Οι συνθήκες είναι κρίσιμες και για αυτό ευνοϊκές…

Παναγιώτης Κουτσοπίνης, Δημοσιευμένο: 2010-09-12

koutopinis

Αγαπητοί φίλοι,

Στην σημερινή μας συνεδρίαση καλούμαστε να εκθέσουμε τις απόψεις μας στα θέματα:

α) Πολιτικές εξελίξεις – ΔΕΘ και β) Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θα μου επιτρέψετε να αρχίσω με τα του οίκου μας, την Δ.Α.

Η μέχρι τώρα πορεία μας σαν Δ.Α., και παρά τις γνωστές αντικειμενικές δυσκολίες, τις οποίες πάντα έχει ένα τέτοιο εγχείρημα και ειδικά στον χώρο της αριστεράς, εκτιμώ ότι είναι θετική όσον αφορά την δημόσια εικόνα και παραμένει ελπιδοφόρα, παρά τις εμφανείς αδυναμίες και ορισμένες αλλά σαφείς ενδείξεις διολίσθησης σε γνωστές «πρακτικές από τα παλιά».

Ο απεγκλωβισμός ενός στελεχιακού δυναμικού, το οποίο δεν είχε πλέον περιθώρια δημιουργικής λειτουργίας και παραγωγής πολιτικής μέσα στο ασφυκτικό κλίμα του μορφώματος ΣΥΝ , και του κατά την άποψή μου πολιτικού εκτρώματος, με την επωνυμία ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ , αυτός ο απεγκλωβισμός λειτούργησε όχι μόνο αναζωογονητικά αλλά και εξελικτικά θετικά για το δυναμικό αυτό. Ο πρόεδρος δείχνει ότι έχει και την βούληση και το ταλέντο να προωθεί στην ελληνική κοινωνία το δύσκολο εγχείρημα της Δ.Α. Και είναι αναγκαία συνθήκη να τον βοηθήσουμε περισσότερο σε αυτό.

Η δημιουργία της Δ.Α. άνοιξε, ταυτόχρονα, τον δρόμο για την συσπείρωση στελεχών και την πολιτική έκφραση μιας σκεπτόμενης, προοδευτικής μερίδας ανήσυχων αριστερών, απογοητευμένων και εν πολλής αηδιασμένων από την μεταπολιτευτική πορεία και την κομματική έκφραση της ευρύτερης κεντροαριστεράς και της μη δογματικής αριστεράς, .

Η «μαγιά» του «μηχανισμού», ο οποίος κληρονομήθηκε από τον ΣΥΝ, λειτουργεί με τις καταβολές του και τις εμπειρίες του. Πολύ ανθρώπινο, και με ότι συνεπάγεται για την αρχική πορεία του σχηματισμού Δ.Α. Οι κίνδυνοι όμως, αναπαραγωγής του μικρόκοσμου της κομματικής νομενκλατούρας της νεοευρωκομμουνιστικογενούς καθοδήγησης είναι και ορατοί και προσδιορίσιμοι.

Στην ιδρυτική μας συνδιάσκεψη είχα αναφερθεί στις δυσκολίες για το

πως μπορεί να στηθεί, να σταθεί και να αντέξει ένας φορέας με «παλιά και νέα υλικά»… και με ότι συνεπάγεται το ότι δεν έχουμε παρθενογένεση, αλλά μια ποικιλοτρόπως, περισσότερο ή λιγότερο, παθολογική κληρονομιά….

Είχα την άποψη ότι το «συμμετέχω και αποφασίζω» είναι προϋπόθεση …

Και είχα επισημάνει την ανησυχία στην επίτευξη του στόχου για «την ηγεσία που συντονίζει» … μιας και πού το παρελθόν των ελληνικών κομμάτων αλλά και το παρόν των σημερινών πολιτικών σχηματισμών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μεγάλες προσδοκίες….

Μίλησα ότι ζητούμενο είναι το νέο μοντέλο σύγχρονης δομής πρωτοποριακής τεχνολογίας και αποδοτικής λειτουργίας και όχι καινούργιας κατασκευής όχημα παλαιού μοντέλου κόμματος.

Σήμερα, αν θέλεις μπορείς, με την νέα τεχνολογία, να εφαρμόσεις την συμμετοχική δημοκρατία, χωρίς την ανάγκη της φυσικής παρουσίας και εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις… και φυσικά, χωρίς την εποπτεία του «φωτισμένου κέντρου», με τις διάφορες παραλλαγές, και χωρίς τους μηχανισμούς της λογοκρισίας.

Υποστήριξα και υποστηρίζω ότι καλό θα ήταν να εκμεταλλευτεί η Δ.Α.κάθε τρόπο άντλησης πληροφορίας – άποψης, από αυτούς και αυτές που νοιάζονται, χωρίς το σύνδρομο της λενινιστικής φωτισμένης ηγεσίας / αλάθητο του πάπα. Αυτό δεν σημαίνει ότι «να είμαστε χύμα» αλλά και ούτε «δημοκρατικός συγκεντρωτισμός», ο οποίος εξυπηρετούσε ίσως έναν τρόπο λειτουργίας την εποχή του αραμπά και του σιδηρόδρομου των 80 χιλ/ώρα.

Πραγματική, λοιπόν, συμμετοχή και ανάπτυξη του αισθήματος ευθύνης και συνυπευθυνότητας, γι αυτούς πού θέλουν να επηρεάσουν την πορεία του κόμματος και την τύχη της χώρας.

Και όλα υπό το φώς της δημοσιότητας, με εξασφάλιση της διαφάνειας και προσπάθεια, μερικής τουλάχιστον, εξουδετέρωσης των μηχανισμών παραπληροφόρησης, οι οποίοι τόσο έχουν ευδοκιμήσει και ταλαιπωρήσει ειδικά την αριστερά.

Δυστυχώς δεν φαίνονται δείγματα ότι είμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αντίθετα δημιουργείται η αίσθηση ότι βρίσκεται εν εξελίξει η αναπαραγωγή του γνωστού μοντέλου της επικυριαρχίας του κεντρικού γραφειακού κομματικού μηχανισμού. Ενδόμυχα θέλω να πιστεύω ότι κάνω λάθος, είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, αλλά η ανάλυση των δεδομένων με οδηγούν στο παραπάνω συμπέρασμα.

Δεν είναι ικανοποιητικό ότι το κόμμα οργανώνεται και δημιουργεί δομές και επιτροπές χωρίς να λαμβάνουν γνώση για τα θέματα αυτά, τουλάχιστον τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, και χωρίς να τους δίνεται το δικαίωμα συμμετοχής, συναπόφασης και συνυπευθυνότητας.

Προτείνω την άμεση πληροφόρηση των μελών για όλα τα θέματα, τα οποία απασχολούν το κόμμα.

1) Με σύστημα ανάρτησης θεμάτων - πολιτικών προβλημάτων προς απόφαση,

2) με ανοικτό για τα «μέλη» και την κοινωνία διάλογο και δυνατότητα έκφρασης και θέσης,

3) με δυνατότητα επιλογής και ψήφου, για τα «μέλη»,

4) με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση της ψηφοφορίας και των αποτελεσμάτων της, «κυλιόμενη ψηφοφορία», με την εξ αρχής οριοθέτηση της ημερομηνίας λήξης.

Η ανάγκη ανοίγματος της Δ.Α. στην ευρύτερη κοινωνία, το ανοικτό δημοκρατικό κόμμα του αύριο, μπορεί μόνον να επιτευχθεί με την διεύρυνση των ενεργά συμμετεχόντων στην διαμόρφωση της πολιτικής αλλά και την λειτουργία του κόμματος.

Αυτό προϋποθέτει ότι, όλοι πρέπει να συμμετέχουμε και να συνδιαμορφώσουμε.

Παίρνοντας πρωτοβουλίες και πιέζοντας καταστάσεις.

Εμείς φίλοι, που δεν είμαστε οι επαγγελματίες της πολιτικής, εμείς που έχουμε αποδείξει ότι δεν συνδέουμε την κοινωνική μας πορεία και τον βιοπορισμό μας στον μηχανισμό λειτουργίας ενός κόμματος, εμείς που δεν εξαργυρώσαμε, την όποια μικρή ή μεγάλη συνεισφορά μας για την δημοκρατία και για μια προοδευτική εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας, πρέπει να κινητοποιηθούμε και να συμμετέχουμε.

Παραμερίζοντας τις τραυματικές εμπειρίες και τους δισταγμούς που ο καθένας μας μπορεί να έχει, και σίγουρα έχει, από την επαφή του και την εμπλοκή του με την πολιτική.

Έχουμε υποχρέωση προς την οποιαδήποτε προσωπική ιστορία έχει ο καθένας μας αλλά και, πάνω απ΄όλα, στην υποχρέωση την οποία έχουμε ως πολίτες και γονείς.

Την χώρα αυτή την έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και το μέλλον.

Αυτή την χώρα την έχουμε συλλογικά άμεσα ή έμμεσα κακοποιήσει.

Ανεξάρτητα της συμμετοχής -εμπλοκής ή της αποχής και ανεξάρτητα του μεριδίου ευθύνης του καθενός μας.

Οφείλουμε να συμμετέχουμε στην προσπάθεια της δημιουργίας ενός σύγχρονου πολιτικού σχηματισμού, το οποίο θα παράγει πολιτική προοδευτική, απελευθερωμένη από κουμουνιστικογεννή συμπλέγματα και κατάλοιπα.

Μια πολιτική, η οποία θα είναι συμβατή με την λογική και την σύγχρονη πραγματικότητα.

Μια πολιτική που δεν κατασκευάζει και δεν βασίζεται σε μια ψευδαισθητική πραγματικότητα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα υπαρκτή πραγματικότητα.

Πρέπει επιτέλους, να σταματήσει η επανάληψη και προβολή «αξιωμάτων» και «αληθειών» της μαρξιστικολενινιστικής εποχής, ως βαθιά θρησκευόμενοι, αρνούμενοι την τρέχουσα πραγματικότητα.

Και οφείλουμε να αγωνιστούμε για μια Δ.Α., η οποία δεν παραμένει εγκλωβισμένη στο ατελείωτο παιχνίδι ισορροπιών και διευθετήσεων στο ηγετικό κονκλάβιο ενός κόμματος του δημοκρατικού συγκεντρωτικού, αλλά είναι ανοικτό στα μέλη του και στην κοινωνία.

Σε αυτή την περίοδο, κατά την οποία η χώρα και με κύρια ευθύνη της μεταπολιτευτική πολιτικής ηγεσίας, ανεξαρτήτου χρώματος και κυβερνητικών η μη ευθυνών, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, σε όλους τους σημαντικούς τομείς δομών και λειτουργίας, οι δισταγμοί δεν έχουν θέση.

Ας ανοίξουμε, όλοι μαζί, το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κοινωνία συμμετέχοντας ενεργά και συνυπεύθυνα.

Για να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία της ευρύτερης δημοκρατικής αριστεράς με την πολιτική και την κοινωνία .

Για να δώσουμε πειστική πρόταση και διέξοδο στην απογοητευμένη ελληνική κοινωνία, η οποία σήμερα δείχνει μουδιασμένη, αλλά αιωρείται το ερώτημα «για πόσο θα ελέγχεται ο θυμός της?»

Δεν πρέπει το εγχείρημά μας να προστεθεί στις αποτυχημένες προσπάθειες και στην περιθωριοποίηση.

Οι συνθήκες είναι κρίσιμες και για αυτό ευνοϊκές.

Η ελληνική κοινωνία, η χώρα, μπαίνει σε μια καινούρια και πολύ κρίσιμη περίοδο.

Μπορούμε να το αντιληφθούμε??? Θέλουμε να το αντιληφθούμε ??? Αντέχουμε να το αντιληφθούμε ???

Ο χώρος ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

«Χωριστές εκλογικές παρουσίες … Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε διάσπαση.» υποστηρίζει ο Α. Αλαβάνος

Κάτι δηλαδή σαν τις χωριστές διακοπές του ζεύγους όταν πλέον η σχέση έχει τελειώσει…και ενώπιον του διαζυγίου…και των παρελκομένων…

Έγραφα στο e-aristera ότι: « …Η περίοδος της μεταπολιτευτικής ελληνικής παράνοιας στον χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς κλείνει… και ο «κάθε κατεργάρης» θα πάει στον πάγκο που του αξίζει…»

«…Η περίπτωση Αλαβάνου, φεύγω-έρχομαι-μέτωπο κλπ, έχει καταστήσει ανεπαρκή τα εργαλεία πολιτικής παρατήρησης και ανάλυσης και κινείται πλέον σε πεδία ψυχιατρικής επιστήμης.( Η αριστερά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς έχει ιστορικά αναδείξει πληθώρα τέτοιων ηγετικών προσωπικοτήτων με συγκλονιστικές και εν πολύ ολέθριες συνέπειες.)…»

«…Η εκ του δακτυλιδίου ηγεσία του ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας, πού αναπτύχθηκε στο πνεύμα «από τα έγκατα της Γκράβας των καταλήψεων», και η αυτοκρατορική προεδρική φρουρά του συνάδει στον ίδιο σκοπό…»

« …Η νεοκομμουνιστική ορθοδοξία, ο κ Λαφαζάνης, αριστερό ρεύμα, μην ξεχνώντας τις ρίζες της και εν πολύ αλληθωρίζουσα προς τις σημαίες με τα σφυροδρέπανα…»

...Τα παλαιομοδίτικα πολιτικάντικα και οι νεοκομμουνιστικές «τακτικές επιβίωσης» δεν αρκούν πλέον για να κρύψουν την παθογένεια και τον κακοφορμισμό του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ…

Δεν απέμεινε ούτε το μακιγιάζ…ούτε το φύλλο συκής …

«Η ελληνική αριστερά δεν είναι στα καλά της.» γράφει ο Σ.Κούλογλου στο tvxs.

Εγώ αρχίζω να αμφιβάλω και να διερωτώμαι αν αυτά που μαθαίναμε στην ιατρική ισχύουν…

Είναι άραγε «η βεβαρυμμένη χρονίζουσα ψυχοπαθολογία» μεταδοτική ασθένεια στους κλειστούς χώρους των γραφείων συνεδρίασης πολιτικού κονκλαβίου ???

Αναζητούν κάποιοι «ζουρλομανδύες» για κάποιους???…

Βλέπουμε ίσως το τελευταίο μέρος και την αρχή του επιλόγου του δράματος « Η παράνοια της μεταπολιτευτικής ελληνικής αριστεράς» ???

Πρέπει να είναι πολύ δυσάρεστη η θέση ορισμένων φίλων μέσα στον ΣΥΝ.

ΠΑΣΟΚ

Ο κος Παπανδρέου και η κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθούν να πετύχουν πολιτική ισορροπία σε κινούμενη άμμο.

Εάν το μνημόνιο ήταν μόνο μια συνταγή δημοσιονομικής εξυγίανσης, τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα.

Στην ουσία όμως διαφαίνεται να είναι σύμβαση κηδεμονίας, με ένα πρόγραμμα βίαιου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας /κοινωνίας με βάση κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες.

Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι περιέχει και μέτρα τα οποία είναι επιβεβλημένα και θα έπρεπε να έχουν θεσμοθετήσει πρό πολλού οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Συνολικά όμως το μνημόνιο και οι χειρισμοί της κυβέρνησης, η οποία δείχνει ανεπάρκεια για την επεξεργασία και σύνταξη σχεδίου ανάταξης της οικονομίας έχουν πλέον εγκλωβίσει την οικονομία σε ένα σπιράλ ύφεσης με πολύ τραγικές και επικίνδυνες συνέπειες.

Ταυτόχρονα είναι προκλητικό ότι οι ελίτ της εκτροφής κάθε διαπλοκής, κλεπτοκρατίας, σπατάλης, παρασιτισμού και ατιμωρησίας να είναι οι Ηρακλείς του μνημονίου. Και είναι εξοργιστικό οι εργατοπατέρες των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου, το πολύ βαθύ ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάντια της χώρας να κάνει «πιρουέτες».

ΔΕΘ

Συμφωνώ με την πολιτικά ισορροπημένη ανακοίνωση του κόμματος.

Όσον αφορά την δική μας παρουσία και μια εκδήλωση με τον πρόεδρο, δεν ξέρω.

Έχουμε έτοιμο κάτι ουσιαστικό για να βγάλουμε προς τα έξω ???

ΝΔ

Καθαρή μετατόπιση προς θέσεις και πρακτικές λαϊκής δεξιάς. Εκτιμώ σύντομα εξελίξεις και ραντεβού με ΛΑΟΣ.

2) Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καλές επιλογές, από κάθε άποψη, οι Καμίνης & Μπουτάρης και εξαιρετική η πολιτική μεθόδευση.

Να μην ξεχνάμε την πολιτική και επικοινωνιακή σημασία των ποσοστών μας στις εκλογές της περιφέρειας, που θα κατεβάσουμε δικούς μας υποψήφιους. Όχι μόνο τα ψηφοδέλτια, τα οποία πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, αλλά πρέπει και να υποστηριχθούν με όλες μας τις δυνάμεις και από όλους.

Παναγιώτης Κουτσοπίνης 12/9/2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Δ.Α. 12/9/10

Θέματα επικαιρότητας: Δημιουργούμε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Φώτης Κουβέλης:Ξαναγεννάμε την ελπίδα μέσα από τους αγώνες, τις συλλογικές προσπάθειες, την κοινωνική αλληλεγγύη

2011-11-25

Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα στην επόμενη Βουλή...

Περισσότερα
Δημήτρης Αθινάκης

Εμμονές και πρωθύστερα

Δημήτρης Αθινάκης, 2011-11-21

...Να δουλέψουμε για να γίνει το κόμμα ροκ και σέξι. Να βρούμε...

Περισσότερα
Ρούλα Παλαιολογοπούλου

Με την αριστερά της ευθύνης

Ρούλα Παλαιολογοπούλου, 2011-09-07

Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς ιδρύθηκε σε μια κρίσιμη...

Περισσότερα

Εκλογή Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

2011-04-11

Συνεδρίασε το Σάββατο 9 Απριλίου η Κεντρική Επιτροπή της...

Περισσότερα
Κίµων Χατζημπίρος

Στρογγύλεµα ή υπέρβαση;

Κίµων Χατζημπίρος, 2011-04-04

Πολλοί ανήσυχοι πολίτες που προβληµατίζονται για το µέλλον...

Περισσότερα
Λεωνίδας Κύρκος

Και ο Μουσολίνι καλούσε σε ανυπακοή

Λεωνίδας Κύρκος, 2011-04-03

Ο φίλος και σύντροφός μου Μίκης έχει τον δικό του τρόπο...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Δεν μας ταιριάζει ο ρόλος αυτών που βλέπουν τα τρένα να περνούν

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2011-04-03

Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει στόχο να αναδειχθεί ως κόμμα ευθύνης για την...

Περισσότερα
Σοφιανός Χρυσοστομίδης

Με τη Δημοκρατική Αριστερά στο προσκήνιο

Σοφιανός Χρυσοστομίδης, 2011-04-03

ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ εκεί, την περασμένη Πέμπτη, στο Cine Κεραμεικός....

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×