Κολοβές ακαδημαϊκές ελευθερίες

Διονύσης Γουσέτης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2009-07-15

Πριν ένα περίπου χρόνο, όταν το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα Πανεπιστήμια ερχόταν στη βουλή για αναθεώρηση, η πρωτεύουσα συγκλονιζόταν από απεργίες, διαδηλώσεις, πορείες, καταλήψεις, καταστροφές. Το άρθρο δεν αναθεωρήθηκε. Έκτοτε παραβιάζεται συνεχώς και μεθοδικά, με την ωμή επέμβαση στις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Tο άρθρο 16 ορίζει ρητά ότι «η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες». Όμως, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Βελόπουλος, που εργολαβικά φυλάττει κατά φαντασίαν Θερμοπύλες, δε λογαριάζει κανένα σύνταγμα προκειμένου να σώσει το έθνος από την εκλογή της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου στη θέση επίκουρου καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι αμάρτημα έχει κάνει η κα Ιωαννίδου; Κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Βελόπουλου της προσάπτει ότι ασχολείται με την προβολή της «μακεδονικής γλωσσικής μειονότητος», ότι είναι μέλος του ΚΕΜΟ (Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων), ότι κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Σωτ. Μπλέτσα, ο οποίος οργάνωσε συγκέντρωση «Βλάχων». Κοντολογίς, η κα Ιωαννίδου παραβίασε τον ιδεολογικό κώδικα του κ. Βελόπουλου και γι αυτό δεν δικαιούται θέση στο Πανεπιστήμιο.

Αν το θέμα εξαντλούνταν στον κ. Βελόπουλο, δεν θα άξιζε να απασχολήσει τους αναγνώστες. Η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ θα τον είχε βάλει στη θέση του, θυμίζοντάς του το άρθρο 16. Αντ’ αυτού όμως, ο υφυπουργός Σπ. Ταλιαδούρος τον δικαίωσε, απαντώντας: «Διαβιβάσαμε την ερώτησή σας στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να ενημερωθούν για τα από εσάς καταγγελλόμενα τα αρμόδια για την εκλογή και τον έλεγχο νομιμότητας όργανα». Συμφωνεί δηλαδή η κυβέρνηση ότι τα παραπάνω αποτελούν κριτήριο για την εκλογή και αντικείμενο ελέγχου νομιμότητας της υποψηφιότητας. Πράγμα που αποθράσυνε τον κ. Βελόπουλο, ο οποίος επανήλθε με ερώτηση για τον πανεπιστημιακό Γ. Κόκκινο.

Όχι, ο ορθόδοξος κ. Βελόπουλος δεν είναι μόνος. Έχει σύμμαχο την ορθόδοξη κομμουνίστρια βουλευτή Λιάνα Κανέλλη, που από το κανάλι Mega προειδοποίησε ότι η κα Ιωαννίδου είναι βαλτή από τις ΗΠΑ για να αναγνωριστούν τα «Σκόπια» ως Μακεδονία. Έχει τους Κνίτες που πέταξαν έξω από το πανεπιστήμιο τον καθηγητή Στεφάν Κουρτουά, για να μη δώσει διάλεξη με θέμα τη μαύρη βίβλο του κομμουνισμού. Έχει το ογκούμενο κύμα ξενοφοβίας που υπαγορεύει πολιτική σε μια ανερμάτιστη κυβέρνηση.

Με την κα Ιωαννίδου, οι κ.κ. Βελόπουλος και Ταλιαδούρος ατύχησαν. Ίσως οι παρεμβάσεις τους να λειτούργησαν ως μπούμεραγκ, εξαγριώνοντας το εκλεκτορικό σώμα, που τελικά την εξέλεξε. Ωστόσο, οι μεθοδευμένες επιθέσεις εναντίον «εθνοπροδοτών» πανεπιστημιακών γενικεύονται. Το ΛΑΟΣ ξεσπαθώνει κατά του Δ. Χριστόπουλου, το «Πρώτο Θέμα» κατά των Αλ. Ηρακλείδη και Γ. Κόκκινου, ο Β. Κοτζαμάνης λοιδορείται κλπ. Για να μη μιλήσω για τη Μ. Ρεπούση, θύμα των πιο χυδαίων επιθέσεων.

Για να επιστρέψουμε λοιπόν στο άρθρο 16. Μήπως γι’ αυτό αντιδρούν σε αγαστή αρμονία οι δυο ορθοδοξίες στην αναθεώρησή του και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων; Για να υπάρχουν μόνο τα δημόσια, που είναι του χεριού τους, να τα κακοποιούν;

Άρθρα/ Κοινωνία-Δικαιώματα

Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι είναι αυτό που κάναμε;

Παντελής Καψής, 2024-02-16

Στην προεπαναστατική Γαλλία υπήρχε η πρόβλεψη των «Lettre...

Γονεϊκότητα μέσω παρένθετης μητρότητας: Μια προσωπική επιλογή

Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, 2024-01-12

Η γονεϊκότητα είναι ένα μοναδικό ταξίδι με πολλές χαρές...

Η πραγματικότητα της μετανάστευσης

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2024-01-09

Η μετανάστευση παραμένει πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα...

Ιλεάνα Σακκά

Τα θύματα θύτες;

Ιλεάνα Σακκά, 2024-01-09

Μέχρι τώρα το γυναικείο κίνημα αναδείκνυε αιτήματα ενάντια...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Αν μπούμε στον κόπο να αναλύσουμε το φαινόμενο του αντισημιτισμού,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Γιατί παραμένει ζωντανό το Πολυτεχνείο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-17

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η κορυφαία πράξη μαζικής...

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Οταν ο Γάλλος αστυνομικός Φλοριάν Μενεσπλιέ πυροβόλησε...

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Στην Ευρώπη το μεταναστευτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια...

Οι μετανάστες ήταν αθώοι, αλλά η δουλίτσα είχε γίνει

Γιάννης Αλμπάνης, 2023-08-30

Προχτές με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθησαν...

Ιλεάννα Σακκά

Το γενετικό υλικό των ανθρώπων, εμπορεύσιμο είδος

Ιλεάννα Σακκά, 2023-08-18

Τα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως τα αποτελέσματα ελέγχου...

Απρόβλεπτη Γαλλία

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-07-04

Στη μνήμη του Τάκη ΚαφετζήΗ ανάφλεξη στη Γαλλία, η έκρηξη...

Οι επίσκοποι πάντως δεν ορκίζονται στον Θεό

Παντελής Μπουκάλας, 2023-07-04

Ένα τέταρτο του αιώνα πριν, Ιούνιο του 1998, το ΣΤ΄ Τμήμα του...

×
×