Κάποια άλλα βιβλία Ιστορίας

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2007-05-25

Η καλώς εννοούμενη κριτική, δηλαδή η κριτική που δεν αρκείται στην κατεδάφιση και τη στείρα άρνηση, προϋποθέτει μια κατάφαση. Και η κατάφαση αυτή είναι το μοντέλο το οποίο προτείνει και εφαρμόζει. Αν λοιπόν, στην ατέρμονη και συχνά βίαιη συζήτηση γύρω από το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού, εστιάσουμε την προσοχή μας στη θετική αντιπρόταση όσων το υπερασπίστηκαν, ίσως αποφορτίσουμε λίγο την ατμόσφαιρα, χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω, μιλώντας για κάποια άλλα βιβλία που κυκλοφόρησαν τελευταία.

Το πρώτο, γραμμένο από τον Ν. Ροτζώκο, έχει τίτλο «Εθναφύπνιση και εθνογένεση: Ορλωφικά και ελληνική ιστοριογραφία» (εκδόσεις «Βιβλιόραμα») και θέμα την εν λόγω εξέγερση και το πώς τη διάβασαν οι ιστορικοί. Ο Ν. Ροτζώκος επισημαίνει και, κατά τη γνώμη μου, τεκμηριώνει την ιστορικότητα αφενός των γεγονότων και αφετέρου της μετέπειτα ανάγνωσής τους. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι «εθνικοί» ιστορικοί, από τον Σάθα και τον Παπαρρηγόπουλο μέχρι τον Βακαλόπουλο, προέβαλαν αναδρομικά την έννοια του έθνους στο παρελθόν, ισχυριζόμενοι ότι τα Ορλωφικά, όπως και όλες οι εξεγέρσεις κατά των Οθωμανών μέχρι το ’21, έγιναν για τον ίδιο ακριβώς λόγο: την απελευθέρωση του έθνους. Στην πραγματικότητα όμως, η εθνική παλιγγενεσία, για να χρησιμοποιήσουμε την τυποποιημένη φράση, προϋπέθετε μια εθνική ή καλύτερα εθνικοαπελευθερωτική ιδεολογία, η οποία είτε απουσίαζε εντελώς είτε δεν είχε ακόμα πλήρως διαμορφωθεί στις προηγούμενες περιπτώσεις. Με άλλα λόγια, οι εξεγέρσεις που έγιναν από την άλωση της Πόλης μέχρι τη δημιουργία της νεότερης Ελλάδας δεν αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός ήδη συγκροτημένου έθνους που προσπαθούσε να ανακτήσει την ελευθερία του και τελικά τα κατάφερε, όπως ισχυρίζονται οι εθνικοί ιστορικοί. Σημασία όμως έχει και κάτι άλλο: η τελεολογία που ενεργοποιείται μέσα από τέτοιου είδους αναγνώσεις, κατασκευάζει εμμέσως μια εθνική ταυτότητα που δεν μπορεί παρά να είναι μεταφυσική: θέλουμε σήμερα αυτό που θέλαμε πάντα, άρα είμαστε σήμερα αυτό που ήμασταν πάντα. (Παρεμπιπτόντως, εθνική ταυτότητα στη νεωτερική εποχή έχουμε όλοι• εθνικιστές είναι εκείνοι που την απολυτοποιούν).

Ολα αυτά δείχνουν ότι οι έννοιες, οι αναλυτικές κατηγορίες, ακόμα και τα ονόματα αλλάζουν μέσα στο χρόνο. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να διαβάζουμε κείμενα άλλων εποχών προς άγραν της λέξης Ελλάδα ή των παραγώγων της, σε μια μάταιη προσπάθεια να «αποδείξουμε» ότι το έθνος, όπως εμείς το καταλαβαίνουμε σήμερα, υπήρχε από τότε. Με τούτη ακριβώς τη διάσταση ασχολείται ο συλλογικός τόμος: «Ιστορία των εννοιών: Διαδρομές της ευρωπαϊκής ιστοριογραφίας» (εκδόσεις «Μνήμων»). Εδώ βρισκόμαστε στο χώρο της ιστορικής σημασιολογίας, ένα γνωστικό πεδίο που έχει ήδη πάνω από έναν αιώνα ζωής. Φυσικά, αδυνατώ να συνοψίσω τα πραγματολογικά στοιχεία και τις περίπλοκες αναλύσεις που προτείνουν οι συγγραφείς του• σε γενικές γραμμές, όμως, θα έλεγα ότι αποτελούν την εννοιολογική ενδοχώρα της Ιστορίας που γράφει ο Ν. Ροτζώκος.

Οπως πολύ πειστικά υποστηρίζει ο κορυφαίος Γερμανός ιστορικός Reinhart Koselleck στη μελέτη του «Ιστορία των εννοιών και κοινωνική ιστορία», για να καταλάβουμε πώς οι έννοιες αποκτούν νόημα και καθοδηγούν τις πράξεις μας, πώς αποκρυσταλλώνουν την ιδεολογία ιστορικά καθορισμένων υποκειμένων, θα πρέπει να τις εντάξουμε στα συγκεκριμένα ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα, αντί να τις προσλαμβάνουμε σαν ίχνη μιας ουσίας η οποία παραμένει διαμέσου των αιώνων «πιστή στον εαυτό της», όπως έλεγε ο Σεφέρης.

Γιατί όμως αποδεχόμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη τα εθνικά στερεότυπα και τη λογική που τα παράγει; Προφανώς επειδή η παιδεία τα έχει μετατρέψει σε αυτονόητα. Ομως μια τόσο γενικόλογη απάντηση δεν αρκεί, διότι το ζητούμενο είναι οι τρόποι με τους οποίους οι κοινοί τόποι κατασκευάζονται και αναπαράγονται στον κυρίαρχο δημόσιο λόγο. Εναν τέτοιο τρόπο αναλύει στο βιβλίο «Ερως (αντ)εθνικός. Ερωτική επιθυμία και εθνική ταυτότητα τον 19ο αιώνα» (εκδόσεις «Πόλις») η Μαίρη Μικέ. Θέμα της είναι η λογοτεχνία, και συγκεκριμένα τα ιστορικά μυθιστορήματα που πραγματεύονται το ζήτημα της εθνικής και βιολογικής καθαρότητας, η οποία απειλείται όταν η ερωτική επιθυμία μεταξύ αλλοφύλων ή ετεροδόξων (κυρίως δυτικών), δηλαδή η επιμειξία, αμφισβητεί την επιβεβλημένη οριοθέτηση. Βλέπουμε λοιπόν πως η αθώα προς τέρψιν ανάγνωση μπορεί να επιβεβαιώσει έμμεσα, και γι’ αυτό αποτελεσματικά, τα εθνοφυλετικά στερεότυπα, και να διαμορφώσει αντιδράσεις που τις βιώνουμε ως φυσιολογικές, αυθόρμητες, ενώ στην πραγματικότητα είναι φορείς μιας ιδεολογίας που αποκλείει, απαγορεύει, επιβάλλει ιεραρχίες και σε τελική ανάλυση δαιμονοποιεί.

Κάποιοι άλλοι που εκτός από χώρο θα διέθεταν και εξειδικευμένες γνώσεις θα μπορούσαν να πουν πολύ περισσότερα για τα τρία αυτά βιβλία. Εγώ αναγκάστηκα να συμπιέσω βάναυσα το περιεχόμενό τους, αδικώντας τους συγγραφείς. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να αναβάλω μέχρι τη μεθεπόμενη Παρασκευή την -δυστυχώς- εξίσου συνοπτική παρουσίαση του νέου βιβλίου του Α. Λιάκου, με τίτλο «Πώς το παρελθόν γίνεται ιστορία;». Αλλά τώρα, για να θυμηθούμε και πάλι τον Σεφέρη, εξάντλησα την κλεψύδρα.

Θέματα επικαιρότητας: Ιστορία Στ΄Δημοτικού

Η Ακαδημία Αθηνών, οι λογοκλοπές και το βιβλίο της 6ης Δημοτικού

Διονύσης Γουσέτης, 2007-12-15

Έχει ένα ελάττωμα η συντακτική πράξη της 18ης Μαρτίου, με...

Περισσότερα
Μαρία Ρεπούση

Οι νόμοι της μνήμης

Μαρία Ρεπούση, 2007-12-07

Στην καμπή του 20ού προς τον 21ο αιώνα κάτι πρωτόγνωρο γίνεται...

Περισσότερα
Άγγελος Μανταδάκης

Και τώρα τι γίνεται;

Άγγελος Μανταδάκης, 2007-10-27

Με καθυστέρηση περισσότερο του μηνός έφτασε στα σχολεία...

Περισσότερα

Νέες ιδεολογικές ομαδοποιήσεις

Βασίλης Κρεμμυδάς, 2007-10-17

Το περιβόητο πια βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού...

Περισσότερα

Για τη σχολική ιστορία και τους ιστορικούς

Έφη Αβδελά, 2007-10-14

Ένα χρόνο περίπου κράτησε το σήριαλ με το βιβλίο ιστορίας...

Περισσότερα

Οι τρεις παράμετροι της διαμάχης

Αντώνης Λιάκος, 2007-09-30

Η κ. Γιαννάκου είχε μιλήσει για τη συνέχεια του κράτους,...

Περισσότερα
Μαρία Ρεπούση

Μέτωπο πολιτισμικής δεξιάς

Μαρία Ρεπούση, 2007-09-30

Το βιβλίο της Ιστορίας της Στ Δημοτικού ήταν και είναι μια...

Περισσότερα

Οι επιθέσεις στα βιβλία Ιστορίας

Αντώνης Λιάκος, 2007-09-30

Από τις αρχές του 2007 μια νέα διαχωριστική γραμμή χαράχθηκε...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Υπάρχει και η κοινωνία

Σπύρος Γκουτζάνης, 2025-12-13

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη...

Το νέο δόγμα

Παύλος Τσίμας, 2025-12-08

Ξημερώματα Παρασκευής, αγουροξυπνημένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί...

Γιώργος Χουλιαράκης

Η πολιτική οικονομία των αφηγήσεων

Γιώργος Χουλιαράκης, 2025-12-07

Στο πρόσφατο βιβλίο του, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει μια...

Κώστας Καλλίτσης

Αν δεν υπάρχει έγνοια…

Κώστας Καλλίτσης, 2025-12-07

Μέχρι χτες ήταν αόρατοι. Έγιναν ορατοί μόνο αφότου ανέβηκαν...

Ο ακροδεξιός λαϊκισμός επιτίθεται

Τάσος Παππάς, 2025-12-01

Οι πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία δηλώνουν ότι δεν έχουν...

Από την Εξεταστική στο Υπουργικό;

Νίκη Λυμπεράκη, 2025-11-30

Φαίνεται πως δεν ήταν μόνο η Εξεταστική για τα Τέμπη «γουρλίδικη»,...

Το ξεκαθάρισμα Τσίπρα και τι (δεν) ήθελαν οι άλλοι…

Γιώργος Καρελιάς, 2025-11-25

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει με το παρελθόν: το δικό...

Η «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα και η ευκαιρία να μιλήσουμε για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από σχηματοποιήσεις και μυθολογίες

Παναγιώτης Σωτήρης, 2025-11-24

Ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει στην «Ιθάκη» τη δική του αποτίμηση...

Ο πρωθυπουργός σταθμάρχης;

Παύλος Τσίμας, 2025-11-22

Σας συμβαίνει να φτάνετε στην δουλειά και να νιώθετε σαν...

Σωτήρης Βαλντέν

Περί δύο μέτρων και δύο σταθμών

Σωτήρης Βαλντέν, 2025-11-09

Ο καθηγητής και πάλαι ποτέ σύντροφός μου στην Αριστερά...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΗΤΑΝ ΒΡΟΝΤΩΔΗΣ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-10-25

Ο νόμος αυτός θα καταργηθεί στην πράξη! Δεν θα είναι άλλωστε...

Κώστας Καλλίτσης

Ο πυρήνας της αστάθειας

Κώστας Καλλίτσης, 2025-10-12

Πολλοί εκτός των συνόρων παράγοντες των αγορών βλέπουν...

×
×