Fast track, LPG και Αστακός

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2010-10-05

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Tην ανάγκη της χώρας μας, σήμερα ακόμη περισσότερο, για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και αναπτυξιακή προοπτική δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς.

Βεβαίως σ’ αυτή τη χώρα συνεχώς μιλάμε για τα αυτονόητα, αλλά οι αυτονόητες ενέργειες δεν προχωρούν. Παράδειγμα: ο αυτονόητος νέος αναπτυξιακός νόμος συζητείται ένα χρόνο (!), αλλάζει, μεταπλάθεται κ.λπ. και ακόμη να έλθει για ψήφιση στη Βουλή!

Η χώρα τώρα βρίσκεται στον αστερισμό των αναμενόμενων Μεγάλων Επενδύσεων, που «είναι προ των θυρών» αλλά δεν έρχονται, και στον περίφημο νέο νόμο για το fast track!

Μιας εξαρχής, ως Δημοκρατική Αριστερά, δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε ξένες επενδύσεις να έλθουν, να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Υπογραμμίσαμε όμως ταυτόχρονα ότι οφείλουμε να αποδείξουμε ως χώρα, ακόμη και στη μεγάλη μας ανάγκη, πως παραμένουμε μια χώρα που σέβεται τους νόμους, τους απλούς πολίτες, το περιβάλλον. Μια χώρα που επιδιώκει να διαμορφώνει και για τις λίγες μεγάλες, αλλά και για τις πολλές μικρές επενδύσεις, ένα ευνοϊκό πλαίσιο χωρίς να δημιουργεί μια διπλή νομιμότητα. Μια χώρα που διαθέτει ένα δικαιικό σύστημα που οφείλει να «τρέξει», να επιταχύνει, αλλά και να μην παραβλέψει υπάρχοντες σχεδιασμούς, νομικό πλαίσιο και δικαιώματα.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει αδιακρίτως «ναι» σε κάθε μια επένδυση που προτείνεται.

Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στη σχεδιαζόμενη επένδυση του Κατάρ, που κύριο μέγεθός της αποτελεί η Θερμοηλεκτρική Μονάδα Υγροποιημένου Πετρελαϊκού Αερίου (LPG) στον Αστακό, ισχύος 1.000 MW. Θα είναι η μεγαλύτερη θερμοηλεκτρική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας!

Η συγκεκριμένη επένδυση αλλάζει άρδην τον διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού, αλλά και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής, μετατρέπει την περιοχή σε ενεργειακό κέντρο μεγάλης μάλιστα επικινδυνότητας. Το LPG δεν είναι ένα «αθώο» αέριο. Δεν είναι το φυσικό αέριο (LNG). Είναι το υγραέριο! Γι’ αυτό και υπάγεται στην οδηγία «Σεβέζο» ως επικίνδυνη βιομηχανική εγκατάσταση (κίνδυνος από έκρηξη, με επιπτώσεις σε ακτίνα χιλιομέτρων, αλλά και από τις διαφυγές αερίου που αναμένεται να φθάνουν τα 40 έως 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως).

Συνεπάγεται σοβαρότατη τοπική θερμική ρύπανση τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στη θάλασσα, αλλά και τοπική ατμοσφαιρική ρύπανση από οξείδια του αζώτου και του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα, αιωρούμενα σωματίδια, σε απόσταση μόλις 10 χλμ. από την πόλη του Αστακού.

Η απόλυτη ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων δεν μπορεί να μετατρέψει τη χώρα μας σε τόπο εγκατάστασης τέτοιων επιχειρήσεων που καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν επιδιώκει να αποδεχθεί στο έδαφός της (το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας φέρεται να προορίζεται για εξαγωγή στην Ιταλία!).

Για την επένδυση αυτή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με έγκαιρη ερώτησή τους έχουν επισημάνει τους κινδύνους από τις αρχές Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός οφείλει εδώ να πει stop!

Θέματα επικαιρότητας: Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×