΄Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ΄

Σάκης Κουρουζίδης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-11-11

Ας θέσουμε με κάποιο τρόπο μια σειρά στο πώς προσεγγίζουμε τα επίδικα θέματα που απασχολούν τον χώρο. Αρχίζουμε, λοιπόν, από τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», έννοια που αποκτά διαφορετικά περιεχόμενα, κατά περίπτωση. Όμως, όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το πιο πλήρες περιεχόμενο το προσλαμβάνει όταν έχει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος, δηλαδή το σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι οι άλλοι προσδιορισμοί αφορούν υποσύνολα αυτού του συνόλου. Και ο κόσμος αυτός εκφράστηκε δύο φορές μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, με τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Οι υποστηρικτές του ΣΥΝ, των άλλων συνιστωσών, οι ανένταχτοι κ.ά. εκφράστηκαν δια της ψήφου και του σταυρού προτίμησης και έκαναν τις συγκεκριμένες επιλογές τους. Αυτή η επιλογή του «κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ», δεν είναι προς διόρθωση από ένα οποιοδήποτε υποσύνολο του συνόλου των ψηφοφόρων του, ή τουλάχιστον, η οποιαδήποτε αναφορά στις προθέσεις του κόσμου αυτού, σε κάποιους «πραγματικούς» συσχετισμούς που υποτίθεται αναζητούμε μέσα από την καθιέρωση της έννοιας του μέλους, δεν μπορεί να παραβλέπουν ή να υποτιμούν την επιλογή αυτή των ψηφοφόρων. Η επίκληση των «μηχανισμών» ή της θεωρίας των «προβεβλημένων» δεν στέκει εύκολα αφού -και- στις πρόσφατες εκλογές δεν κατάφεραν να εκλεγούν πολλά «προβεβλημένα» από τα κεντρικά ΜΜΕ και καταξιωμένα στελέχη, ενώ εκλέχτηκαν και μερικοί ελάχιστα προβεβλημένοι. Και πάντως, όσο μεγαλύτερο είναι το σώμα στο οποίο αναφερόμαστε τόσο μικρότερη είναι η επιρροή των «μηχανισμών». Επομένως, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η επίκληση και η «ερμηνεία» της πιθανολογούμενης θέλησης του «κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ», η αναφορά στον ρόλο των «ανένταχτων», των «11» συνιστωσών κ.λπ.

Μια δεύτερη παρατήρηση που είναι χρήσιμη αφορά στον ΣΥΝ και τις διαδικασίες εξέλιξής του. Θυμίζω ότι της δημιουργίας του ΣΥΝ προηγήθηκε το «Κοινό Πόρισμα ΚΚΕ - ΕΑΡ» (Δεκέμβριος 1988), στο οποίο εκτέθηκαν πολλά και συγκεκριμένα θέματα, ήταν ένα κείμενο σύνθεσης και κυρίως προοπτικής της αριστεράς. Παρά το ότι το κείμενο αυτό είναι πολύ πιο συνεκτικό και σαφές από τα αντίστοιχα διακηρυκτικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ ο ΣΥΝ ήταν τότε μια «πολιτική συμμαχία», μόνον. Όταν απέκτησε «μέλη» τα οποία «εξέλεξαν» (για πρώτη και μοναδική φορά) αντιπροσώπους για το συνέδριο της Παιανίας (μέσα του 1991), από το οποίο και «εξελέγη» μία Κεντρική Επιτροπή, αυτό ήταν και η αιτία της ρήξης με το ΚΚΕ, κάτι που οδήγησε στη μετεξέλιξη του ΣΥΝ σε ενιαίο κόμμα (φθινόπωρο 1992). Δηλαδή, οι «εκλογές» συνδέθηκαν με τη δημιουργία κόμματος, χωρίς ποσοστώσεις προελεύσεων κ.λπ. (αυτό ίσχυσε για μία και μοναδική φορά στο συνέδριο του 1991, ως μεταβατική ρύθμιση).

Επομένως, πρέπει να κρίνουμε αν είμαστε σε μια πορεία δημιουργίας νέου κόμματος ή θα παραμείνουμε μια πολιτική συμμαχία. Ως πολιτική συμμαχία, δεν έχει νόημα η προσφυγή σε «εκλογές» και μάλιστα με ποσοστώσεις προέλευσης που ερμηνεύουν με τρόπο εντελώς αυθαίρετο κάποιους συσχετισμούς μεταξύ των μετεχόντων σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν πάλι «ξεκινάμε» μια πορεία που θα οδηγήσει, τελικά, σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό, τότε από αλλού θα έπρεπε να ξεκινήσουμε για να κρίνουμε αν υπάρχει αυτή η ελάχιστη και κρίσιμη επαλληλότητα θέσεων που να δικαιολογεί την έναρξη, έστω, αυτής της διαδικασίας σήμερα. Τέτοια συζήτηση, όμως, δεν γίνεται. Πάμε, μέσα από οργανωτικά σχήματα -για να μην πω κατασκευάσματα- να εκβιάσουμε πολιτικές «συγκλίσεις», χωρίς συζήτηση για το πολιτικό περιεχόμενο της «σύγκλισης».

Ο ΣΥΝ, το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα κόμμα των μεταρρυθμίσεων, του ειρηνικού -ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ- δρόμου για τον σοσιαλισμό, «επιτρέπει» στα μέλη του να εκφράζουν και δημόσια τις διαφορετικές απόψεις τους, είναι κόμμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, που πιστεύει ότι στον σοσιαλισμό που επιδιώκει δεν θα υπάρχει μόνο κρατικός τομέας στην οικονομία, αλλά και ιδιωτικός, ότι η «αγορά», με κάποιους κανόνες, έχει ρόλο, είναι κατά της βίας ως μέσου για την επίτευξη οποιουδήποτε πολιτικού σκοπού, έχει εγκαταλείψει πλήρως -ουδείς ασχολείται καν- στα θέματα της πολιτικής του λειτουργίας κάποιες παλαιοκομμουνιστικές αντιλήψεις για δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, για δικτατορία του προλεταριάτου, για «βίαιη κατάληψη της εξουσίας» κ.λπ., κ.λπ.). Αυτά, όμως τα «λυμένα» για το ΣΥΝ, με την έννοια τουλάχιστον για το τι ΔΕΝ θέλει, εξακολουθούν να συγκροτούν την πολιτική και οργανωτική κουλτούρα κάποιων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα! Δικαίωμά τους, βέβαια, να πιστεύουν σε ένα «σοσιαλισμό» με τέτοιες αναφορές, αλλά πρόκειται για θέματα που, αναγκαστικά, θα πρέπει να μπουν στην ατζέντα της συζήτησης στην περίπτωση που «ξεκινάμε» την πορεία που θα οδηγήσει σε έναν ενιαίο πολιτικό σχηματισμό.

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι τα τελευταία 1-2 χρόνια έχουμε μια σύγκλιση μεταξύ των συνιστωσών. Μάλλον το αντίθετο, αν κρίνουμε από τις εκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ στις 2 πρόσφατες εκλογές, όπου η γενικολογία και το στρογγύλεμα εξανεμίζουν κάθε ουσία και αυτό που αφήνουν ως γεύση είναι μια απελπισμένη προσπάθεια να βρεθεί κάτι κοινό που να ικανοποιεί απλώς κάποια «αντισυστημικά» σύνδρομα.

Πριν φτιάξουν κάποιοι ένα καταστατικό ή έναν εσωτερικό κανονισμό «κόμματος», πρέπει πρώτα να αποφασίσουν τι θα κάνουν μαζί στο ίδιο κόμμα. Διαφορετικά όλα αυτά περί "ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του" είναι εντελώς χωρίς νόημα.

Θέματα επικαιρότητας: ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Μπούμερανγκ η Χαλκιδική

Παντελής Καψής, 2013-06-07

Πριν από λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου μια φοιτητική εργασία...

Περισσότερα

Mια πολιτική απορία σχετικά με την απόφαση της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Άρης Τσουκνίδας, 2010-07-22

Διάβασα την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Ανοιχτός διάλογος με τις λαϊκές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ

Φώτης Κουβέλης, 2010-05-16

Ο ΣΥΝ είναι το σπίτι μας, είναι το κόμμα που επιλέξαμε πριν...

Περισσότερα

Το γαλακτοϊχθυοπωλείο του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Σπιτσέρης, 2010-05-12

Την ώρα που οι ανανεωτικοί του Συνασπισμού εξέφραζαν με...

Περισσότερα

Έχουμε όρια για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σπύρος Λυκούδης, 2010-05-09

Με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης η Ελλάδα οδηγείται...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Να πει ο Αλ. Τσίπρας ποιοί εισηγήθηκαν διάσπαση...

Φώτης Κουβέλης, 2010-04-18

Οι ανανεωτικές ιδέες και θέσεις της Αριστεράς υποστηρίχθηκαν...

Περισσότερα

"Αποχωρούμε από την οργάνωση της νεολαίας. Είμαστε πλέον μέλη του Συνασπισμού"

2010-04-18

....Δεν έχουμε αυταπάτες ότι περνώντας στο κόμμα πάμε σε...

Περισσότερα
Νίκος Φωτίου

M’ αρέσει αυτό το σύστημα το καουμποϊκό

Νίκος Φωτίου, 2010-04-13

Πολύς λόγος τελευταία στα συν/συριζικά στέκια για την “αντισυστημική...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×