Tα πρώτα κακά μαντάτα

Σεραφείμ Πολίτης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2004-08-26

H ευφορία των Ολυμπιακών Αγώνων τελειώνει. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα έλθει πάλι στο προσκήνιο η σκληρή πραγματικότητα, στον τομέα της οικονομίας. Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ οι - μετά τη δημοσιονομική απογραφή - εκτιμήσεις για το δημόσιο έλλειμμα επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα. Έτσι αυτό προσεγγίζει τώρα το 5% του ΑΕΠ και για το 2004, αρκετά υψηλότερα δηλαδή από το όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Τα μηνύματα κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι για τους Έλληνες φορολογουμένους και τους μισθωτούς. Μάλιστα τα πρώτα κακά μαντάτα προαναγγέλλονται από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη που αρχίζουν να προετοιμάζουν το έδαφος για επώδυνες πολιτικές. Όπως για τις επερχόμενες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, καθώς και για την εφαρμογή πολιτικής λιτότητας στους μισθούς με αυξήσεις που μόλις θα καλύπτουν τον πληθωρισμό.

Υπό αυτές τις συνθήκες η επόμενη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν φέρνει μόνο δοκιμασίες για τους φορολογουμένους και τους μισθωτούς, αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση που έχει ένα δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, έργο μπροστά της: Πρώτα από όλα να πείσει ότι η πολιτική της δημοσιονομικής απογραφής που έθεσε σε εφαρμογή αμέσως μετά τις εκλογές και οδήγησε στη διόγκωση των ελλειμμάτων δεν ευθύνεται για τα επώδυνα μέτρα που ετοιμάζονται τώρα στο όνομα του περιορισμού των ελλειμμάτων αυτών. Να ικανοποιήσει ακόμη και αυτές τις ήδη ψαλιδισμένες προεκλογικές υποσχέσεις της για παροχές σε διάφορες κατηγορίες πολιτών. Αλλά και να τηρήσει την πρόσφατη υπόσχεση του Πρωθυπουργού για «ήπια» δημοσιονομική προσαρμογή.

Άρθρα/ Πολιτική

Το αγγλικό πείραμα

Παύλος Τσίμας, 2026-07-20

Τον Νοέμβριο του 1999, το Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας είχε φιλοξενήσει...

Η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παύλος Τσίμας, 2026-07-11

Η σκηνοθεσία ήταν, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή. Ξεκίνησε...

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-07-10

Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν, θα είχαν ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς...

Θόδωρος Τσίκας

Οι συσχετισμοί μεταβάλλονται

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-09

Η σημαντικότερη εξέλιξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην...

Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Πού είναι ο απολογισμός και ποια η αξιολόγηση;

Κώστας Χλωμούδης, 2026-07-08

Υπάρχουν πολιτικές που πετυχαίνουν και πολιτικές που αποτυγχάνουν....

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τον κόσμο μόνη της

Joschka Fischer, 2026-07-08

Καθώς οι ΗΠΑ αποσύρονται από την Ευρώπη υπό τη δεύτερη κυβέρνηση...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Για την ατομική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στην κοινωνία

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-07

Προτείνω ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην καταθέσει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο....

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Με τα λόγια του Καμύ

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-07-05

Kάθε γενιά, αναμφισβήτητα, θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο...

Τέλος εποχής ...

Αγγέλα Καστρινάκη, 2026-07-04

Πάντα τέτοιες μέρες οι πανεπιστημιακοί παθαίναμε κρίση...

Γιώργος Χουλιαράκης

Τί σημαίνει προοδευτική οικονομική πολιτική;

Γιώργος Χουλιαράκης, 2026-06-28

Τι μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο προκειμένου...

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να αφεθεί στις δυνάμεις της αγοράς

Θόδωρος Καρούνος, 2026-06-26

Η πρόσφατη συνέντευξη του επικεφαλής της Anthropic, αλλά και...

×
×