Aμέριμνη διακυβέρνηση

Αντώνης Καρακούσης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2004-11-29

Σκληρός θα αποδειχθεί κατά τα φαινόμενα ο φετινός Δεκέμβρης. Οι συνήθεις παγωνιές του θα συνοδευθούν από ζημιογόνες, όπως όλα δείχνουν, για τη χώρα εξελίξεις, τόσο στο πεδίο των εθνικών θεμάτων όσο και της οικονομίας. Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες για τις κυρώσεις που πηγάζουν από το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής απογραφής θα συμπέσουν χρονικά με το θέμα της Τουρκίας και τη δική της απαίτηση για απόδοση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. H Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία θα μπορούσε να εγείρει αξιώσεις τόσο για την Κύπρο όσο και για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, θα αντιμετωπίζει τα επίχειρα των εταίρων της για την απογραφή, θα απειλείται με ποινές και παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα κινείται στον ευρωπαϊκό χώρο με τη διαπραγματευτική της θέση ασθενή. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, όπου η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φέρουν τη χώρα μας να αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους οι οποίοι δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς από την κυβέρνηση Καραμανλή.

H προοπτική παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προβάλλει πλέον ισχυρή. Το θέμα θα συζητηθεί την Τετάρτη από τη νέα Κομισιόν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ελληνική περίπτωση προσφέρεται για διαμόρφωση νομολογίας στην Ένωση στο θέμα της στατιστικής παρακολούθησης. Γενικώς το κλίμα είναι βαρύ και τίποτε πλέον δεν μπορεί να αποκλεισθεί μετά τους ατυχέστατους χειρισμούς του κ. Αλογοσκούφη. Σε επόμενο στάδιο, τον προσεχή Ιανουάριο, θα τεθεί επίσης το ζήτημα επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας και θα αξιολογηθεί κατά πόσον τα εμφανισθέντα μέτρα στον προϋπολογισμό καλύπτουν την επάνοδο σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας.

Στην Αθήνα τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στον ευρύ κύκλο των επιχειρηματιών επικρατεί ανησυχία για το επόμενο διάστημα. Όλο και περισσότεροι, ακόμη και φιλικά διακείμενοι προς την κυβέρνηση παράγοντες αισθάνονται τα ελλείμματα σχεδιασμού, την αδυναμία χειρισμών και κυρίως την έλλειψη προνοητικότητας. Ακόμη και από τον πολιτικά συγγενή Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών εκφράζονται ανησυχίες για την πορεία της κυβέρνησης. Ήδη επισήμως έχουν εγερθεί αμφισβητήσεις για επιμέρους θέματα και χειρισμούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κριτική από το κέντρο της Βιομηχανίας θα συστηματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, στον βαθμό που η κυβέρνηση δεν αποδώσει έργο και δεν καταφέρει να κινητοποιήσει την οικονομία. Οι μέχρι τώρα κινήσεις πάντως δεν προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μοιάζουν αμυντικές, κινούνται από στενά κομματικές επιδιώξεις, δεν συνεγείρουν τις δυνάμεις της οικονομίας, παρά μόνον εκείνες που προσβλέπουν σε ιδιαίτερη μεταχείριση. Απουσιάζει το όραμα, τείνει να χαθεί το αίσθημα δημιουργίας και αντιθέτως κυριαρχεί η αναβλητικότητα και ένας ιδιότυπος λαϊκισμός, που δεν ταιριάζει στις συνθήκες και στις απαιτήσεις των καιρών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι μέχρι τώρα ουδείς έχει θέσει θέμα μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επανέρχεται συχνά - πυκνά στο θέμα. Ο διοικητής της μάλιστα δείχνει διατεθειμένος να ανοίξει τέτοιο θέμα. Πληροφορίες φέρουν τον κ. Γκαργκάνα έτοιμο να αναδείξει τον προσεχή Ιανουάριο τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας, όπως το Ασφαλιστικό, η αγορά εργασίας και τα δημόσια οικονομικά.

Όπως και να έχει, η φύση των προβλημάτων της χώρας, τα πολλά ανοιχτά μέτωπα και οι ασκούμενες πιέσεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Το μοντέλο της «αμέριμνης διακυβέρνησης», που εισήγαγε ο Κώστας Καραμανλής, δεν αποδίδει. Απεδείχθη άκρως προβληματικό και ζημιογόνο. Οφείλει ο ίδιος να παρέμβει, να ασχοληθεί πραγματικά με τα προβλήματα της χώρας, τα οποία λανθασμένα νόμιζε πως μπορούν να τεθούν σε τροχιά αυτόματου πιλότου.

Άρθρα/ Πολιτική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή Κεντροαριστερά απέναντι στη Δεξιά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-07-07

...Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συμμετέχει...

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

×
×