Mια ανορθόδοξη χριστουγεννιάτικη ιστορία

Δημήτρης Βεντούρης, Δημοσιευμένο: 2009-12-25

Η οιωνοσκοπία είναι μια διαδικασία εξαιρετικά δημοφιλής ήδη από τον καιρό του Ηρώδη παλιού βασιλιά της Ιουδαίας.. Πολλοί ηγέτες χωρών έχουν προσωπικούς ‘’γκουρού’’ που τους συμβουλεύονται πριν πάρουν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να κατοχυρώσουν το ελάχιστο. Να εξασφαλίσουν πως τη στιγμή της εξαγγελίας των ‘’μέτρων’’ θα υπάρχει θετική συναστρία.Γιατί λοιπόν εκείνος ο παλιός βασιλιάς ν’ αποτελέσει εξαίρεση σε καιρούς μάλιστα που δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων; Γι’ αυτό δεν έχασε την ευκαιρία να συμβουλευθεί τους τρεις μάγους (μένταλιστ σαν τον Ούρι Γκέλερ ήθελα να πω) που έφτασαν στα μέρη του ακολουθώντας το αστέρι της Βηθλεέμ.

Οι μάγοι ήτανε πολύ καθαροί απέναντι του. Αφού τον ψάρεψαν για να τους πει το μέρος που αναζητούσαν χωρίς περιστροφές του είπαν πως εκείνες τις μέρες θα γεννιόταν στην περιοχή ένα αγόρι που όχι απλά θα γινόταν βασιλιάς αλλά θα έκανε πραγματικό τζακ ποτ στην ανθρώπινη ιστορία.

Ο Ηρώδης θορυβήθηκε και πήρε το πράγμα πολύ προσωπικά. Σκέφτηκε πως αν μια τέτοια εξέλιξη είχε ίχνος αλήθειας ενδεχομένως να ήταν από τα πρώτα θύματα πιθανότατα πολύ νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν. Κι έτσι σκέφτηκε κάτι πολύ απλό και πρακτικό. Να εξαφανίσει όλα τα νήπια της περιοχής κάτω των δύο ετών ώστε να γλυτώσει από το έμβρυο που τον απειλούσε με μοναδικό κόστος μερικές χιλιάδες ‘’παράπλευρες απώλειες’’. Άλλωστε ο κόσμος θα εξακολουθούσε να κάνει παιδιά αναπληρώνοντας γρήγορα το κενό.

Τον βοηθούσε πως εκείνο τον καιρό γινόταν απογραφή πληθυσμού και πολύ δύσκολα θα βρισκόταν κάποιο μωρό που θα του ξέφευγε. Έτσι δεν γίνεται και σήμερα με τους προληπτικούς πολέμους που κατά κανόνα δεν προκαλούν κανένα αποτέλεσμα εκτός από δυστυχία και καταστροφή;

Όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε. Η αποτρόπαιη δράση του μαθεύτηκε (πως θα μπορούσε να μείνει κρυφό άλλωστε ένα τέτοιο έγκλημα;) κι ο μικρός Χριστός έτσι λέγανε το μωρό που γεννήθηκε μέσα σ’ ένα σταύλο γιατί δεν βρέθηκε αλλού κατάλυμα για την ετοιμόγεννη μάνα του κάνοντας χρήση της φυσικής τετρακίνησης που προσέφερε το ταπεινό γαϊδουράκι που μετέφερε τον ίδιο και τη λεχώνα μέσα από λόγγους και μονοπάτια, βρέθηκε στην Αίγυπτο προκειμένου να γλυτώσει από τη ψυχωτική μανία του τοποτηρητή της Pax Romana όπως λέγανε τότε την παγκόσμια υπερδύναμη.

Όλα τα πραγματικά σπουδαία πράγματα όταν βρίσκονται στο ξεκίνημα τους είναι τόσο μικρά που περνάνε πραγματικά απαρατήρητα από τη βαρύγδουπη κομπορρημοσύνη της εκάστοτε κοσμικής εξουσίας. Έτσι μ’ αυτά τα γεγονότα ξεκίνησε η επίγεια ζωή ενός παράξενου θεού που απ’ την κούνια του ακόμα προσδιορίσθηκε σαν θεός των αστέγων και των προσφύγων γιατί ήτανε κι ό ίδιος ένας απ’ αυτούς, κι όλων εκείνων που ο Μαρξ αποκάλεσε ‘’της γης οι κολασμένοι’’ κι ο Καζαντζάκης ‘’φτωχούληδες του θεού’’.

Τώρα θα μου πείτε πως κάποιοι βεβαιωμένα ‘’πατριώτες’’ χριστιανοί έχουν διαφορετική άποψη για την ανθρώπινη υπόσταση εκείνου του βρέφους που η πρώτη ζέστη που ένοιωσε όταν βρέθηκε στο φως του μάταιου κόσμου μας προήλθε από τα χνώτα των ζώων του σταύλου (οριοθετώντας μ’ αυτό τον τρόπο και το ζήτημα της αρμονικής συμβίωσης όλων των έμβιων όντων σαν αδιαπραγμάτευτο οικουμενικό αίτημα) και καλό να τους ρωτήσετε γιατί και … διαβασμένοι … είναι και με το σταυρό στο χέρι πορεύονται στο διάβα της ζωής τους.

Ευτυχώς πάντως που στην διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης όλα αυτά τα ξεπεράσαμε κι έτσι δεν έχουμε πια ανάμεσα μας φτωχούς και άστεγους, όλα τα ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος είναι μια χαρά λυμένα όπως φάνηκε και στην πρόσφατη σύνοδο της Κοπεγχάγης, κι η ανιδιοτέλεια με την ανθρωπιά περισσεύουνε στον κόσμο.

Merry Christmas end Happy New Year

Κανένα ρεκόρ Guinness δεν μπορεί να συγκριθεί μ’ αυτό που γίνεται στην επέτειο εκείνης της γενέθλιας μέρας. Μιλάμε για κανονική γιορτή της υπερκατανάλωσης και του παγκόσμιου εμπορίου σαν ανάμνηση του ταπεινότατου τρόπου που γεννήθηκε εκείνος ο εναλλακτικός θεός που ξεκινάει αρκετό καιρό πριν την κορύφωση του εορτασμού, και τη μεγάλη μέρα στήνεται ένα γιγαντιαίων διαστάσεων ψυχαγωγικό event που δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο.

Ταυτόχρονα διεξάγεται κι η θρησκευτική γιορτή. Εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώνονται στα χιλιάδες σπίτια αυτού του αλλιώτικου θεού (εκκλησιές τα λένε) για να γιορτάσουν το μεγάλο γεγονός. Η είσοδος είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους. Χωρίς bodyguard και face control εισιτήρια και κάρτες μέλους v.i.p., κάμερες παρακολούθησης και βλακώδη σχόλια στις ξεκούδουνες τηλεοπτικές εκπομπές της μεσημεριανής ζώνης.

Η λάμψη της πραγματικής γιορτής δεν έχει ψεύτικα κλισέ. Είναι τόσο απλή σαν τα αισθήματα που γεννιούνται στις καρδιές και τ’ αστέρια που δίνουν σχήμα στον ουρανό και χρώμα στη νύχτα. Οι άνθρωποι δεν τραγουδάνε το τετριμμένο happy birthday αλλά ύμνους διαφορετικούς σε κάθε χριστιανικό δόγμα-τάση.

Στις ορθόδοξες εκκλησίες το νόημα των Χριστουγέννων συνοψίζεται στην πρόταση ‘’Δι ημάς εγεννήθη παιδίον νέον ο προ αιώνων θεός’’. Ότι και να πιστεύει κανείς για την θρησκεία κι όπως και να προσδιορίζει το θρησκευτικό του συναίσθημα δεν γίνεται ν’ αρνηθεί τη μεγάλη αλήθεια αυτής της φράσης γιατί τίποτα άλλο στην διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας δεν μπορεί να θεωρηθεί αρχαιότερο από την ελπίδα σαν προσδοκία και πουθενά αλλού αυτή η ελπίδα δεν καθρεφτίζεται παραστατικότερα από το πεντακάθαρο πρόσωπο ενός μικρού παιδιού.

Γι’ αυτό τσουγκρίζοντας ένα ποτήρι κρασί στο (έστω για κείνη μόνο τη μέρα κοινό οικογενειακό) τραπέζι του φαγητού ας μην πούμε σαν πρόποση τα συνηθισμένα χρόνια πολλά και καλές γιορτές αλλά δυο λεξούλες που κολλάνε γάντι με την συγκεκριμένη περίσταση. Χριστός ετέχθη.

Ας εκφράσουμε έστω και συμβολικά την προσδοκία μας να γεννηθεί ένας καινούργιος κόσμος πιο ανεκτικός και λιγότερο απάνθρωπος για τον καθένα μας.

Μην ξεχνάμε πως από την ανάσταση που συμπυκνώνει σαν περιεχόμενο την χριστιανική εκδοχή των πραγμάτων προέρχεται κι η επανάσταση. Ουσιαστικό του ρήματος επανίσταμαι που σημαίνει ξανασηκώνομαι.

Και καλό είναι να θυμόμαστε που και που πως επανάσταση είναι δρόμος και τρόπος να ξανασταθούμε στα πόδια μας (ειδικά τώρα) μακριά από μεγάλα λόγια, οργισμένες λέξεις, άχρηστα συνθήματα ιδεολογικούς μετεωρισμούς και κινηματικές αντιλήψεις που μοιάζουν με τους διαδρόμους πεζοπορίας των γυμναστηρίων.

Υστερόγραφο: Οι ‘’κυρίες’’ Merrill Lynch και Merry Christmas (κορυφαίο brand του υπερκαταναλωτικού marketing) γνήσιες εκπρόσωποι του χρεοκοπημένου αμερικανοβρετανικού μοντέλου νεοφιλελεύθερης πολιτικής που συνεχίζουν χωρίς ίχνος τσίπας να κάνουν αυστηρότατες οικονομικές προβλέψεις σε βάρος όσων οδήγησαν στην άβυσσο της απελπισίας είναι συγγενείς;

Καλήν εσπέραν άρχοντες και χρόνια πολλά

Δημήτρης Βεντούρης κ.π. ΣΥΝ Κορυδαλλού

Άρθρα/ Κοινωνία-Δικαιώματα

Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι είναι αυτό που κάναμε;

Παντελής Καψής, 2024-02-16

Στην προεπαναστατική Γαλλία υπήρχε η πρόβλεψη των «Lettre...

Γονεϊκότητα μέσω παρένθετης μητρότητας: Μια προσωπική επιλογή

Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, 2024-01-12

Η γονεϊκότητα είναι ένα μοναδικό ταξίδι με πολλές χαρές...

Η πραγματικότητα της μετανάστευσης

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2024-01-09

Η μετανάστευση παραμένει πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα...

Ιλεάνα Σακκά

Τα θύματα θύτες;

Ιλεάνα Σακκά, 2024-01-09

Μέχρι τώρα το γυναικείο κίνημα αναδείκνυε αιτήματα ενάντια...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Αν μπούμε στον κόπο να αναλύσουμε το φαινόμενο του αντισημιτισμού,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Γιατί παραμένει ζωντανό το Πολυτεχνείο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-17

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η κορυφαία πράξη μαζικής...

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Οταν ο Γάλλος αστυνομικός Φλοριάν Μενεσπλιέ πυροβόλησε...

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Στην Ευρώπη το μεταναστευτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια...

Οι μετανάστες ήταν αθώοι, αλλά η δουλίτσα είχε γίνει

Γιάννης Αλμπάνης, 2023-08-30

Προχτές με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθησαν...

Ιλεάννα Σακκά

Το γενετικό υλικό των ανθρώπων, εμπορεύσιμο είδος

Ιλεάννα Σακκά, 2023-08-18

Τα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως τα αποτελέσματα ελέγχου...

Απρόβλεπτη Γαλλία

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-07-04

Στη μνήμη του Τάκη ΚαφετζήΗ ανάφλεξη στη Γαλλία, η έκρηξη...

Οι επίσκοποι πάντως δεν ορκίζονται στον Θεό

Παντελής Μπουκάλας, 2023-07-04

Ένα τέταρτο του αιώνα πριν, Ιούνιο του 1998, το ΣΤ΄ Τμήμα του...

×
×