Των Ελλήνων τα μετάλλια...

Πάσχος Μανδραβέλης, Απογευματινή, Δημοσιευμένο: 2004-08-18

«Αν η θεωρία της σχετικότητας αποδειχθεί σωστή οι Γερμανοί θα πουν ότι είμαι Γερμανός και οι Γάλλοι θα διακηρύξουν ότι είμαι πολίτης του κόσμου. Αν η θεωρία μου αποδειχθεί λάθος οι Γάλλοι θα πουν ότι είμαι Γερμανός, και οι Γερμανοί θα διακηρύξουν ότι είμαι Εβραίος.»  Άλμπερτ Αϊνστάιν

Στα γεωργιανά αποκρίθηκε μόλις ερωτήθηκε από δημοσιογράφο της ΕΡΤ για τη νίκη του ο νέος μας Ολυμπιονίκης κ. Ηλίας Ηλιάδης. Ο πρωταθλητής του «τζούντο» (ο «τζουντόκα», όπως καταγράφεται πλέον στην ελληνική γλώσσα) ξάφνιασε πολλούς. Κάποιους μάλιστα τους σόκαρε. Μερικοί θυμήθηκαν την μαζική εισαγωγή των φερέλπιδων αθλητών που έκανε ως συνειδητή πολιτική αυτή η χώρα, προκειμένου να αποκτά μετάλλια στις διεθνείς διοργανώσεις. Οι αθρόες ελληνοποιήσεις ήταν μόνο μια πτυχή του κρατικού πρωταθλητισμού που με τόση συνέπεια ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι άλλες πτυχές βρίσκονται επίσης στην επικαιρότητα και είναι πολύ πιο δυσάρεστες. Η επιχείρηση «ανατολικογερμανοποίησης» της χώρας («διότι αυτό ζητούσε ο λαός», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες αυτής της πολιτικής, ο κ. Γεώργιος Λιάνης) έδειξε τα όρια της και τα σάπια θεμέλια της. Το φαινόμενο Κεντέρη-Θάνου, όπως και το φαινόμενο πρωταθλητών που δεν μιλούν ελληνικά είναι αποτέλεσμα αυτής της ίδιας πολιτικής.

Βεβαίως, τα δύο φαινόμενα έχουν μεν κοινή προέλευση, αλλά έχουν εντελώς διαφορετικές διαστάσεις. Σε ηθικό επίπεδο δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης. Σε πρώτη περίπτωση έχουμε παραβατικότητα. Στην δεύτερη –όσο κι αν αυτό μας ξαφνιάζει– έχουμε την εφαρμογή της νεωτερικότητας στην έννοια του «έθνους». Σε ένα σημαντικό κείμενο ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης κ. Ανδρέας Πανταζόπουλος επισημαίνει: «Αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύεται, από αριστερούς και δεξιούς, η (δημοκρατική) πατρίδα, το (νεωτερικό) έθνος δεν είναι μία αμετάλλακτη ανά τους αιώνες ουσία, μία διαιωνιζόμενη νοοτροπία, ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας, μία ανεπανάληπτη εντοπιότητα, μία αυθεντική ντοπιολαλιά, μία προσίδια θρησκευτικότητα. Το δημοκρατικό έθνος είναι η πολιτική κοινότητα των μελών του που θέλουν να ζήσουν μαζί, αναγνωρίζοντας το δημοκρατικά παραγόμενο νόμο ως έδρα της συνύπαρξής τους.» («Έθνος και Αριστερά» Ελευθεροτυπία 12.5.2004) Τι σημαίνει αυτό; Απλά: Έλληνας είναι όποιος θέλει να είναι Έλληνας, αποφασίσει να ακολουθήσει τους δημοκρατικούς κανόνες της κοινότητας. Στον παραπάνω ορισμό θα προσθέταμε και το τυπικό: πρέπει και η ίδια η κοινότητα να αποδεχθεί τον αιτούντα ως μέλος της.

Καλώς λοιπόν η ελληνική κοινότητα δέχθηκε δια της Πολιτείας τον κ. Ηλία Ηλιάδη ως Έλληνα επειδή «δέρνει δυνατά» όπως είπε σε παράθυρο παλαιός δημοσιογράφος. Δεν πρέπει να μας σοκάρει το γεγονός ότι η πρώτη του αντίδραση μετά την μεγάλη του νίκη ήταν να μιλήσει γεωργιανά. Αυτό που πρέπει να μας σοκάρει –και πρέπει να το κρατάμε στη μνήμη μας– ήταν η αντίδραση αυτής της ιδίας της κοινωνίας σε ανθρώπους που θέλουν να είναι Έλληνες και δεν διαπρέπουν στα αθλήματα. Χειρότερα: σε ανθρώπους που διαπρέπουν στα ελληνικά γράμματα. Οι χθεσινοί πανηγυρισμοί για το χρυσό στο τζούντο πρέπει να μεταφραστούν προϊόντος του χρόνου ως συγνώμη σ’ εκείνο το παιδί, τον Οδυσσέα Τσενάι, που πρώτευσε στα γράμματα, αλλά η κοινότητα του αρνήθηκε την ελληνική τιμή. Όλοι οι αθλητές με τα ελληνικά ή ξενικά ονόματα, με την ελληνική ή ξενική προφορά είναι Έλληνες διότι θέλουν να είναι Έλληνες. Απλώς δεν πρέπει να αφαιρούμε αυτό το δικαίωμα και σε άλλους που προκόβουν σε άλλους τομείς.

Πρέπει όμως να μας προβληματίσει και κάτι ακόμη. Η ετεροβαρής προσέγγιση αυτής της κοινωνίας προς τον αθλητισμό. Είχε δίκιο ο κ. Λιάνης όταν είπε ότι η ελληνική κοινωνία θέλει πάση θυσία μετάλλια. Φαίνεται από το γεγονός ότι προσβάλλεται όταν σηκώνει τη σημαία ο Οδυσσέας Τσενάι, αλλά πανηγυρίζει όταν κάνει το ίδιο η κ. Ηλίας Ηλιάδης. Το δυστύχημα είναι ότι θέλει μετάλλια μόνο στον αθλητισμό. Αυτή η ίδια η κοινωνία δεν συμπεριφέρεται κατά τον ίδιο τρόπο στους ομογενείς αθλητές και στους ομογενείς των γραμμάτων και των επιστημών. Πόσοι και πόσοι επέστρεψαν στη χώρα μας κι αναγκάστηκαν να ξαναξενιτευτούν επειδή η Ελλάδα δεν τους συμπεριφέρθηκε ούτε κατ’ ελάχιστον απ’ ότι συμπεριφέρεται στους ομογενείς αθλητές της; Ναι! Σίγουρα, φταίει η Πολιτεία σ’ αυτό, αλλά η Πολιτεία δεν λειτουργεί ερήμην της κοινωνίας. Δεν ένοιωσαν ποτέ οι πολιτικοί σε άλλους τομείς την πίεση που διέκρινε (κι ανταποκρίθηκε) ο κ. Λιάνης. Η Ελλάδα δεν δείχνει να καίγεται για μετάλλια στα γράμματα και τις επιστήμες. Η ίδια κοινωνία που «ελληνοποιεί» στη συνείδησή της την κ. Μανιάνι, το αρνείται στον κ. Τσενάι. Το έλλειμμα πνευματικότητας παράγει περισσότερο έλλειμμα πνευματικότητας.

Καλά και χρυσά (αργυρά ή χάλκινα) είναι όλα τα μετάλλια των Ελλήνων ή ελληνοποιηθέντων αθλητών. Μόνο που δεν είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε. Αυτή η χώρα είναι παραμορφωμένη. Είναι υπερτροφική σε κάποια ζητήματα (π.χ. αθλητισμός) κι ατροφική σε άλλα (π.χ. παιδεία και επιστήμες). Αυτό ήταν αποτέλεσμα της στρεβλής ιεράρχησης που η ελληνική κοινωνία έχει χτίσει και μεταφράστηκε στην παραγωγή κάποιων πολιτικών και στην απουσία κάποιων άλλων. Από δω και πέρα πρέπει να ξαναδούμε τα πράγματα. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει χώρα υποδοχής ανθρώπων που θα φέρνουν μετάλλια. Όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά παντού...

Θέματα επικαιρότητας: Αθήνα 2004

Προπαγάνδα

Φίλιππος Συρίγος, 2011-01-04

Δεν θα το πιστέψει κανείς, αλλά είναι αλήθεια: για το σχόλιο...

Περισσότερα

Η ΠΓΔΜ σκοντάφτει, αλλά όχι στο όνομα

Χριστίνα Πουλίδου, 2007-11-04

Στην Ελλάδα, η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ είναι άμεσα...

Περισσότερα

Η Ολυμπιάδα των εθνικών συμπλεγμάτων

Διονύσης Γουσέτης, 2004-09-18

Το τεράστιο οικονομικό έλλειμμα των Ολυμπιακών έχει ιδεολογικές...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Οι επιλογές μας και οι συνέπειές τους

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2004-09-08

Η υπόθεση Κεντέρη, όπως κάθε τι συγκλονιστικό που γίνεται...

Περισσότερα
Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Επιβεβαιώθηκαν όλα όσα λέγαμε για τους Αγώνες

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, 2004-09-05

* Για την ασφάλεια μόνο των Αγώνων ξοδέψαμε όσα για δύο γέφυρες...

Περισσότερα
Λεωνίδας Λουλούδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΛΙΓΗ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ

Λεωνίδας Λουλούδης, 2004-09-04

Προβλέπω, και από άλλες συναφείς περιπτώσεις, ότι η συζήτηση...

Περισσότερα
Νότης Ανανιάδης

Ολυμπιονίκες χωρίς ντόπες;

Νότης Ανανιάδης, 2004-08-29

Ολόκληρη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας τιμούσε...

Περισσότερα
Δημήτρης Λιοσάτος

Το θέατρο της ωραίας οικογένειας

Δημήτρης Λιοσάτος, 2004-08-28

....Το πρόβλημα είναι στο σπίτι μας και αντί να μυκτηρίζουμε...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

×
×