Παίρνω ΘΕΣΗ… όχι ΚΑΡΤΑ!

Κοινή δήλωση 16 μελών του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της Οργάνωσης Ηρακλείου

Δημοσιευμένο: 2010-01-23

Το παρακάτω κείμενο – κοινή δήλωση 16 μελών του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της Οργάνωσης Ηρακλείου κατατέθηκε στην παγκρήτια σύσκεψη του Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο στις 23.01.2010, παρουσία του προέδρου σ. Αλέξη Τσίπρα.

Τα τελευταία χρόνια ο Συνασπισμός ταλανίζεται από διλήμματα και αντιφάσεις που έχουν άμεση σχέση και αναφορά στον χαρακτήρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ιδίως μετά την πρόσφατη 3η πανελλαδική του Συνδιάσκεψη.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι ένα συμμαχικό σχήμα το οποίο, (παρ’ όλες τις επί μέρους τακτικές και πολιτικές πρακτικές των συνιστωσών του που αλλοιώνουν το συμφωνημένο πολιτικό πλαίσιο), διαμορφώθηκε και λειτουργεί στη βάση μιας εκλογικού χαρακτήρα συμφωνίας διαφορετικών κομμάτων. Τα κόμματα αυτά ανήκουν στην Αριστερά αλλά οι ιδεολογικές τους καταβολές, οι επιδιώξεις και οι επί μέρους πολιτικές τους διαφέρουν σημαντικά, με καίριο σημείο την διαφοροποίηση στο θέμα μιας ολοκληρωμένης, δημοκρατικής, κοινωνικής και οικολογικής Ευρώπης των λαών και των κινημάτων καθώς και στην επιλογή του ειρηνικού και δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό.

Με δεδομένη την πολιτική αυτή κατάσταση οποιεσδήποτε απόπειρες μετατροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε ενιαίο κόμμα κάθε άλλο παρά θα επιλύσουν τις διαφορές που υπάρχουν και συγκρούονται καθημερινά μέσα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Είναι φανερό ότι οι μέχρι σήμερα επιδιώξεις προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα συνύπαρξης και συνεννόησης. Η καθιέρωση οργάνων και σωμάτων ανά περιφέρεια ή ανά νομαρχιακή περιοχή, δίνουν χαρακτηριστικά κόμματος στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α με αποτέλεσμα να δημιουργείται αδιέξοδο σε κάθε απόφαση που πρέπει να ληφθεί περιορίζοντας ταυτόχρονα την πολιτική και κοινωνική εμβέλεια του κόμματός μας του ΣΥΝ.

Είναι φανερό ότι η συνεργασία αριστερών και προοδευτικών πολιτικών κομμάτων και σχημάτων σε μία προσπάθεια εκδημοκρατισμού του πολιτικού συστήματος είναι όχι μόνο αποδεκτή αλλά και επιθυμητή. Η κομματική όμως συνείδηση και ταυτότητα των ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα κοινό σκοπό δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την υιοθέτηση ενός συνόλου υποχωρήσεων και συμφωνημένων. Και δυστυχώς η απόφαση για ενιαίο μητρώο μελών και για έκδοση κάρτας μέλους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι ένα ακόμα απροκάλυπτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν η ύπαρξη της διαφορετικότητας και η αποδοχή της είναι δείγμα υγείας σε έναν πολιτικό οργανισμό, η συγκάλυψή της είναι τουλάχιστον πολιτικό ατόπημα το οποίο μπορεί να εξελιχθεί προς κατευθύνσεις απρόβλεπτες και άσχετες προς τις αρχές, πρακτικές και πολιτικές του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς. Η άποψή μας είναι ότι η σύσταση ενιαίου μητρώου μελών και η αποδοχή της κάρτας μέλους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κινείται προς την κατεύθυνση του ιδεολογικού αποπροσανατολισμού του Συνασπισμού και την μεθόδευση της μετατροπής του σε ένα πολιτικό συνονθύλευμα με το οποίο δεν έχουμε καμιά σχέση.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μέλη του Συνασπισμού στην Οργάνωση Ηρακλείου δηλώνουμε, κατηγορηματικά και δημόσια, ότι δεν αποδεχόμαστε την κάρτα μέλους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ότι το κόμμα μας δεν έχει την συγκατάθεση και την εξουσιοδότησή μας να συμπεριλάβει τα ονόματά μας ή άλλα προσωπικά δεδομένα, σε ενιαίο μητρώο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ηράκλειο, 23. 01. 2010

Ακολουθούν οι υπογραφές:

Ανδριανάκης Μενέλαος, Ανδριόπουλος Χρήστος, Θερμού Κική, Κατερινόπουλος Χαράλαμπος, Κλάδος Κωστής, Κουρουνιώτης Χρήστος, Μοχιανάκης Κωστής, Παπαδάκης Χριστόφορος, Παπαδάκης Νικόλας, Παξινού – Βαφειάδου Ειρήνη, Παξινός Κοσμάς, Παρασύρης Αντώνης, Σταματάκης Μανόλης, Σφακιανάκη Μαρία, Τσατσάκης Μιλτιάδης

Χελιδώνης Αντώνης

Το κείμενο είναι ανοικτό σε όποιαν και όποιον θελήσει να το υπογράψει.

Στοιχεία επικοινωνίας :

Σταματάκης Μανόλης 2810.280912 και

Χελιδώνης Αντώνης 2810.318098 – 6974142140 – a_helidonis@ yahoo.gr

Θέματα επικαιρότητας: ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×