ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΟΝΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙ.

Kαι αν μάθαινε ότι κάτι του ξέφυγε θα έπεφτε η κυβέρνηση την άλλη μέρα

Άρης Τσουκνίδας, Δημοσιευμένο: 2010-06-02

Η άσκηση βίας είναι ο κανόνας, τα διπλωματικά μέσα η εξαίρεση. Λειτουργεί ως κράτος τρομοκράτης για την ευρύτερη περιοχή. Επιτίθεται σε γειτονικά κράτη, ασκεί πειρατεία σε Διεθνή ύδατα, οι μυστικές του υπηρεσίες λειτουργούν ως κατάσκοποι-δολοφόνοι-τρομοκράτες σε άλλες χώρες.

Αδιαφορεί πλήρως και επιδεικτικά για τις αποφάσεις της Διεθνούς Κοινότητας καταρρακώνοντας συστηματικά και απροκάλυπτα την ισχύ των Διεθνών Οργανισμών.

Οι δολοφονικές ενέργειες της 31ης Μαΐου δεν είναι κάτι το απρόσμενο. Έχουν προηγούμενο. Κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα το 1987 ανατίναξαν το πλοίο της Ειρήνης στην Κύπρο, λίγες μέρες πριν επιβιβαστούμε σε αυτό τα μέλη της Διεθνούς Αποστολής Αλληλεγγύης που είχαμε σκοπό να σπάσει το εμπάργκο. Είναι όμως η πρώτη φορά που κράτος δολοφονεί απροκάλυπτα υπηκόους άλλων κρατών σε διεθνή ύδατα. Το μόνο αντίστοιχο είναι η βύθιση από το Ιταλικό Κράτος του πλοίου που μετέφερε Αλβανούς μετανάστες στην Ιταλία.

Η σύλληψη εκτός επικράτειας πολιτών άλλων κρατών και η μεταφορά και κράτηση τους σε φυλακές είναι παράνομη και αντίκειται σε κάθε έννοια Δικαίου. Εφαρμόστηκε όμως από τον ισχυρό υποστηρικτή του Ισραήλ, τις ΗΠΑ με τις συλλήψεις και τις παράνομες κρατήσεις στο Γκουαντάναμο και αλλού.

Η βία που επέδειξε το Ισραήλ στους συλληφθέντες και τα βασανιστήρια που χρησιμοποιούν μαζικά στους παλαιστίνιους κρατούμενους αποτελούν στοιχείο διαχρονικής και μόνιμης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μόνιμο διακριτικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας του κράτους του Ισραήλ. Έχουν εξελιχτεί σε επιστήμη. Από τα ναζιστικά και δικτατορικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο, από τα κρατητήρια και τις μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών με βάθος ιστορικής αναφοράς σε Ανατολή και Δύση. Στη χώρα μας εφαρμόστηκαν στη Μακρόνησο, στη Γυάρο, στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Τα στοιχεία κοινά: Ψυχολογική πίεση για να αναπτυχτεί ψυχοπαθολογία του τρόμου, κατόπιν ξυλοδαρμοί και γενικευμένη άσκηση σωματικής βίας, καταναγκαστική ιατρική «φροντίδα» και απομόνωση, πολύωρες ανακρίσεις με αϋπνία και δίψα. Το Ισραήλ έχει κατοχυρώσει τη δική του «πατέντα» στα βασανιστήρια. Ένα κρέμασμα που προκαλεί αίσθημα ασφυξίας, αφόρητους πόνους και σταδιακή εξάρθρωση των σωματικών μελών.

Στην περίπτωση των συλληφθέντων ακτιβιστών χρησιμοποίησε σύμφωνα με ότι πληροφορίες έχουμε μέχρι στιγμής, ξυλοδαρμό, αισθήματα πόνου με ηλεκτρισμό, ενέσεις. Τα υπόλοιπα τα έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον στους παλαιστίνιους κρατουμένους.

Το χειρότερο όμως είναι η προσπάθεια εξόντωσης - γενοκτονίας των Παλαιστινίων. Βομβαρδισμοί με απαγορευμένα όπλα κατά γενικού πληθυσμού, απαγόρευση των μετακινήσεων, αποκλεισμός των εδαφών και περιορισμός της διαβίωσης σε περιφραγμένους χώρους, στέρηση και αποκλεισμός από πηγές διαβίωσης, μέσω των εποικισμών στέρηση από νερό, ξερίζωμα των δέντρων και αποκοπή από τα χωράφια, αποκλεισμός από άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων, εξαναγκασμός σε φτώχια και αναλφαβητισμό, εξευτελισμός της προσωπικότητας, αποκλεισμός των δραστηριοτήτων με άλλες χώρες, αποκλεισμός ή περιορισμός της ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας. Η σειρά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ατελείωτη. Ακόμα και για τα καθεστώτα κατοχής υπάρχουν δικαιώματα τα οποία ρυθμίζονται από τη συνθήκη της Γενεύης. Το Ισραήλ τα καταπατά όλα.

Ο τρόπος δράσης του Ισραήλ γεννά και αναπαράγει φανατισμό και τρομοκρατία στην ευρύτερη περιοχή. Αναπαράγει βία και οδηγεί στην επικράτηση των πιο ακραίων και φονταμενταλιστικών στοιχείων στο χώρο των Παλαιστινίων και των Αράβων γειτόνων τους δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Μόνη διαφοροποίηση η αντίδραση λίγων γενναίων πολιτών του που υφίστανται με τη σειρά τους διώξεις για τη δράση τους.

Με βάση τα παραπάνω είναι αναπόφευκτη η σύγκριση και η σύνδεση σιωνισμού-ναζισμού, Ισραηλινού Κράτους με Γ΄ Ράιχ. Το θύμα του ναζισμού μετατράπηκε σε θύτη των παλαιστινίων υιοθετώντας αποκρουστικές και καταδικαστέες μεθόδους και συμπεριφορά. Οι ομοιότητες είναι εκπληκτικές. Η μόνη διαφορά έγκειται στη μακρόχρονη ανοχή που έχει επιδείξει η Διεθνής Κοινότητα.

Η δολοφονική επίθεση και η πράξη πειρατείας της 31ης Μαΐου αποτελούν κορυφαία πράξη προσβολής της Διεθνούς κοινότητας. Χρειάζεται άμεση απάντηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων είναι το αυτονόητο αίτημα. Η καταδίκη και ο αποκλεισμός του Ισραήλ από όλα τα διεθνή όργανα και δραστηριότητες όπως αντίστοιχα είχε γίνει με το καθεστώς του Απαρτχάιντ είναι το λιγότερο που μπορεί να πράξει η Διεθνής Κοινότητα μέχρι να αναγκαστεί το Ισραήλ να σεβαστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και να αναζητήσει άλλη πολιτική που να προωθεί την συνύπαρξη Παλαιστίνιων- Ισραηλινών στην περιοχή. Η γενική κατακραυγή και το μποϋκοτάζ των απλών πολιτών προς τα προϊόντα που εξάγονται από το κράτος του Ισραήλ είναι μια άλλη μορφή αντίδρασης.

Για την επίτευξη των παραπάνω ο ρόλος της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Αριστεράς είναι καθοριστικός ώστε να παρέμβει συστηματικά πιέζοντας θεσμούς και κυβερνήσεις να σκληρύνουν τη στάση τους αποκλείοντας οποιαδήποτε συνεργασία με το Ισραήλ. Η άσκηση πίεσης από την Διεθνή Κοινότητα είναι μονόδρομος για την επίλυση του προβλήματος. Χρειάζεται να ενισχυθούν οι δυνάμεις και οι πολιτικές που προάγουν την ειρήνη στην περιοχή. Χρειάζεται να ενισχυθούν και να πολλαπλασιαστούν πράξεις που εκφράζουν έμπρακτα και μαζικά την αλληλεγγύη πολιτών από όλο των κόσμο προς τους ανθρώπους που υποφέρουν στη Γάζα πιέζοντας το Ισραήλ ώστε να καταλάβει το αδιέξοδο της πολιτικής που ακολουθεί. Ειδάλλως οι πιθανότητες επέκτασης της σύγκρουσης και γενίκευσης της έντασης είναι ορατές…..

Θέματα επικαιρότητας: Παλαιστίνη

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Περισσότερα

Γάζα: Το διεθνές αποτύπωμα

Δημήτρης Κώνστας, 2023-12-28

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ του Ισραήλ μπορεί να δίνουν διαφορετικές...

Περισσότερα

400 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε 48 ώρες

2023-12-22

«Κανείς στη Γάζα δεν είναι ασφαλής από τον λιμό» τόνισε...

Περισσότερα

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

ΟΙ «FINANCIAL TIMES», που δεν τους λες ακριβώς όργανο των Παλαιστινίων,...

Περισσότερα

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Από τις 7 Οκτωβρίου ο Νετανιάχου υιοθέτησε μια αντιφατική...

Περισσότερα

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Επί ενάμιση μήνα, διεθνείς οργανισμοί, ενώσεις κρατών, ανεξάρτητες...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ θα γίνει, αλλά πώς;

Θόδωρος Τσίκας, 2023-10-26

Η χερσαία επίθεση του ισραηλινού Στρατού δεν φαίνεται πιθανό...

Περισσότερα

Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο

Παύλος Τσίμας, 2023-10-14

Είναι μια ιστορία που διαρκεί πάνω από εκατό χρόνια, αν...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

×
×