Το κρατικό ντόπινγκ στην Ελλάδα

Τζούλιος Συνοδινός, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2004-08-22

Οι ανακοινώσεις εκπροσώπων των εταιρειών Adidas και Puma, ότι θα διακόψουν τη συνεργασία τους με τους Κεντέρη και Θάνου, αν αποδειχθεί ότι ενέχονται σε σκάνδαλο ντόπινγκ ήταν ότι πιο υποκριτικό και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό των σκληρών νόμων της βιομηχανίας του αθλητισμού.
Όσοι δημιουργούν το γόνιμο έδαφος για το ντόπινγκ, μέσα από την εμπορευματοποίηση του υψηλού αθλητισμού, το κυνήγι του μεταλλίου για τη διαφήμιση και τα τηλεοπτικά έσοδα, δεν έχουν ενδοιασμούς. Θυσιάζουν τους μέχρι χθες συνεταίρους τους αθλητές, χωρίς να τρέφουν καμιά ευγνωμοσύνη προς αυτούς, για τα ρίσκα που παίρνουν όσον αφορά την υγεία τους.
Προσωπικά, το είχα εκφράσει και δημόσια , θεωρούσα ότι το να έχεις συμβόλαιο με εταιρεία ανταγωνιστική αυτής που θεωρείται η επίσημη των Ολυμπιακών αγώνων και ταυτόχρονα χορηγός του ΣΕΓΑΣ, είναι άκρως επικίνδυνο όταν δεν τηρείς τους κανόνες του συστήματος. Όταν μπερδεύονται οι υποχρεώσεις σου ως μέλος της εθνικής ομάδας απέναντι στο χορηγό της ομοσπονδίας, που ταυτόχρονα είναι ανταγωνιστής του προσωπικού σου χορηγού. Όταν πας να σύρεις το χορό σε ξένο γλέντι και μάλιστα με μπροστάρη ένα προκλητικό επιχειρηματία προπονητή.
Οι νεόκοποι της εμπορευματοποίησης του ελληνικού αθλητισμού έστησαν το κύκλωμά τους ευνοημένοι από τις συνθήκες που δημιούργησε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Επί δεκαετίες ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων χρησιμοποιήθηκε ως επικοινωνιακό όχημα. Στο όνομα της προβολής μιας ισχυρής Ελλάδας μέσα από διεθνείς αθλητικές επιτυχίες, με το μανδύα της εθνικής υπόθεσης κι ενός άθλιου κομματισμού στις αθλητικές ομοσπονδίες, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ "χρησιμοποίησαν" αθλητές και προπονητές. Τους πλέον διαθέσιμους από αυτούς, τους ανήγαγαν σε εθνικούς ήρωες. Κι όταν πλέον έπρεπε, δέσμιοι του τέρατος που εξέθρεψαν, δεν θέλησαν να θίξουν πλευρές του δικούς τους συστήματος:
* Δεν παρενέβησαν όταν εξαπολύονταν δημόσιες κατηγορίες ενάντια στους δικούς τους ανθρώπους, για εμπλοκή σε υποθέσεις παρεμπόδισης ελέγχων ντόπινγκ και προσπάθειες πλασαρίσματος ύποπτων φαρμάκων σε ομάδες
* Δεν εφάρμοσαν το νόμο, για το ασυμβίβαστο της ταυτόχρονης εξάσκησης του επαγγέλματος του προπονητή με δραστηριότητες σχετικές με εισαγωγή και πώληση ουσιών και διαμεσολάβησης ( μάνατζερ)
* Ανέχθηκαν τη μετατροπή ορισμένων ελλήνων ολυμπιονικών σε κράχτες για τη πραμάτεια του κυκλώματος. Αντί να ελέγξουν το κύκλωμα, θέλησαν να πάρουν μερίδιο από την προσωρινή του αίγλη. Ταυτόχρονα εξαργύρωσαν τη πολιτική εκμετάλλευση των πρωταθλητών, με τοποθέτηση τους σε επιτροπές της ΓΓΑ ακόμα και ως συμβούλους υπουργών
Στήριξαν ανθρώπους του κυκλώματος παρά τις συχνές προειδοποιήσεις του διεθνούς λόμπι και μάλιστα από έγκυρα μέσα ενημέρωσης όπως το Der Spiegel, το Eurosport και άλλα . Πρώτος και καλύτερος ο κ. Λιάνης, αλλά και παράγοντες του ΣΕΓΑΣ, απέδιδαν τα δημοσιεύματα σε "φθόνο για τις ελληνικές επιτυχίες" . Δεν αντιλήφθηκαν ούτε την αλλαγή πολιτικής της ΔΟΕ στο θέμα ντόπινγκ, ούτε το ρόλο της WADA (Παγκόσμια Ένωση Καταπολέμησης Ντόπινγκ).
Ακόμα κι όταν ομοσπονδιακοί προπονητές και άλλοι ίδρυσαν εταιρεία "διαμεσολάβησης και συμβουλών", οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί (μαζί με κάποιους της τωρινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας) ευχόμενοι καλές δουλειές κι ενώ ο αθλητικός νόμος είχε ήδη ψηφισθεί.
Οι λαλίστατοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν ντράπηκαν, ούτε όταν το κύκλωμα διοχέτευσε μέσω αθλητικών εφημερίδων την είδηση της παραλαβής νέας πιο αποτελεσματικής παρτίδας ντόπινγκ από την Αμερική
Κι ενώ ο Συνασπισμός έδινε μάχη στη Βουλή, κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για το ντόπινγκ, για τη θεσμοθέτηση ισχυρού νομοθετικού πλαισίου, ώστε να αρχίσει η αποδόμιση του κυκλώματος, οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες να το κρατήσουν στη ζωή:
* Περιορίσθηκαν σε αναλυτικές περιγραφές και μεθόδους ελέγχου ξεπερασμένων τεχνικών ντοπαρίσματος, παρά το ότι είχε διαφανεί από το Σίδνεϊ η πρόθεση της ΔΟΕ να προχωρήσει παραπέρα
* Εναπόθεσαν το καθορισμό των διαδικασιών ελέγχου του γενετικού ντόπινγκ (ντόπινγκ με γονιδιακή μεταφορά) σε υπουργική απόφαση του κ. Βενιζέλου, που φυσικά δεν προέκυψε ποτέ.
* Απαγόρευσαν δια νόμου τον έλεγχο ντόπινγκ σε έλληνες αθλητές από οποιονδήποτε φορέα, ημεδαπό ή αλλοδαπό, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση του διορισμένου από τους ίδιους Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, υποβαθμίζοντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού στον έλεγχο από τη WADA
* Δεν δέχθηκαν ότι οι ομάδες και οι αθλητικές ομοσπονδίες που επωφελούνται του ντοπαρίσματος των αθλητών φέρουν κι αυτές ευθύνη, αρνούμενοι να θεσπίσουν και γι αυτές διοικητικές και ποινικές ευθύνες
* Δεν θέλησαν να ελέγξουν τις ομοσπονδίες, για το που προετοιμάζονται οι πρωταθλητές, με ποια εργαστήρια βιογενετικής του εξωτερικού συνεργάζονται, πως και γιατί καλούν τον κάθε Αμπατζίεφ να τους πουλήσει το know how .
Το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται πλέον στην εξουσία και το σύστημα έχασε πολύτιμα στηρίγματα. Η Νέα Δημοκρατία, προς το παρόν αμήχανη, διαχειρίζεται μια υπόθεση με Ολυμπιακούς αγώνες, πίεση για μετάλλια, την ελληνική κοινή γνώμη, τα αμερικανικά συμφέροντα και τις πολυεθνικές κι εναποθέτει τη συζήτηση για αργότερα. Έστω, έτσι ή αλλιώς, το κουβάρι του ντόπινγκ θα ξετυλιχθεί μέχρι το τέλος. Για να πάψει να δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία, και να αμαυρώνει την αξιοπρέπεια, τους κόπους και τις θυσίες της πλειοψηφίας των αθλητών μας. Να τελειώσουν οι αγώνες και να χαρούμε για τη προσπάθεια όλων των ελλήνων αθλητών, είτε πάρουν μετάλλιο είτε όχι. Για μας είναι όλοι το ίδιο αξιέπαινοι. Να τελειώσουν οι αγώνες και μετά θα πούμε ακόμα περισσότερα.
Σημειώσεις:
1)Συναδινός Τζούλιος, Ντόπινγκ: ένα βήμα εμπρός δυο βήματα πίσω. Εφημερίδα Goal
2) Η φονική ένεση, Εφημερίδες Δικέφαλος, Ώρα για σπορ κι άλλες
3) Ν.3057, άρθρο 64, παρ. 6, ΦΕΚ 239, 10-10-2002
4) Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Αθλητισμού, Η Ναυτεμπορική, 22-11-2002
5) Doping: Griechen imier der IAAF, Eurosport, 17-11-2002 κλπ
6) Έντονη δυσαρέσκεια από τη λάσπη των Ιταλών. Ώρα για σπορ, 14-62002
7) Ο Χ. Τζέκος σε ρόλο μάνατζερ Ελλήνων αθλητών. Ώρα για σπορ, 30-11-2002
8) Νέα παρτίδα ντόπινγκ. Ώρα για σπορ, 7-2-2003
9) Αμπατζίεφ: αρχιπροπονητής της βουλγάρικης άρσης βαρών, προπονητής Βούλγαρων πρωταθλητών που κατηγορήθηκαν και τιμωρήθηκαν για χρήση αναβολικών. Μετά την κατάρρευση του "υπαρκτού", ελεύθερος επαγγελματίας, συνεργάτης αμερικάνικων κέντρων βιογενετικής, συνεργάτης κι άλλων Ελλήνων ομοσπονδιακών προπονητών κι όχι μόνο του Χρ. Τζέκου, σύμβουλος προπονητικής στο ΚΑΤΑΡ, όταν η ελληνική τριάδα διάλεξε αυτό το γραφικό τόπο για προετοιμασία

Θέματα επικαιρότητας: Αθήνα 2004

Προπαγάνδα

Φίλιππος Συρίγος, 2011-01-04

Δεν θα το πιστέψει κανείς, αλλά είναι αλήθεια: για το σχόλιο...

Περισσότερα

Η ΠΓΔΜ σκοντάφτει, αλλά όχι στο όνομα

Χριστίνα Πουλίδου, 2007-11-04

Στην Ελλάδα, η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ είναι άμεσα...

Περισσότερα

Η Ολυμπιάδα των εθνικών συμπλεγμάτων

Διονύσης Γουσέτης, 2004-09-18

Το τεράστιο οικονομικό έλλειμμα των Ολυμπιακών έχει ιδεολογικές...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Οι επιλογές μας και οι συνέπειές τους

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2004-09-08

Η υπόθεση Κεντέρη, όπως κάθε τι συγκλονιστικό που γίνεται...

Περισσότερα
Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Επιβεβαιώθηκαν όλα όσα λέγαμε για τους Αγώνες

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, 2004-09-05

* Για την ασφάλεια μόνο των Αγώνων ξοδέψαμε όσα για δύο γέφυρες...

Περισσότερα
Λεωνίδας Λουλούδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΛΙΓΗ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ

Λεωνίδας Λουλούδης, 2004-09-04

Προβλέπω, και από άλλες συναφείς περιπτώσεις, ότι η συζήτηση...

Περισσότερα
Νότης Ανανιάδης

Ολυμπιονίκες χωρίς ντόπες;

Νότης Ανανιάδης, 2004-08-29

Ολόκληρη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας τιμούσε...

Περισσότερα
Δημήτρης Λιοσάτος

Το θέατρο της ωραίας οικογένειας

Δημήτρης Λιοσάτος, 2004-08-28

....Το πρόβλημα είναι στο σπίτι μας και αντί να μυκτηρίζουμε...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή Κεντροαριστερά απέναντι στη Δεξιά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-07-07

...Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συμμετέχει...

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

×
×