Το κρατικό ντόπινγκ στην Ελλάδα

Τζούλιος Συνοδινός, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2004-08-22

Οι ανακοινώσεις εκπροσώπων των εταιρειών Adidas και Puma, ότι θα διακόψουν τη συνεργασία τους με τους Κεντέρη και Θάνου, αν αποδειχθεί ότι ενέχονται σε σκάνδαλο ντόπινγκ ήταν ότι πιο υποκριτικό και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό των σκληρών νόμων της βιομηχανίας του αθλητισμού.
Όσοι δημιουργούν το γόνιμο έδαφος για το ντόπινγκ, μέσα από την εμπορευματοποίηση του υψηλού αθλητισμού, το κυνήγι του μεταλλίου για τη διαφήμιση και τα τηλεοπτικά έσοδα, δεν έχουν ενδοιασμούς. Θυσιάζουν τους μέχρι χθες συνεταίρους τους αθλητές, χωρίς να τρέφουν καμιά ευγνωμοσύνη προς αυτούς, για τα ρίσκα που παίρνουν όσον αφορά την υγεία τους.
Προσωπικά, το είχα εκφράσει και δημόσια , θεωρούσα ότι το να έχεις συμβόλαιο με εταιρεία ανταγωνιστική αυτής που θεωρείται η επίσημη των Ολυμπιακών αγώνων και ταυτόχρονα χορηγός του ΣΕΓΑΣ, είναι άκρως επικίνδυνο όταν δεν τηρείς τους κανόνες του συστήματος. Όταν μπερδεύονται οι υποχρεώσεις σου ως μέλος της εθνικής ομάδας απέναντι στο χορηγό της ομοσπονδίας, που ταυτόχρονα είναι ανταγωνιστής του προσωπικού σου χορηγού. Όταν πας να σύρεις το χορό σε ξένο γλέντι και μάλιστα με μπροστάρη ένα προκλητικό επιχειρηματία προπονητή.
Οι νεόκοποι της εμπορευματοποίησης του ελληνικού αθλητισμού έστησαν το κύκλωμά τους ευνοημένοι από τις συνθήκες που δημιούργησε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Επί δεκαετίες ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων χρησιμοποιήθηκε ως επικοινωνιακό όχημα. Στο όνομα της προβολής μιας ισχυρής Ελλάδας μέσα από διεθνείς αθλητικές επιτυχίες, με το μανδύα της εθνικής υπόθεσης κι ενός άθλιου κομματισμού στις αθλητικές ομοσπονδίες, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ "χρησιμοποίησαν" αθλητές και προπονητές. Τους πλέον διαθέσιμους από αυτούς, τους ανήγαγαν σε εθνικούς ήρωες. Κι όταν πλέον έπρεπε, δέσμιοι του τέρατος που εξέθρεψαν, δεν θέλησαν να θίξουν πλευρές του δικούς τους συστήματος:
* Δεν παρενέβησαν όταν εξαπολύονταν δημόσιες κατηγορίες ενάντια στους δικούς τους ανθρώπους, για εμπλοκή σε υποθέσεις παρεμπόδισης ελέγχων ντόπινγκ και προσπάθειες πλασαρίσματος ύποπτων φαρμάκων σε ομάδες
* Δεν εφάρμοσαν το νόμο, για το ασυμβίβαστο της ταυτόχρονης εξάσκησης του επαγγέλματος του προπονητή με δραστηριότητες σχετικές με εισαγωγή και πώληση ουσιών και διαμεσολάβησης ( μάνατζερ)
* Ανέχθηκαν τη μετατροπή ορισμένων ελλήνων ολυμπιονικών σε κράχτες για τη πραμάτεια του κυκλώματος. Αντί να ελέγξουν το κύκλωμα, θέλησαν να πάρουν μερίδιο από την προσωρινή του αίγλη. Ταυτόχρονα εξαργύρωσαν τη πολιτική εκμετάλλευση των πρωταθλητών, με τοποθέτηση τους σε επιτροπές της ΓΓΑ ακόμα και ως συμβούλους υπουργών
Στήριξαν ανθρώπους του κυκλώματος παρά τις συχνές προειδοποιήσεις του διεθνούς λόμπι και μάλιστα από έγκυρα μέσα ενημέρωσης όπως το Der Spiegel, το Eurosport και άλλα . Πρώτος και καλύτερος ο κ. Λιάνης, αλλά και παράγοντες του ΣΕΓΑΣ, απέδιδαν τα δημοσιεύματα σε "φθόνο για τις ελληνικές επιτυχίες" . Δεν αντιλήφθηκαν ούτε την αλλαγή πολιτικής της ΔΟΕ στο θέμα ντόπινγκ, ούτε το ρόλο της WADA (Παγκόσμια Ένωση Καταπολέμησης Ντόπινγκ).
Ακόμα κι όταν ομοσπονδιακοί προπονητές και άλλοι ίδρυσαν εταιρεία "διαμεσολάβησης και συμβουλών", οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί (μαζί με κάποιους της τωρινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας) ευχόμενοι καλές δουλειές κι ενώ ο αθλητικός νόμος είχε ήδη ψηφισθεί.
Οι λαλίστατοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν ντράπηκαν, ούτε όταν το κύκλωμα διοχέτευσε μέσω αθλητικών εφημερίδων την είδηση της παραλαβής νέας πιο αποτελεσματικής παρτίδας ντόπινγκ από την Αμερική
Κι ενώ ο Συνασπισμός έδινε μάχη στη Βουλή, κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για το ντόπινγκ, για τη θεσμοθέτηση ισχυρού νομοθετικού πλαισίου, ώστε να αρχίσει η αποδόμιση του κυκλώματος, οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες να το κρατήσουν στη ζωή:
* Περιορίσθηκαν σε αναλυτικές περιγραφές και μεθόδους ελέγχου ξεπερασμένων τεχνικών ντοπαρίσματος, παρά το ότι είχε διαφανεί από το Σίδνεϊ η πρόθεση της ΔΟΕ να προχωρήσει παραπέρα
* Εναπόθεσαν το καθορισμό των διαδικασιών ελέγχου του γενετικού ντόπινγκ (ντόπινγκ με γονιδιακή μεταφορά) σε υπουργική απόφαση του κ. Βενιζέλου, που φυσικά δεν προέκυψε ποτέ.
* Απαγόρευσαν δια νόμου τον έλεγχο ντόπινγκ σε έλληνες αθλητές από οποιονδήποτε φορέα, ημεδαπό ή αλλοδαπό, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση του διορισμένου από τους ίδιους Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, υποβαθμίζοντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού στον έλεγχο από τη WADA
* Δεν δέχθηκαν ότι οι ομάδες και οι αθλητικές ομοσπονδίες που επωφελούνται του ντοπαρίσματος των αθλητών φέρουν κι αυτές ευθύνη, αρνούμενοι να θεσπίσουν και γι αυτές διοικητικές και ποινικές ευθύνες
* Δεν θέλησαν να ελέγξουν τις ομοσπονδίες, για το που προετοιμάζονται οι πρωταθλητές, με ποια εργαστήρια βιογενετικής του εξωτερικού συνεργάζονται, πως και γιατί καλούν τον κάθε Αμπατζίεφ να τους πουλήσει το know how .
Το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται πλέον στην εξουσία και το σύστημα έχασε πολύτιμα στηρίγματα. Η Νέα Δημοκρατία, προς το παρόν αμήχανη, διαχειρίζεται μια υπόθεση με Ολυμπιακούς αγώνες, πίεση για μετάλλια, την ελληνική κοινή γνώμη, τα αμερικανικά συμφέροντα και τις πολυεθνικές κι εναποθέτει τη συζήτηση για αργότερα. Έστω, έτσι ή αλλιώς, το κουβάρι του ντόπινγκ θα ξετυλιχθεί μέχρι το τέλος. Για να πάψει να δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία, και να αμαυρώνει την αξιοπρέπεια, τους κόπους και τις θυσίες της πλειοψηφίας των αθλητών μας. Να τελειώσουν οι αγώνες και να χαρούμε για τη προσπάθεια όλων των ελλήνων αθλητών, είτε πάρουν μετάλλιο είτε όχι. Για μας είναι όλοι το ίδιο αξιέπαινοι. Να τελειώσουν οι αγώνες και μετά θα πούμε ακόμα περισσότερα.
Σημειώσεις:
1)Συναδινός Τζούλιος, Ντόπινγκ: ένα βήμα εμπρός δυο βήματα πίσω. Εφημερίδα Goal
2) Η φονική ένεση, Εφημερίδες Δικέφαλος, Ώρα για σπορ κι άλλες
3) Ν.3057, άρθρο 64, παρ. 6, ΦΕΚ 239, 10-10-2002
4) Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Αθλητισμού, Η Ναυτεμπορική, 22-11-2002
5) Doping: Griechen imier der IAAF, Eurosport, 17-11-2002 κλπ
6) Έντονη δυσαρέσκεια από τη λάσπη των Ιταλών. Ώρα για σπορ, 14-62002
7) Ο Χ. Τζέκος σε ρόλο μάνατζερ Ελλήνων αθλητών. Ώρα για σπορ, 30-11-2002
8) Νέα παρτίδα ντόπινγκ. Ώρα για σπορ, 7-2-2003
9) Αμπατζίεφ: αρχιπροπονητής της βουλγάρικης άρσης βαρών, προπονητής Βούλγαρων πρωταθλητών που κατηγορήθηκαν και τιμωρήθηκαν για χρήση αναβολικών. Μετά την κατάρρευση του "υπαρκτού", ελεύθερος επαγγελματίας, συνεργάτης αμερικάνικων κέντρων βιογενετικής, συνεργάτης κι άλλων Ελλήνων ομοσπονδιακών προπονητών κι όχι μόνο του Χρ. Τζέκου, σύμβουλος προπονητικής στο ΚΑΤΑΡ, όταν η ελληνική τριάδα διάλεξε αυτό το γραφικό τόπο για προετοιμασία

Θέματα επικαιρότητας: Αθήνα 2004

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×