"Οχι" σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

Το όνομα του νέου πολιτικού φορέα θα αποφασισθεί από το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή, Realnews, Δημοσιευμένο: 2010-06-20

27 Ιουνίου ημέρα ίδρυσης του κόμματός σας;

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα», την ημερομηνία αυτή, πραγματοποιεί, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατική και Ανανεωτική Αριστερά πανελλαδική συνδιάσκεψη. Σ’ αυτή θα πάρουν μέρος οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Ανανεωτικής Πτέρυγας στο συνέδριο του ΣΥΝ, αντιπρόσωποι από περιοχές που δεν είχαν εκλέξει συνέδρους, αντιπροσωπείες από τις κινήσεις «Αριστερά Σήμερα – ΑΡ.ΣΗ» και «Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς», ανένταχτοι αριστεροί, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες. Η συνδιάσκεψη θα αποφασίσει για την εξαγγελία ίδρυσης νέου φορέα και τη διαδικασία της ίδρυσής του. Την Τετάρτη – 30 Ιουνίου – θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση.

Και το όνομα αυτής ¨Ελληνική Αριστερά¨;

Το όνομα του νέου πολιτικού φορέα θα αποφασισθεί από το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, που θα γίνει στις αρχές του φθινοπώρου και θα αποτελεί συλλογική απόφαση. Ο νέος φορέας δεν αποτελεί επιλογή επιστροφής στο πολιτικό παρελθόν. Η δημοκρατική ανανεωτική Αριστερά εκφράζει παρούσες ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Δεν κοιτάζουμε πίσω. Προτάσσουμε τις πολιτικές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας και εργαζόμαστε για τη συγκρότηση και έκφραση αυτής της Αριστεράς σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, σας κατηγορεί για ¨άλμα στο κενό¨. Πιστεύετε ότι επεδίωξε τη διάσπαση του ΣΥΝ;

Η ηγεσία και η ηγετική ομάδα του Συνασπισμού έχει τις δικές της ιδιαίτερες ευθύνες. Αντί να προστατεύσει την πολιτική ενότητα του κόμματος, κινήθηκε με τη λογική της αριθμητικής επικυριαρχίας στους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Αυτή διαμόρφωσε τις συνθήκες του αρνητικού ετεροκαθορισμού της πολιτικής του κόμματος από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα την παραμόρφωση των πολιτικών χαρακτηριστικών του Συνασπισμού ως κόμματος της σύγχρονης αριστεράς. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο να απεμπλακεί ο Συνασπισμός από τις παραλυτικές ισορροπίες, τον αριστερισμό και την καθήλωσή του στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο Συνασπισμός μεταλλάσσεται σε κόμμα αριστερίστικης πολιτικής, σε αναντιστοιχία με την κοινωνία και τα προβλήματά της. Η απόφασή μας να αποχωρήσουμε ήταν επιβεβλημένη, ύστερα και από τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΣΥΝ, στο οποίο η ηγεσία του επιβεβαίωσε τη διάχυσή του στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιλογές μας εκφράζουν τις προσδοκίες πολλών αριστερών και δημοκρατικών πολιτών, οι οποίοι ζητούν μια σύγχρονη δημοκρατική αριστερά, με υπεύθυνες θέσεις και διεκδικήσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Με τους Οικολόγους-Πράσινους κ. Κουβέλη επιδιώκετε απλώς συμπόρευση ή προοπτικά και κοινό φορέα;

Είναι αναγκαία η σύγκλιση ευρύτατων κοινωνικών δυνάμεων για να ανακαθορισθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί, στη βάση μιας εναλλακτικής δημοκρατικής προγραμματικής πρότασης. Σε μια τέτοια σύγκλιση μπορούν να συμπορεύονται αριστερές και σοσιαλιστικές δυνάμεις, δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, δημοκρατικοί πολίτες. Αυτή τη συμπόρευση και τη δυναμική της θέλουμε να εκφράσουμε.

Επιστροφή στον ΣΥΝ ή εκλογική συμμαχία μαζί του, σε ποια περίπτωση θα συζητούσατε;

Η επιλογή μας είναι συγκεκριμένη. Θέλουμε να εκφράσουμε μια Αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώνουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που αλλάζει. Επιλέξαμε υπεύθυνα να υπηρετήσουμε τη δημοκρατική Αριστερά, που θέλει και ξέρει να αγωνίζεται με συγκεκριμένες θέσεις για να δίνει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας, λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται στις «ασφαλείς» απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών. Μας αφορά η δυναμική θεώρηση των πραγμάτων και η διεκδίκηση νέων κατανομών της πολιτικής και κοινωνικής ισχύος προς όφελος των εργαζομένων.

Την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από τον Συνασπισμό καθόρισε αποκλειστικά η αντίθεσή μας και οι διαφορές μας για την πολιτική του. Η πρωτοβουλία μας προσδιορίζεται από το περιεχόμενο της πολιτικής της δημοκρατικής και ανανεωτικής αριστεράς. Αυτή η πολιτική θα καθορίζει τις ενέργειες και τις επιλογές μας. Κοιτάμε μπροστά.

Πιστεύετε ότι ο κ. Παπαδημούλης σας ¨πρόδωσε¨; Και τι έχετε να του πείτε σήμερα; Τον καλείτε μαζί σας;

Διαφωνώ με τη στάση του, σέβομαι όμως τα όσα αποφάσισε. Ο ίδιος θα κρίνει.

Η στάση σας έναντι του ΠΑΣΟΚ κ. Κουβέλη; Κάποιοι σύντροφοί σας προεξοφλούν ότι τελικά θα οδηγηθείτε εκεί…

Δεν ετεροκαθοριζόμαστε και δεν συγκροτούμε τη δημοκρατική ανανεωτική αριστερά για να λειτουργήσουμε ως παραπλήρωμα της όποιας άλλης πολιτικής δύναμης. Ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός μας και η διακριτή μας θέση ορίζεται από τις δικές μας ξεκάθαρες θέσεις. Όσοι επιλέγουν να μας επιτεθούν - και μάλιστα με πρόδηλο τον προσχηματικό λόγο - το πράττουν για να δικαιολογήσουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες για τη διάσπαση της πολιτικής ενότητας του Συνασπισμού. Δεν θα παρακολουθήσουμε συμπεριφορές που θυμίζουν άλλες εποχές. Να τους θυμίσω μόνον ποιοί κράτησαν όρθιο τον Συνασπισμό, όταν στα προηγούμενα χρόνια πολλοί έφυγαν για το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Οφείλουμε να χτίζουμε γέφυρες διαλόγου και κοινής δράσης με τον κόσμο αυτό, που θα ξεκινά από την αντίσταση, την ανατροπή και την αλλαγή των οικονομικών μέτρων και θα διεκδικεί την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Μπορεί και πρέπει να συγκροτηθεί ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, ικανό να μετακινήσει την πολιτική σε προοδευτική κατεύθυνση.

Προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς τη σοσιαλδημοκρατία μπορεί κατά τη γνώμη σας να υπάρχει;

Η σύγκλιση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων για να αποκτήσει η πολιτική ουσιαστικό προοδευτικό περιεχόμενο, προϋποθέτει συμπτώσεις και συμφωνίες προγραμματικού χαρακτήρα. Η απουσία αυτών των συμπτώσεων και συμφωνιών δεν επιτρέπει μια τέτοια σύγκλιση. Δεν αρκεί η γενική αναφορά στη σοσιαλδημοκρατία και την αριστερά για να δικαιολογήσει πειστικά την ύπαρξη μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης». Χωρίς συγκεκριμένο δεσμευτικό και δημοκρατικό πολιτικό περιεχόμενο, η όποια συνεργασία είναι σε κοινωνικό κενό.

Στις δημοτικές εκλογές τι στάση θα κρατήσετε;

Μίλησα σε μια άλλη χρονική στιγμή για το αυτοδιοικητικό και το πολιτικό πεδίο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει. Όχι γενικά και αόριστα, αλλά στη βάση δημοκρατικών προγραμματικών θέσεων και δεσμεύσεων και στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που μπορεί να έχει η τοπική κοινωνία. Οι χειρισμοί που γίνονται ή και όσοι δεν γίνονται, δυσχεραίνουν αυτή τη μεγάλη δημοκρατική σύνθεση που πρέπει να υπάρξει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, πέρα από πρόσωπα, όπως λαθεμένα κάποιοι υποστήριξαν, για να αλλάξει το γκρίζο τοπίο. Στις άλλες περιπτώσεις, με κυρίαρχο το ρόλο των αυτοδιοικητικών τοπικών κινήσεών μας, πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες, όχι εκχώρησης των αυτοδιοικητικών μας απόψεων και θέσεων, αλλά συνθέσεων, με φερέγγυα πρόσωπα και προγράμματα, προκειμένου ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης να κερδηθεί από τη σύγχρονη δημοκρατική αυτοδιοικητική άποψη. Δεν θα ωφελήσουν οι περιχαρακώσεις, οι αυτοπεριορισμοί στην αλαζονεία της πολιτικής και κομματικής άποψης και στη βεβαιότητα ότι με τις περιχαρακώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης.

Στους έως τώρα συντρόφους σας τι εύχεστε;

Οι ευχές μου, οι επισημάνσεις και οι προτάσεις μου, τόσο καιρό, δυστυχώς, δεν έπιασαν τόπο. Τώρα, τι να πώ;

Θέματα επικαιρότητας: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κώστας Κάρης

Πρόταση αγώνα και ευθύνης

Κώστας Κάρης, 2010-06-29

Η “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ”, το νέο κόμμα της Ανανεωτικής...

Περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

2010-06-28

Δηµοκρατική Αριστερά είναι το όνοµα του νέου κόµµατος το...

Περισσότερα
Γεράσιμος Γεωργάτος

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ : συνέχεια, ρήξη, διεύρυνση

Γεράσιμος Γεωργάτος, 2010-06-28

Χθες ίσως ήταν νωρίς, αύριο θα είναι σίγουρα αργά. Σήμερα...

Περισσότερα
Παναγιώτης Κουτσοπίνης

Καλορίζικοι λοιπόν…δύσκολο το εγχείρημα …αλλά αναγκαίο όσο ποτέ…

Παναγιώτης Κουτσοπίνης, 2010-06-27

Φίλοι και φίλες,Δεν είμαι γνωστή φυσιογνωμία σε πάρα πολλούς...

Περισσότερα
Τάκης Καμπύλης

Ποιος χρειάζεται την Αριστερά;

Τάκης Καμπύλης, 2010-06-27

Την περασμένη εβδομάδα, μπορούσε να δει κανείς την Αθήνα...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Ούτε «ΔΝΤ», ούτε «ατελείωτες κρατικοποιήσεις»

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2010-06-27

...Είμαστε ριζικά απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επιλογή που...

Περισσότερα
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Το νέo κόμμα με απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Το νέo κόμμα με απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης

2010-06-27

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης...

Περισσότερα
Φ. Κουβέλης: Οι πολίτες στην πολιτική και η πολιτική στους πολίτες

Φ. Κουβέλης: Οι πολίτες στην πολιτική και η πολιτική στους πολίτες

2010-06-27

Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Θέλουμε να εκφράσουμε μια...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

×
×