Ματαιοδοξίες αριστερών, προγραφές συντηρητικών και ΣΥΡΙΖΑ

Στέλλα Νιώτη, Δημοσιευμένο: 2010-02-20

Το πρόσφατο «αίτημα» στελεχών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του σχήματος, αποτελεί την εγγραφή του δεύτερου επεισοδίου που αφορά στην αμφισβήτηση των ιδεών και την αποκαθήλωση (πολιτική και ηθική) των θεσμικών (κατά νόμο και έθιμο) εκπροσώπων της Ανανεωτικής Αριστεράς. Προφανής στόχος του εγχειρήματος είναι η εγκατάσταση ενός διαφορετικού «καθεστώτος», ως αποτέλεσμα διαφορετικών ιδεολογικών προσανατολισμών και πολιτικών στοχεύσεων.

Έτσι, λοιπόν:

- Στο μεσουράνημα του 2009 ο Περικλής Κοροβέσης έθεσε θέμα εμπλοκής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ σε υποθέσεις σκανδάλων και διαφθοράς, επιχειρώντας να ακυρώσει το ηθικό- πολιτισμικό πλεονέκτημα της ελληνικής Αριστεράς στο σύνολο του πολιτικού συστήματος.

- Στην αυγή του 2010 αριθμός στελεχών από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (προφανώς για να υποδηλωθεί ο συλλογικός χαρακτήρας της αντίδρασης) ζητούν την προγραφή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Φώτη Κουβέλη.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αξιολογήσουμε τις μεθόδους, τις μεθοδεύσεις και τα μέσα πολιτικών πρακτικών που θεωρούνται, τινί τρόπω, «καινοτόμες» στο πλαίσιο της ελληνικής Αριστεράς, οι αναφορές τους όμως εμπνέονται και καθοδηγούνται από άλλους, συντηρητικούς προσανατολισμούς.

Η προγραφή, λοιπόν, αφορά στο διωγμό (προγκρόμ, κατά το δημοφιλέστερο «αριστερογενή» ορισμό) πολιτικών και πολιτισμικών αντιπάλων. Η μέθοδος, με τη μορφή καταγραφής των ανεπιθύμητων και των αντιπάλων, με στόχο τη σύλληψη και δίωξή τους, εφαρμόζεται τον 1ο π.χ. από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο. Ωστόσο, η προγραφή των αντιπάλων συνδέθηκε με τον όνομα του Ρωμαίου συντηρητικού πολιτικού και στρατιωτικού Λεύκιου Κορνήλιου Σύλλα (138 π.χ.- 78 π.χ.), πατρικίας καταγωγής. Η πανουργία του προσώπου και η αποτελεσματικότητα των επιλογών και των μεθόδων του υμνήθηκαν, αιώνες αργότερα, από τον θεωρητικού του ηγεμονικού φαινομένου, επίσης συντηρητικό, Νικολό Μακιαβέλι (1469- 1527).

Και, βέβαια, στα νεώτερα χρόνια, θύματα φασιστικών πρακτικών πολιτικής και πολιτισμικής εξόντωσης υπήρξαν οι Εβραίοι, οι ομοφυλόφιλοι, οι τσιγγάνοι. Στα καθ’ ημάς δε θύματα τέτοιων πολιτικών υπήρξαν αριστεροί πολίτες και κομμουνιστές. Θύματα αυτών των πρακτικών θα βρούμε ανάμεσα στους υπογράφοντες την προγραφή του Φώτη Κουβέλη.

Κατά συνέπεια, η προγραφή, ως μέθοδος εξόντωσης των πολιτικών και πολιτισμικών παρεκκλίσεων, αποτελεί πρακτική συντηρητικών ή φασιστών ηγεμόνων (ή ομάδων που ασκούν την πολιτική ηγεμονία). Φαίνεται δε ότι από τον κανόνα αυτό δεν διαφεύγουν τα γκρουπούσκουλα, δηλαδή μικρές, αριθμητικά, πολιτικά ομάδες, των νεώτερων προσεγγίσεων της ελληνικής Αριστεράς, εφόσον πρόκειται, συνήθως, για μικρές ομάδες με άκαμπτες ιδεολογίες και, ενίοτε, ακραίες συμπεριφορές.

Ειδικότερα, στις περιπτώσεις συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται η ύπαρξη ομάδων που λειτουργούν ως «βιλαέτια», δηλαδή περιορισμένοι και ιδιόχρηστοι χώροι, που διαθέτουν διοικητική (και πολιτική) αυτονομία, και θεωρούν την «ιδιοκτησία» τους ζωτική για λόγους αρχής, ματαιοδοξίας ή προσωπικής μωροφιλοδοξίας. Είναι δε, κατά τα φαινόμενα τόσο ισχυρά αυτά τα κίνητρα που η ικανοποίησή τους υποτάσσει τη μνήμη και το συλλογικό βίωμα και επιστρατεύει πρακτικές εξόντωσης των αντιπάλων, στο όνομα πάντα της Αριστεράς. Σε τελική ανάλυση, η Αριστερά γίνεται το άλλοθι για να λειτουργήσει το θύμα ως θύτης και να εισπράξει την απωθημένη ικανοποίηση της κυριαρχίας (απέναντι, άραγε, σε ποιους;).

Η προγραφή, λοιπόν, αποτελεί μια συντηρητική πρακτική, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Αριστεράς, που η αναφορά της δεν κατορθώνει να εξαγνίσει την εξόντωση των αντιπάλων. Το «πρόβλημα», που στην πραγματικότητα εγείρεται, αφορά τη σχέση της Αριστεράς με τις έννοιες και τις σημασίες της ηγεμονίας και της αναπαραγωγής της, της ανατροπής και του μετασχηματισμού, που αποτελούν, για δύο περίπου αιώνες το «οπλοστάσιο» της αριστερής επιχειρηματολογίας. Στο βαθμό δε που το «πρόβλημα» αγγίζει τον ιδεολογικό πυρήνα της Αριστεράς είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι θα επιλυθεί στο πλαίσιο των βιλαετίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αδιέξοδο στη σχέση της Αριστεράς με τη Συντήρηση και τις πρακτικές πολιτικής και πολιτισμικής προγραφής των αντιπάλων καλείται να απαντήσει η Ανανεωτική Αριστερά, γιατί από τις συνθήκες γένεσής της μεταφέρει το συλλογικό βίωμα και τις πολιτικές επεξεργασίες για τις δυναμικές του κοινωνικού μετασχηματισμού, των διαρκών ανατροπών και αναθεωρήσεων και της δημοκρατικής προοπτικής της Αριστεράς και της κοινωνίας.

Αρκεί οι ταγοί να συνειδητοποιήσουν το εύρος της σημασίας των διεργασιών συντηρητικοποίησης της Αριστεράς, να αφυπνιστούν από τις έμμονες ενδοσκοπήσεις, να εμπνεύσουν, να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις που αντιμάχονται «αριστερές» ματαιοδοξίες και συντηρητικές πρακτικές προγραφής των «αντιπάλων».

Υ.Γ. Η συχνή αναφορά των όρων προγραφή, πολιτισμική και πολιτική εξόντωση των αντιπάλων, συντήρηση και Αριστερά γίνεται με τη σκοπιμότητα της παίδευσης και της εμπέδωσης των σημασιών τους.

Πειραιάς 20/1/10

Συντροφικά,

Στέλλα Νιώτη

Θέματα επικαιρότητας: ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Μπούμερανγκ η Χαλκιδική

Παντελής Καψής, 2013-06-07

Πριν από λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου μια φοιτητική εργασία...

Περισσότερα

Mια πολιτική απορία σχετικά με την απόφαση της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Άρης Τσουκνίδας, 2010-07-22

Διάβασα την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Ανοιχτός διάλογος με τις λαϊκές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ

Φώτης Κουβέλης, 2010-05-16

Ο ΣΥΝ είναι το σπίτι μας, είναι το κόμμα που επιλέξαμε πριν...

Περισσότερα

Το γαλακτοϊχθυοπωλείο του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Σπιτσέρης, 2010-05-12

Την ώρα που οι ανανεωτικοί του Συνασπισμού εξέφραζαν με...

Περισσότερα

Έχουμε όρια για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σπύρος Λυκούδης, 2010-05-09

Με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης η Ελλάδα οδηγείται...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Να πει ο Αλ. Τσίπρας ποιοί εισηγήθηκαν διάσπαση...

Φώτης Κουβέλης, 2010-04-18

Οι ανανεωτικές ιδέες και θέσεις της Αριστεράς υποστηρίχθηκαν...

Περισσότερα

"Αποχωρούμε από την οργάνωση της νεολαίας. Είμαστε πλέον μέλη του Συνασπισμού"

2010-04-18

....Δεν έχουμε αυταπάτες ότι περνώντας στο κόμμα πάμε σε...

Περισσότερα
Νίκος Φωτίου

M’ αρέσει αυτό το σύστημα το καουμποϊκό

Νίκος Φωτίου, 2010-04-13

Πολύς λόγος τελευταία στα συν/συριζικά στέκια για την “αντισυστημική...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

×
×