Τα ΜΜΕ ως μέρος του Κυπριακού

Μακάριος Δρουσιώτης, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2008-05-07

Στο Κυπριακό ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου βρίσκεται στην τελευταία στροφή. Ποιο θα είναι το τέρμα, είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Το βέβαιο είναι πως το Κυπριακό, είτε με λύση είτε με μη λύση, φτάνει σε μια κατάληξη. Μη λύση συνεπάγεται διχοτόμηση, και μάλιστα στη χειρότερη μορφή της. Αυτή την τραγική κατάληξη δεν θα ήθελε να τη χρεωθεί ο πρόεδρος Χριστόφιας ούτε όμως και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και οι δύο εκπροσωπούν κόμματα που αγωνίστηκαν για δεκαετίες ενάντια στη διχοτόμηση.

Η νέα κυπριακή ηγεσία φαίνεται να συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η κοινωνία ξεπέρασε τις ψευδαισθήσεις ότι η ένταξη στην Ε.Ε. από μόνη της θα έφερνε τη λύση των ονείρων μας. Αντιθέτως, κατανόησε ότι η ένταξη επέβαλλε μια σειρά από συμβιβασμούς που ήταν εντελώς αδιανόητοι πριν από την 1η Μαΐου 2004.

Ωστόσο, ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του Κυπριακού, τα ΜΜΕ και οι συντελεστές τους, αρνούνται να αποδεχτούν τις νέες πραγματικότητες. Ο λόγος είναι πολύ απλός και απολύτως κατανοητός: στον μισό αιώνα που υπάρχει το Κυπριακό, έτσι εκπαιδεύτηκαν να λειτουργούν.

Προσωπικά έχω ξεφυλλίσει δεκάδες τόμους εφημερίδων, όλων των περιόδων του Κυπριακού. Τουλάχιστον μέχρι το 2000 δεν εντόπισα ούτε ένα άρθρο, σε οποιαδήποτε κυπριακή εφημερίδα, για οποιοδήποτε ζήτημα ήσσονος σημασίας, που να αποδίδει το ελάχιστο δίκαιο στην άλλη πλευρά. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο από το 1974 και μετά, όταν ο θρήνος της τραγωδίας δεν άφησε περιθώρια αυτοκριτικής, αλλά και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60, όταν οι Ελληνοκύπριοι είχαμε το πάνω χέρι.

Ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία είναι φαινόμενο που ευδοκίμησε και στις δύο κοινότητες της Κύπρου. Ομως, οφείλουμε να το ομολογήσουμε, ο τουρκοκυπριακός Τύπος υπήρξε πιο τολμηρός και περισσότερο ανοιχτόμυαλος. Οι μόνοι δημοσιογράφοι στην Κύπρο που πλήρωσαν με τη ζωή τους την κριτική κατά της ηγεσίας της κοινότητάς τους, ο Αϊχάν Χικμέτ και ο Μουζαφέρ Γκιουργκάν (δολοφονήθηκαν στις 23 Απριλίου 1962), ήταν Τουρκοκύπριοι.

Ακόμη και μετά το 1974, όταν οι Τούρκοι ζούσαν στη μέθη της «επιτυχίας» τους, εφημερίδες όπως η «Ορτάμ» του Χασάν Καχφετζίογλου έκαναν έρευνες που έδωσαν συγκλονιστικά στοιχεία για τη λεηλασία των ελληνοκυπριακών περιουσιών, την αρπαγή και την εμπορία αρχαιοτήτων και την καταστροφή της ελληνικής και χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, από συμμορίες που δρούσαν με την κάλυψη του τουρκικού στρατού.

Προσωπικά θλίβομαι που δεν βρήκα στις κυπριακές εφημερίδες ένα άρθρο, μια φωνή διαμαρτυρίας, μια πληροφορία έστω για τα 527 σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα 2.000 που έπαθαν ζημιές σε 103 τουρκοκυπριακά ή μικτά χωριά, το πρώτο εξάμηνο του 1964, και το έμαθα διαβάζοντας, δεκαετίες μετά, τη σχετική έκθεση του γενικού γραμματέα των Η.Ε. (S5950, 10/9/64).

Αρχισε, λοιπόν, μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό. Τα πράγματα είναι δύσκολα, πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι το 2004. Ομως, όλες οι πληροφορίες αναφέρονται σε εξαιρετικά θετικό κλίμα που επικρατεί στις ομάδες εργασίας. Τα Η.Ε. καταγράφουν για πρώτη φορά ειλικρινή πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Κι όμως, τα ΜΜΕ αναφέρονται σε κρίσεις, σε ρήξεις, σε προκλήσεις, μερικοί έκαναν και το μνημόσυνο της νέας διαδικασίας προτού καν αυτή ξεκινήσει. Βλέπω μπροστά μου τις εικόνες του Μπούργκερστοκ, όταν -με επιλεγμένη πληροφόρηση- μετέδιδαν ότι ο ΟΗΕ είχε παραδώσει δεμένη χειροπόδαρα την Κύπρο στην Τουρκία. Και έδειχναν πολύ ευτυχισμένοι γι’ αυτό.

Θέματα επικαιρότητας: Κυπριακό

Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Περισσότερα

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

50 χρόνια: Αναζητείται πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-20

Το τελευταίο διάστημα φάνηκε ότι αναθερμαίνονται οι διεργασίες...

Περισσότερα

Το κενό της παγωμένης διένεξης

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-01-28

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου...

Περισσότερα

Νέα πρωτοβουλία με αμυδρές ελπίδες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-12-23

Το 2023 κλείνει με αμυδρές ελπίδες για το Κυπριακό. Κατά το...

Περισσότερα

Πού βαδίζει ο Χριστοδουλίδης με το Κυπριακό;

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-05-27

Στους τρεις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο νέος πρόεδρος...

Περισσότερα

Η δύναμη των πολιτών στη μοιρασμένη Κύπρο

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-04-15

Αυτές τις ημέρες του Πάσχα, πριν από 20 χρόνια, άνοιξε το...

Περισσότερα

Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-25

Στις Βρυξέλλες κυκλοφορούν δύο παράλληλες αναγνώσεις γύρω...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Σταμάτης Μαλέλης

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, 2025-05-06

...Εάν τα βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν εκσυγχρονιστούν...

Κώστας Καλλίτσης

Ο προπομπός

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-04

Η πολιτική ζωή σήμερα έχει δύο χαρακτηριστικά που ίσως...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

Κατά φαντασίαν ιατρός

Παντελής Μπουκάλας, 2025-04-08

Πολλούς Απρίληδες πριν, το 1967, οι Ελληνες άκουγαν τον αρχιπραξικοπηματία...

Κώστας Ζαχαριάδης

Πρότυπο για τη συνεργασία το εγχείρημα του Δήμου της Αθήνας

Κώστας Ζαχαριάδης, 2025-04-08

Να επιλέξει ο κόσμος της παράταξης την ηγεσία του κόμματος...

Παναγιώτης Παναγιώτου

Συνεργασία ή πολιτική αυτοκτονία

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2025-04-07

Η ΝΔ φθίνει πολιτικά και εκλογικά. Και η ισχυρή πρωθυπουργική...

Βασίλης Τραϊφόρος

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ Die Linke στη Γερμανία

Βασίλης Τραϊφόρος, 2025-04-06

...Ναι η κριτική στην κυβέρνηση πρέπει να είναι οξεία και...

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

×
×