Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας

Βασίλης Καρδάσης, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2010-08-11

Εφήμερος κι εγώ, πλασμένος για θάνατο, αλλά δεινός παίχτης

μ’ αντίπαλό μου σκακιστή πάντα μιαν αυταπάτη.

Στρατής Πασχάλης, «Η αποκάλυψη», Κοιτάζοντας δάση, Μεταίχμιο (2002)

Η πεποίθηση για χαμηλά αναμενόμενα δημόσια έσοδα είχε τονιστεί πριν από λίγο καιρό κι απ’ αυτήν εδώ τη στήλη. Και δεν ήταν δύσκολη πρόβλεψη, αν ελάχιστα κάποιος γνωρίζει τις δομικές αδυναμίες, που συνιστούν παράδοση και άτυπο θεσμό, των εισπρακτικών μηχανισμών, αλλά και τα δεδομένα της εξέλιξης των πραγματικών οικονομικών μεγεθών. Ούτως ή άλλως σίγουρα δεν ήταν σοφός εκείνος που διατύπωνε την άποψη, ότι δεν ήταν δυνατό να ευδοκιμήσουν τα προγραμματιζόμενα έσοδα από το Δημόσιο.

ΠΡΟΣ ΤΙ λοιπόν η προβολή της είδησης καλοκαιριάτικα; Σεμινάρια για όσα δεινά θα επακολουθήσουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα εγκαινίασε η κυβέρνηση μέσω της διολίσθησης της είδησης στα ΜΜΕ, και ας μην εκληφθώ ως ασεβής της συλλογικής ευδαιμονίας. Τολμώ να αναγνωρίσω την τεράστια πρόοδο του ΠΑΣΟΚ στην ψυχολογική προετοιμασία του κοινού. Διότι είναι προφανές ότι αδυναμία είσπραξης των προϋπολογισθέντων σημαίνει στην πράξη νέα μείωση των δημοσίων δαπανών. Μισθοί και έξοδα του δημοσίου τομέα θα σημειώσουν νέα συρρίκνωση, ως μόνη «εφικτή» λύση μπρος στην παθογένεια των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, αλλά και στην αδυναμία είσπραξης ΦΠΑ λόγω της δεδομένης υποκατανάλωσης. Η περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των απασχολουμένων στο Δημόσιο θα είναι η άμεση αντανάκλαση της δημοσιονομικής πολιτικής.

ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ χωρίς αύριο, γι’ αυτό είμαι σίγουρος. Πουθενά η προοπτική της κοινωνικής ειρήνης, η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Ολοι κι όλες, μαζί και οι ξεχωριστές ανάγκες τους, σ’ ένα τσουβάλι, δίκην παιδικών παιχνιδιών που εξάντλησαν τον ρόλο του βίου τους και οδεύουν στην καλύτερη περίπτωση σε τιμητική αποστρατεία σε κάποιο πατάρι, στην ακόμη χειρότερη στις εκτεταμένες χωματερές της νεοελληνικής πραγματικότητας.

ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ τα δικά του αδιέξοδα ο ιδιωτικός τομέας. Τα σχολικά είδη, τα δίδακτρα, η διευρυμένη έλευση της ελαστικοποίησης της απασχόλησης με αληθινό ή όχι πρόσχημα την αποφυγή των απολύσεων, όλα θα συναποτελέσουν την επερχόμενη καταιγίδα. Ας μη θεωρηθούν προφητείες της Κασσάνδρας. Προτείνω να προσεγγιστούν ως απλά μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας.

ΥΓ. Προς πιστούς φίλους και αμετανόητους εχθρούς, όσους μου συμπαραστάθηκαν στην περιπέτεια και με παρακίνησαν να δω από διαφορετική οπτική γωνία το προσωπικό μου ταξίδι. Τους ευχαριστώ ολόψυχα.

kardasis@econ.soc.uoc.gr

Θέματα επικαιρότητας: Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Άρθρα/ Πολιτική

×