Οι σχέσεις μας με το ΠΑΣΟΚ είναι ανταγωνιστικές

Δημήτρης Παπαδημούλης, Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2008-11-24

Αν ο Συνασπισμός αποφύγει τα αυτογκόλ στις ευρωεκλογές έχει τη δυνατότητα να πάρει ένα καλό, πολλαπλάσιο, ποσοστό, λέει ο Δημήτρης Παπαδημούλης καταθέτοντας και μέσω των «ΝΕΩΝ» την επιθυμία του να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί όμως ότι ίσως κάποιοι που δεν τον θεωρούν «δικό τους» να βάλουν εμπόδια στον δρόμο του. Πιστεύει ότι στο κόμμα του όλοι οφείλουν να ακούν με σεβασμό τις απόψεις των κ.κ. Κύρκου και Κωνσταντόπουλου.

Πώς βλέπετε την κυβέρνηση της Ν.Δ.;

Ετοιμόρροπη. Όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο το καλύτερο. Η δυνατή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνεται.

Και τη στάση των τραπεζιτών;

Βγάζουν τη γλώσσα και προκαλούν την κοινωνία. Μα ο κ. Καραμανλής τους κάνει αυστηρές συστάσεις...

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να κυβερνά. Να παίρνει μέτρα και όχι απλά να συμβουλεύει για τα μάτια του κόσμου.

Τι θα γίνει με τον κ. Αλογοσκούφη;

Ό,τι έγινε και με τους κ.κ.

Τσιτουρίδη, Μαγγίνα, Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο. Ο Πρωθυπουργός θα τον αντικαταστήσει τελικά, με καθυστερημένα αντανακλαστικά. Αυτό μού θυμίζει τον Ραν Ταν Πλαν, τον γνωστό σκύλο του Λούκι Λουκ. Προηγουμένως θα έχει εισπράξει, και δικαίως, όλο το πολιτικό κόστος.

Και με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Με σύνθεση απόψεων, συλλογικότητα και πανστρατιά, μπορούμε να πετύχουμε ένα πολύ καλό ποσοστό στις εκλογές.

Εσείς εκφράζετε ελεύθερα τη

γνώμη σας στον Συνασπισμό;

Απολύτως. Μακάρι και στα άλλα κόμματα να ίσχυε το ίδιο.

Γιατί έγιναν οι συστάσεις προς Κύρκο, Κωνσταντόπουλο;

Όλοι στον ΣΥΝ οφείλουμε να τους ακούμε με μεγάλο σεβασμό, ακόμη και όταν δεν συμφωνούμε.

Τα όργανα λειτουργούν σωστά;

Μπορούν και καλύτερα. Είναι θετικό ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών. Η ενίσχυση της συλλογικότητας και η σύνθεση απόψεων είναι μονόδρομος για να πάμε μπροστά.

Εσείς τι λέτε για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

Έχουμε διαφορές. Οι σχέσεις μας είναι ανταγωνιστικές. Εμείς διεκδικούμε με το πρόγραμμά μας μια νέα προοδευτική πλειοψηφία, χωρίς αυτοδυναμίες, με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ. Στην κάλπη των εθνικών εκλογών, οι πολίτες θα κρίνουν και θα μας δώσουν εντολή για τη συνέχεια.

Έχετε πει ότι θα επιθυμούσατε να είστε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2004 χιλιάδες μέλη του ΣΥΝ, υπερβαίνοντας τασικούς διαχωρισμούς, με εξέλεξαν επικεφαλής. Θέτω στην κρίση τους τον πλούσιο απολογισμό αυτής της πρώτης θητείας.

Ζητώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους για μια δεύτερη και τελευταία θητεία. Πιστεύω ότι θα συμβάλει σε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα.

Από ποιον εξαρτάται;

Από τα μέλη του ΣΥΝ που θα ψηφίσουν, πιστεύω αξιοκρατικά, σύμφωνα με το καταστατικό. Από τις δημοκρατικές διαδικασίες στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που προτείνω να είναι ανοιχτές στην ουσιαστική συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων αριστερών πολιτών. Αισθάνεστε κάποια... εμπόδια στον δρόμο σας;

Δημοσίως ακούω καλά λόγια από όλους. Ίσως όμως κάποιοι να επιδιώξουν τον παραγκωνισμό μου, επειδή δεν με θεωρούν «δικό τους». Είναι φυσικό να υπάρχουν κι άλλες επιδιώξεις και φιλοδοξίες. Αν επικρατήσουν αξιοκρατικά, ενωτικά κριτήρια και το ευρύτερο συλλογικό συμφέρον, όλα θα πάνε καλά.

Ο ΣΥΝ στις ευρωεκλογές θα πάρει...

Ένα καλό, πολλαπλάσιο ποσοστό. Αρκεί να υπάρξει πανστρατιά, να αξιοποιήσουμε όλα μας τα ατού και να αποφύγουμε τα... αυτογκόλ. Πώς λειτουργεί το δίδυμο Αλαβάνου-Τσίπρα;

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συλλογικότητας, όπως επιβάλλει ο θεσμικός τους ρόλος.

Οι εξελίξεις στην «Αυγή»;

Έγιναν λάθη που μπορούσαν να αποφευχθούν. Από ΄δώ και πέρα ελπίζω όλα να πάνε καλύτερα. Και η «Αυγή» και το «Κόκκινο» μας είναι πολύτιμα. Πρέπει να τα στηρίξουμε, χωρίς να πολυανακατευόμαστε στη δουλειά τους.

Γιατί δεν επιθυμείτε να είστε υποψήφιος βουλευτής;

Γιατί παίζονται σημαντικά πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για την Ελλάδα και για την Αριστερά. Γιατί με βάθρο την εμπειρία και το έργο της πρώτης θητείας, μια δεύτερη θητεία θα είναι ακόμη πιο αποδοτική.

Αν σάς το ζητούσε ο πρόεδρος του κόμματος;

Συζητάμε συχνά και δεν μου το έχει ζητήσει. Αντίθετα έχει πολλές φορές υπογραμμίσει και δημόσια την καλή δουλειά στην Ευρωβουλή.

Γιατί επιτεθήκατε στο ΚΚΕ για το 65ωρο;

Το ΚΚΕ επιτέθηκε, χρησιμοποιώντας ασύστολα ψεύδη, όχι μόνο στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωομάδα της Αριστεράς, στην οποία κατά τα άλλα συμμετέχει. Εμείς, με την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωομάδας, απλώς απαντήσαμε στις συκοφαντίες. Η Ευρωβουλή είναι σχολείο;

Ναι, είναι μεγάλο σχολείο, αρκεί να θέλεις να δουλέψεις σκληρά και ως μαθητής και ως δάσκαλος.

Θα ξαναγινόσασταν εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος;

Αυτός ο δημιουργικός κύκλος διήρκεσε επτά χρόνια και έκλεισε για μένα οριστικά το 2000.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Άρθρα/ Πολιτική

×