Προς τις ευρωεκλογές

Χρήστος Στάικος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-04-02

Βρισκόμαστε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ενδιαμέσου μιας κρίσης οικονομικής, περιβαλλοντικής, αλλά και ιδιαίτερα για τη χώρα μας, πολιτικής. Το βασικό χαρακτηριστικό που επηρεάζει τις εξελίξεις είναι μεν η οικονομική κρίση, αλλά αυτή έρχεται και σε συνδυασμό και με άλλα στοιχεία που έχουν να κάνουν τόσο με την γενική πολιτική αντιπροσώπευση όσο και με μία διάχυτη απαισιοδοξία που διαπερνά όλες τις πτυχές της καθημερινότητας.

Και εδώ νομίζω ότι βρίσκεται ο δικός μας ρόλος μας για την αλλαγή του τοπίου. Όχι βέβαια, για να κάνουμε το συλλογικό ψυχολόγο, αλλά για να προσπαθήσουμε να πείσουμε ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει θετική διέξοδος τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Για να συμβεί αυτό όμως, δεν αρκεί να ρίχνουμε ανάθεμα στο κακό παρελθόν και παρόν. Εκτός από εμάς και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχει αντιληφθεί και νιώθει ποια είναι τα προβλήματα και δεν χρειάζεται από την πλευρά μας να τα υπερθεματίζουμε μονότονα.

Αυτό που χρειάζεται είναι να δώσουμε ένα διαφορετικό στίγμα που θα κάνει τον κόσμο να μας ακούσει, να μας εμπιστευτεί και να πιστέψει κυρίως ότι μπορούμε και θέλουμε να έχουμε ρόλο στην διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας. Να (ξανα)προσεγγίσουμε λοιπόν, το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και της νεολαίας που ακούμπησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε εμάς.

Οι Ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τα ζητήματα που προτάσσουμε και που θέλουμε να δώσουν το στίγμα μας και εξηγούμαι:

Η ριζική αλλαγή πορείας που διεκδικούμε για τη χώρα μας είναι συνυφασμένη με την πεποίθησή μας ότι ένας άλλος κόσμος είναι αναγκαίος και εφικτός και περνάει και μέσα από την Ευρώπη. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η προοπτική μας και η θέση μας είναι μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, όχι μόνο για λόγους παράδοσης της δικιά μας Αριστεράς, αλλά γιατί τώρα που η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, αυτό που πρέπει να διεκδικούμε είναι περισσότερη Ευρώπη. Σε έναν κόσμο που αναζητεί νέες ισορροπίες, η ενοποίηση της Ευρώπης σε κατεύθυνση φιλειρηνική, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική, ανταγωνιστική προς τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε προηγούμενη περίοδο. Να υιοθετήσουμε, λοιπό, το σύνθημα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς ότι ¨Ναι, μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη¨, δίνοντας ένα θετικό όραμα διεξόδου.

Ένα δεύτερο σημαντικό σημείο είναι να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την οικολογική μας διάσταση. Έχουμε προτείνει ριζοσπαστικές θέσεις για έναν οικολογικό τρόπο παραγωγής και ανάπτυξης που κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, αλλά και πολλές προσπάθειες προάσπισης των ελεύθερων χώρων στους αστικούς ιστούς. Οφείλουμε να μεταλλάξουμε το πολιτικό μας DNA εγγράφοντας ισχυρά σε αυτό την αριστερή-περιβαλλοντική μας πολιτική. Να προσπαθήσουμε να αναδειχθούμε ως ο κυρίαρχος χώρος έκφρασης αυτής της πολιτικής και για ένα ακόμη λόγο: στις εκλογές ενδέχεται να έχουμε ανταγωνισμό «όχι μόνο από δεξιά μας και αριστερά μας, αλλά και οικολογικότερά μας».

Τέλος, η συνολική προγραμματική μας πρόταση ,όπως αυτή παρουσιάστηκε στο συνέδριο μας, δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να επεξεργάζεται και να διαμορφώνεται όπως είχαμε αποφασίσει, για να αποτελέσει την βάση πάνω στην οποία θα κατατεθεί η εναλλακτική μας πρόταση εξουσίας, ειδάλλως θα απομείνει μια εσωκομματική καταγραφή.

Χάθηκαν αρκετά, μπορούμε να (ξανα)κερδίσουμε πολλά…

¨Με την αισιοδοξία της γνώσης και την αισιοδοξία της βούλησης¨.

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωεκλογές 2009

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Σοβαρό πολιτικό λάθος διέπραξε ο Π. Kοροβέσης

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2009-08-30

Το όλο θέμα έρχεται στην επικαιρότητα σήμερα, εκτιμούμε...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΣYN- ΣΥΡΙΖΑ. Το παράδοξο της ευρύτητας

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2009-07-12

Η σχέση ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ –ΣΥΡΙΖΑ διέπεται και από ένα …ΠΑΡΑΔΟΞΟ....

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Μη σηκωθεί άλλη ’κόκκινη κάρτα’...

Φώτης Κουβέλης, 2009-07-06

Μεγάλη στροφή και αντιμετώπιση των προβλημάτων με πολιτικούς...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Δεν γνώριζα την πρόσκληση προς ΚΚΕ

Φώτης Κουβέλης, 2009-06-14

Να «βγάλει τις ωτασπίδες» και να αφουγκραστεί τα μηνύματα...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Συντηρητική στροφή

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-06-10

Τούτη η βαθιά οικονομική κρίση που ζει ο κόσμος έχει ένα...

Περισσότερα

Γιατί αποδοκιμάστηκε (και) ο ΣΥΡΙΖΑ

Προκόπης Δούκας, 2009-06-10

Από αυτό εδώ το βήμα (“Cheeprah opos Oprah?”, τ. 201) η υπεράσπιση ενός...

Περισσότερα

Το κόμμα μας υπέστη σοβαρή πολιτική ήττα

Άννα Φιλίνη, 2009-06-09

Η Άννα Φιλίνη σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Προεκλογικές σημειώσεις 2009

Γιάννης Βούλγαρης, 2009-05-30

«H καλυτερη δημοσκοπηση ειναι η καλπη» λεει μια τρεχουσα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Υποστήριξα σταθερά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να συμπορευθεί πολιτικά με την ΕΛ.Α.Σ.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-18

-Η Ομιλία μου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ , -Η ΔΗΛΩΣΗ παραίτησής...

Γιάννης Δρόσος

Καθαρές κουβέντες

Γιάννης Δρόσος, 2026-07-22

H πρόσφατη αναμόχλευση του θέματος των καταστημάτων που...

Χρήστος Μαχαίρας

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα πέφτει, πέφτει…

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-07-21

Η πολιτική ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις κομμάτων...

«Με ευτυχία, χαρά και ειρήνη». Αμήν

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-21

Αλίμονο. Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει,...

Το αγγλικό πείραμα

Παύλος Τσίμας, 2026-07-20

Τον Νοέμβριο του 1999, το Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας είχε φιλοξενήσει...

Η Βίβλος και η Υδρόγειος Μπάλα

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-19

Οι πιστοί της Στρογγυλής Θεάς είναι το ίδιο φανατικοί με...

Θόδωρος Τσίκας

Η ώρα του πολιτικού ρεαλισμού στο Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-15

Η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό από την προσωπική απεσταλμένη...

Η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παύλος Τσίμας, 2026-07-11

Η σκηνοθεσία ήταν, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή. Ξεκίνησε...

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-07-10

Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν, θα είχαν ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς...

Θόδωρος Τσίκας

Οι συσχετισμοί μεταβάλλονται

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-09

Η σημαντικότερη εξέλιξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην...

Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Πού είναι ο απολογισμός και ποια η αξιολόγηση;

Κώστας Χλωμούδης, 2026-07-08

Υπάρχουν πολιτικές που πετυχαίνουν και πολιτικές που αποτυγχάνουν....

×
×