνοια του πολιτικού προσωπικού της ΝΔ στις σχεδόν 300 ημέρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι τότε: Να παρατήσουν οτιδήποτε άλλο και να τρέχουν για να μαζεύουν ψήφους. «Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη 2027 -τους είπε- αλλά εμείς θα τρέχουμε σαν οι εκλογές να είναι αύριο».

Τρέχοντας σαν οι εκλογές να είναι αύριο, η κυβέρνηση μετατρέπεται σε εκλογικό κομματικό μηχανισμό, το κράτος τείνει να περιπέσει από τη θερινή ραστώνη στην χειμερία νάρκη και τα φαινόμενα παράλυσης πυκνώνουν. Ήδη, υπουργοί είτε κάνουν τελευταίες πελατειακές «διευθετήσεις» (όπως το καθ’ ημάς «σκάνδαλο των φλαμίνγκο», του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τα εκτός σχεδίου μεγαθήρια σε παραδοσιακούς οικισμούς και παρθένες εκτάσεις…) είτε αναλώνονται στην επεξεργασία προεκλογικών παροχών.

Παράδειγμα, τα δύο «5ετή προγράμματα». Κάποιοι σκαρφίστηκαν να αθροίσουν 6 δισ. που οφείλονται για έργα της προηγούμενης 5ετίας 2021-25, μαζί με 17 δισ. ευρώ για την 5ετία 2026-30 (κατ’ ουσίαν, τους πόρους των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων), να τα ονομάσουν «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης» και να τα εμφανίσουν ως τους πόρους που θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που αφήνει το ΤΑΑ. Και κάποιοι άλλοι ζήλεψαν αυτήν την ιδέα και σκέφτηκαν να κάνουν άλλο ένα, «λαϊκό» 5ετές, προσθέτοντας στις παροχές που θα εξαγγελθούν στη ΔΕΘ για φέτος και το 2027, ακόμα μερικά δισ. ευρώ υποσχέσεις για παροχές σε βάθος 5ετίας….

Στα χρόνια πριν τις εκλογές του 2023 μοιράστηκαν περίπου 60 δισ. σε ό,τι κινείται, με αφορμή την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Τώρα, τόσα λεφτά και δημοσιονομικές ευχέρειες δεν υπάρχουν. Έχει μείνει, όμως, το know how –κι είναι σαν το ποδήλατο, δεν ξεχνιέται.

Θέματα επικαιρότητας: Εκλογές

Κώστας Καλλίτσης

Τρέχοντας για ψήφους

Κώστας Καλλίτσης, 2026-07-26

Με κριτήριο τις εξελίξεις στην οικονομία, η χώρα θα ‘πρεπε...

Περισσότερα
Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

Περισσότερα

Εκλογική άλγεβρα

Παύλος Τσίμας, 2026-05-22

Ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους (ή σχεδόν), η...

Περισσότερα
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Πότε παραιτείται ένας πρωθυπουργός;

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 2026-04-10

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Επιπτώσεις: Από μηδαμινές έως πρόωρες εκλογές

Κώστας Καλλίτσης, 2026-03-15

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει ο πόλεμος στα καθ’ ημάς;...

Περισσότερα

Θύμα των εκλογών η οικονομική πολιτική

Αντώνης Καρακούσης, 2026-03-05

Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό...

Περισσότερα

Ο εκλογικός χρόνος

Παύλος Τσίμας, 2025-12-20

Το ξέραμε βέβαια, αλλά το επιβεβαίωσε προχθές και η ομιλία...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Προεκλογική περίοδος

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-08

Κάτι μάλλον ασυνήθιστο (ακόμα και) για τα ελληνικά δεδομένα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Τρέχοντας για ψήφους

Κώστας Καλλίτσης, 2026-07-26

Με κριτήριο τις εξελίξεις στην οικονομία, η χώρα θα ‘πρεπε...

Κώστας Καλλίτσης

Ποιος τιμάριθμος;

Κώστας Καλλίτσης, 2026-07-19

Όταν ο τιμάριθμος έτρεχε με 4,4% τον Ιούνιο, όσα νοικοκυριά...

Κώστας Καλλίτσης

Τοξικό κοκτέιλ

Κώστας Καλλίτσης, 2026-07-12

Ελλάδα καίει από τον χρόνο που δεν της περισσεύει και διολισθαίνει...

Κώστας Καλλίτσης

Κάτι λέει η Τράπεζα της Ελλάδος

Κώστας Καλλίτσης, 2026-07-05

Υπάρχουν δύο σημάδια που θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό...

Κώστας Καλλίτσης

Ξαφνικές ευαισθησίες

Κώστας Καλλίτσης, 2026-06-28

Οι εκλογές όσο πλησιάζουν φαίνεται να προκαλούν ευαισθησίες...

Επιχείρημα βαρετό, επαναλαμβανόμενο και ψευδές

Νίκος Παππάς, 2026-06-25

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, συγκεκριμένα. Απάντηση στο «πού θα...

Κώστας Καλλίτσης

Περί κοστολόγησης

Κώστας Καλλίτσης, 2026-06-21

Μια συζήτηση που έρχεται και επανέρχεται είναι αν τα προγράμματα...

Κώστας Καλλίτσης

Τα επιτόκια της ΕΚΤ και το μάρμαρο

Κώστας Καλλίτσης, 2026-06-14

Η μάχη είναι για να κατασταλεί ο πληθωρισμός ή για το ποιος...

Ποιοι και γιατί έκλεισαν τις τράπεζες το 2015

Κώστας Τσουπαρόπουλος, 2026-06-08

Eμείς θα έπρεπε να κλείσουμε τις τράπεζες όταν ο ΣΥΡΙΖΑ...

Κώστας Καλλίτσης

Ανισορροπίες

Κώστας Καλλίτσης, 2026-06-07

Την περασμένη Τρίτη, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο καθ΄ ημάς πληθωρισμός...

Κώστας Καλλίτσης

Το θέμα των τραπεζών

Κώστας Καλλίτσης, 2026-05-31

Φέτος, πρώτη φορά μετά το 2006, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής...

Κώστας Καλλίτσης

Φτηνή εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2026-05-24

Αν η κυβέρνηση θύμωνε εξαιτίας της ακρίβειας, θα γίνονταν...

×
×