Η παγίδα «Δουβλίνο ΙΙ»

Διονύσης Γουσέτης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2010-04-21

Το πάζλ της εικόνας μας στους εταίρους μας βαθμιαία συμπληρώνεται. Είδαν να παραβιάζουμε τη συνθήκη που υπογράψαμε, είδαν να ψευδολογούμε για να καλύψουμε την παρανομία μας, είδαν 22 ευρωκαταδίκες το 2009. Το επόμενο χαστούκι ήρθε από τη Διεθνή Αμνηστία, με αφορμή τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τους πρόσφυγες «Δουβλίνο ΙΙ». Ο κανονισμός αυτός, που ισχύει από το 2003, προβλέπει ανάμεσα σε άλλα ότι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία θα βρεθεί ο αιτών άσυλο είναι η υπεύθυνη για την περίθαλψη και για την εξέταση της αίτησής του. Η Δ. Αμνηστία απευθύνει έκκληση στις χώρες της Ε.Ε. να μην τηρούν τον κανονισμό σε ό,τι αφορά την ανάδελφη χώρα μας. Γιατί;

Η δικηγόρος Βικτώρια Μπαντή, που έκανε έρευνα για λογαριασμό της Διεθνούς Αμνηστίας, αποφαίνεται ότι όχι μόνο έχουμε το χαμηλότερο επίπεδο παροχής στέγασης, περίθαλψης, νομικής κάλυψης, διερμηνείας κλπ. που προβλέπουν οι οδηγίες της Ε.Ε. αλλά ότι οι παροχές είναι τόσο ελλιπείς που ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Π.χ. έχουμε περίπου 800 κρεβάτια για 29.501 αιτήσεις ασύλου που εξετάστηκαν μόνο μέσα στο 2009. Προσθέστε τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν αλλά δεν εξετάστηκαν και αυτές που δεν υποβλήθηκαν, επειδή οι πρόσφυγες συνωστίζονται στην Πάτρα ή στην Ηγουμενίτσα προσπαθώντας να δραπετεύσουν στο Βορρά. Και το χειρότερο: τον Ιούλιο η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε έναν ανεπίτρεπτο για ευρωπαϊκή χώρα νόμο, που καταργεί το δεύτερο βαθμό εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Αυτά συμβαίνουν, συμπληρώνει η κα Μπαντή, επειδή η Ελλάδα – περιφρονώντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της- θέλει να αποθαρρύνει την είσοδο προσφύγων. Έτσι, οι πρόσφυγες που είχαν την ατυχία να πρωτοβρεθούν στην Ελλάδα, καθηλώνονται στην αφιλόξενη χώρα μας. Πέφτουν στην παγίδα «Δουβλίνο ΙΙ».

Επτά χρόνια τώρα, οι εταίροι μας -με βάση το «Δουβλίνο ΙΙ»- επιστρέφουν αιτούντες άσυλο που έφυγαν από την Ελλάδα. Ίσως από καλή πίστη στις διακηρύξεις της χώρας μας, ίσως και επειδή τους βολεύει. Μόνο στο πρώτο δεκάμηνο του 2009 επιστράφηκαν περίπου 1.000. Υπήρχαν όμως και ευαίσθητες μύτες που μας μυρίστηκαν. Το 2008 η Νορβηγία άλλαξε επίσημα την πολιτική της και αποφάσισε να μην τηρεί το «Δουβλίνο ΙΙ» για την Ελλάδα. Σε άλλες χώρες βλέπουμε κάποιες δικαστικές αποφάσεις να το παρακάμπτουν (π.χ. στη Σουηδία και στην Ολλανδία). Επίσης η Ύπατη Αρμοστεία αρνήθηκε συνεργασία με την κυβέρνηση ΝΔ. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα σταματήσει αυτό το άγος, αλλά έχουν ήδη περάσει επτά μήνες άπρακτοι. Γι’ αυτό η Διεθνής Αμνηστία, μετά τη δημοσίευση της έρευνάς της τον περασμένο μήνα, απευθύνει στις ευρωπαϊκές χώρες έκκληση: μην επιστρέφετε πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τροποποιήστε τον κανονισμό.

Η ειρωνεία είναι ότι την τροποποίηση υποστηρίζουν σύσσωμοι και οι Έλληνες. Κάποιοι από ευαισθησία για τα δικαιώματα των προσφύγων και κάποιοι για να τους ξεφορτωθούμε. Για την κυβέρνηση μπαίνει και θέμα οικονομικού βάρους. Ίσως είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που οι απόψεις στην κοινωνία μας συγκλίνουν. Συμμετέχουμε με τον τρόπο μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

diongus@otenet.gr

Άρθρα/ Κοινωνία-Δικαιώματα

Γιώργος Σωτηρέλης

Ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές δείχνουν τον δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-22

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά...

Καλώς τα παιδιά

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-03-13

Με το παρ’ ολίγον λιντσάρισμα δύο ανθρώπων στην κατάφωτη...

Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι είναι αυτό που κάναμε;

Παντελής Καψής, 2024-02-16

Στην προεπαναστατική Γαλλία υπήρχε η πρόβλεψη των «Lettre...

Γονεϊκότητα μέσω παρένθετης μητρότητας: Μια προσωπική επιλογή

Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, 2024-01-12

Η γονεϊκότητα είναι ένα μοναδικό ταξίδι με πολλές χαρές...

Η πραγματικότητα της μετανάστευσης

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2024-01-09

Η μετανάστευση παραμένει πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα...

Ιλεάνα Σακκά

Τα θύματα θύτες;

Ιλεάνα Σακκά, 2024-01-09

Μέχρι τώρα το γυναικείο κίνημα αναδείκνυε αιτήματα ενάντια...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Αν μπούμε στον κόπο να αναλύσουμε το φαινόμενο του αντισημιτισμού,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Γιατί παραμένει ζωντανό το Πολυτεχνείο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-17

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η κορυφαία πράξη μαζικής...

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Οταν ο Γάλλος αστυνομικός Φλοριάν Μενεσπλιέ πυροβόλησε...

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Στην Ευρώπη το μεταναστευτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια...

Οι μετανάστες ήταν αθώοι, αλλά η δουλίτσα είχε γίνει

Γιάννης Αλμπάνης, 2023-08-30

Προχτές με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθησαν...

Ιλεάννα Σακκά

Το γενετικό υλικό των ανθρώπων, εμπορεύσιμο είδος

Ιλεάννα Σακκά, 2023-08-18

Τα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως τα αποτελέσματα ελέγχου...

×
×