Η σημειολογία ως μυθοπλασία

Γιώργος Παππάς, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-01-15

Οι απόψεις περί «κεντροαριστεράς» του σ. Λ. Κύρκου είναι γνωστές και, βέβαια, σεβαστές. Είναι θέσεις που παρουσιάσΤηκαν την προηγούμενη εικοσαετία, συζητήθηκαν, εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη και απορρίφθηκαν από την κοινωνία των πολιτών και τα συνέδρια της ανανεωτικής αριστεράς. Είναι γνωστό το κόστος για τα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς που συμμετείχαν στην « κεντροαριστερή» συνδιαχείριση, κόστος όχι μόνον πολιτικό, αλλά κυρίως ηθικό και υπαρξιακό. Σοβαρό κόστος πλήρωσε και η δική μας αριστερά.

Σήμερα ο εξορθολογισμένος λόγος, που σαφώς υπάρχει στις τάσεις και εκφωνείται στον ΣΥΝ, συμπεριλαμβάνει ως προϋπόθεση για την πολιτική των συμμαχιών, σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο, την ύπαρξη συγκεκριμένων προγραμματικών ταυτίσεων, στόχων, μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, που θα υπηρετούν την παθολογία των προβλημάτων, των αναγκών του πολίτη και της χώρας μας και τον δημοκρατικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, με άμεση δημοκρατία και αυτοδιαχείριση.

Είναι ευχάριστο, πιστεύω σε όλους του ΣΥΝ, ότι ο πολιτικός κόσμος τιμά την πολιτική συνεισφορά στην πολιτική μας ζωή ενός σ. μας, του Λ. Κύρκου. Όμως είναι δυσάρεστο η εκδήλωση τιμής να μετατρέπεται σε δημόσια πολιτική παρέμβαση, σε πολιτικό εξαγνισμό του ΠΑΣΟΚ, σε «αριστερή» επαναβάπτιση του ΠΑΣΟΚ, σε πολιτική πρόταση για πολιτική συναίνεση και συνεννόηση στη βάση «των αρχών !! για να πάει ο τόπος μπροστά», σε τεχνική διαχείρισης εξουσίας και «πολιτικό δούλεμα», σε αποπροσανατολισμό της εκλογικής μας βάσης, σε προσβλητική μη πρόσκληση του προέδρου του ΣΥΝ, σε προσβλητικό μένος με αναφορές σε λάθη ή παραλείψεις του, σε πολιτική συμμαχιών όπου «διαλέγομαι με όλο το πολιτικό φάσμα εκτός του μισού μου εαυτού και του μισού μου αξιακού περιεχομένου», σε σημειολογία που οργανώνει ανέξοδα τη μυθοπλασία του αριστερού χαρακτήρα του βαθιά συντηρητικού ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα διαμορφώνει πολιτικό κόστος για τον δικό μας πολιτικό χώρο.

Είναι ακόμη πιο δυσάρεστο ότι αυτή η πραγματικότητα σταθερά επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια προκαλώντας πολιτικό αποπροσανατολισμό, αποχωρήσεις, συντηρητικοποίηση, χάος στον πολιτικό ορθολογισμό του πολιτικού μας χώρου, και επιβεβαιώνει το διαχρονικό έλλειμμα στην πολιτική ανάλυση και σκέψη του αγαπητού σ. Λ. Κύρκου.

Όλα αυτά εδράζονται σε μια πρόταση και πρωτοβουλία που προτρέπει να υπάρξει συναίνεση του πολιτικού φάσματος στα κρίσιμα προβλήματα της χώρας και κεντροαριστερή κυβέρνηση. Η πολιτική συναίνεση προϋποθέτει, πέρα από τις αρχές, τη γενικότερη ή και την επιμέρους προγραμματική σύγκλιση και είναι ανάλογή της. Το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει αλλάξει, παρουσιάζεται στις 100 πρώτες μέρες της διαχείρισής του προγραμματικά απροετοίμαστο και ελλειμματικότατο, αναντίστοιχο με τον προεκλογικό του λόγο, δημοκρατικά ρηχό και υποκριτικό, με τη σημειολογία της ονομασίας των υπουργείων του να κυριαρχεί στο προγραμματικό του κενό. Πρόκειται για το κλασσικό ΠΑΣΟΚ με πράσινη οικονομία, όχι επεξεργασμένη και βιαίως προγραμματικά ενσωματωμένη, και με ολίγον Διαδίκτυο, καθόλου συμμετοχικό και αμεσοδημοκρατικό όπως διαβεβαίωνε. Μπροστά στα σοβαρότατα προβλήματα του τόπου, που απαιτούν άμεσες λύσεις με μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, κανείς δεν προτιμά να μείνει στην ιστορία μας ως η κυβέρνηση της «μυθοπλαστικής σημειολογίας», που στη συγκυρία βρίσκει κοινό «αναγεννητικό» πολιτικό τόπο με τη μυθοπλασία της κεντροαριστεράς και ευτυχώς που δεν εξαγγέλλεται κοινός τόπος με τις αυθεντίες της μυθοπλασίας, το ΚΚΕ.

Δυσάρεστο είναι επίσης ότι μέλη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, αφού εγκλωβίσθηκαν από την πρόσκλησή τους στην εκδήλωση, που αδίκως σήμερα, τους ενοχοποίησε ακόμη μια φορά με τη μυθοπλασία της κεντροαριστεράς και τη γενικότερη σημειολογία υπονομεύοντας έτσι τη θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας της συλλογικότητας που συγκροτεί σήμερα τον ανανεωτικό χώρο ( «Ανανεωτική πτέρυγα» « Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς», «ΑΡΣΗ» ), που πιστεύει ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις προγραμματικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και θέλει να μείνει σε θέση δημιουργικής, προγραμματικής αντιπολίτευσης Οι προσπάθειες να ξεκαθαρίσουν, ακόμη μια φορά, τα πράγματα με συνεντεύξεις την επομένη οι σ. Κουβέλης και Παπαδημούλης, δηλώνοντας το γνωστό και το αυτονόητο, δεν μετριάζουν το μέγεθος του αποπροσανατολισμού.

Η αναγκαία πολιτικοϊδεολογική ανασυγκρότηση της ανανεωτικής αριστεράς μπορεί να γίνει μόνον με σεβασμό στο αξιακό της περιεχόμενο, τη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς τον σοσιαλισμό, τις εναλλακτικές προγραμματικές προτάσεις και δράσεις, και την εργασία για την ανάπτυξη της αμεσοδημοκρατικής πολιτικής διαδικασίας στη δομή και τις λειτουργίες του κόμματος των μελών, μακριά από ηγεμονισμούς και επιβουλές παραγόντων.

Περισσότερος ορθολογισμός και εργασία στα προγραμματικά μας κείμενα, λιγότερο άκριτος λαϊκιστικός, καταγγελτικός, απαξιωτικός λόγος και πρακτική, είναι οι αναγκαίοι όροι για να ασκήσουμε πολιτική συμμετέχοντας δημιουργικά στο πολιτικό γίγνεσθαι με εναλλακτικές προγραμματικές προτάσεις και δράσεις, πάνω στα πιεστικά προβλήματα των πολιτών, της χώρας και της καθημερινότητάς μας.

Θέματα επικαιρότητας: ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Μπούμερανγκ η Χαλκιδική

Παντελής Καψής, 2013-06-07

Πριν από λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου μια φοιτητική εργασία...

Περισσότερα

Mια πολιτική απορία σχετικά με την απόφαση της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Άρης Τσουκνίδας, 2010-07-22

Διάβασα την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Ανοιχτός διάλογος με τις λαϊκές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ

Φώτης Κουβέλης, 2010-05-16

Ο ΣΥΝ είναι το σπίτι μας, είναι το κόμμα που επιλέξαμε πριν...

Περισσότερα

Το γαλακτοϊχθυοπωλείο του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Σπιτσέρης, 2010-05-12

Την ώρα που οι ανανεωτικοί του Συνασπισμού εξέφραζαν με...

Περισσότερα

Έχουμε όρια για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σπύρος Λυκούδης, 2010-05-09

Με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης η Ελλάδα οδηγείται...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Να πει ο Αλ. Τσίπρας ποιοί εισηγήθηκαν διάσπαση...

Φώτης Κουβέλης, 2010-04-18

Οι ανανεωτικές ιδέες και θέσεις της Αριστεράς υποστηρίχθηκαν...

Περισσότερα

"Αποχωρούμε από την οργάνωση της νεολαίας. Είμαστε πλέον μέλη του Συνασπισμού"

2010-04-18

....Δεν έχουμε αυταπάτες ότι περνώντας στο κόμμα πάμε σε...

Περισσότερα
Νίκος Φωτίου

M’ αρέσει αυτό το σύστημα το καουμποϊκό

Νίκος Φωτίου, 2010-04-13

Πολύς λόγος τελευταία στα συν/συριζικά στέκια για την “αντισυστημική...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

×
×