Αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας με όρθια την κοινωνία

Δημήτρης Χατζησωκράτης, ΠΑΡΟΝ, Δημοσιευμένο: 2010-12-24

Tην Δευτέρα ( 20/12/10) σε πολιτική συγκέντρωση της ΔΗΜ.ΑΡ. στο θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ, ο Πρόεδρός της, ο Φώτης Κουβέλης, κατέθεσε μια δέσμη άμεσων και μακροπρόθεσμων προτάσεων αναφερόμενος αφενός στο επίπεδο των μέτρων για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου σε όσα επιβάλλεται να αλλάξουν στο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο.

Πέραν του γεγονότος, δηλαδή μιας επιτυχημένης πολιτικής συγκέντρωσης με θέμα τις οικονομικές προτάσεις ενός κόμματος της Αριστεράς, εν μέσω μάλιστα ακινησίας των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς, έγκυροι/ες συντάκτες και αναλυτές στάθηκαν στο γεγονός ότι παρουσιάστηκαν θέσεις και προτάσεις που αποπνέουν μια ευθύνη για την κοινωνία και τη χώρα.

Στον ελληνικό λαό επιβάλλεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μια θεραπεία σοκ. Η αίσθηση και του τελευταίου πολίτη της χώρας αυτής είναι ότι: ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ. ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ!

Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ένα χαμόγελο και μια αισιοδοξία ότι μπορεί να οικοδομηθεί μια εναλλακτική διεξόδου από την κρίση. Με αυτή την αισιοδοξία της βούλησης η ΔΗΜ.ΑΡ. παρουσίασε τις δικές της ιδέες γι΄αυτή την εναλλακτική διέξοδο, την εναλλακτική πορεία, που φυσικά αναγνωρίζει ότι δεν είναι επαρκής από μόνη της για να είναι αποτελεσματική. Απαιτούνται ευρύτερες συγκλίσεις κοινωνικές και πολιτικές. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει, να κατατίθεται η πρόταση δημόσια. Στον Διάλογο, στον αντίλογο. Και από το βήμα της Βουλής και με τους πολίτες και με τους αγώνες. Με σχέδιο και στόχους.

Στον περιορισμένο χώρο, που φιλόξενα διατίθεται στην εφημερίδα αυτή, παραπέμποντας τον/την αναγνώστη/στρια για πλήρη ενημέρωση στο διαδίκτυο: θα ήθελα να υπογραμμίσω ορισμένες κατευθυντήριες προσεγγίσεις.

Η αντιμετώπιση και η υπέρβαση της κρίσης για την Ελλάδα θα κριθεί σε τρία μέτωπα, σύμφωνα με την κεντρική προσέγγιση της ΔΗΜΑΡ:

-στην αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, που θα την πληρώσουν δραματικά όλοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι.

- στην ανατροπή της άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας καθώς και με την καταπολέμηση της ακρίβειας.

-στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας οικολογικής και βιώσιμης, έξω από το πελατειακό σύστημα, υπέρ των πολιτών, με ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος, στην Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και στους θεσμούς, αλλά και στην οικονομία με στόχο την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων, με δυναμική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Όταν η ανεργία καλπάζει και το 15% από τη νέα χρονιά θα αποτελεί το κατώφλι, τότε η πρωταρχική μέριμνα ενός κόμματος που αυτοτοποθετείται στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του αριστερού ευρωπαϊσμού και της οικολογικής εγρήγορσης, δεν μπορεί παρά να έχει, ως αφετηριακό στοιχείο της δικής του πρότασης διεξόδου, τον επαναπροσανατολισμό του συστήματος κοινωνικής προστασίας για την ανακούφιση όσων πλήττονται από την κρίση. Με επίδομα ανεργίας για όλους τους μακροχρόνια άνεργους, που πληρούν κάποια λογικά εισοδηματικά κριτήρια, με ενιαίο επίδομα παιδιού για όλες τις οικογένειες, με επιδότηση ενοικίου για όλους τους ενοικιαστές χαμηλού εισοδήματος και με την πιλοτική, καταρχήν, εφαρμογή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Και ταυτόχρονα να προβλέπει και την χρηματοδότηση της πρότασης, που μπορεί να προκύψει εκτός των άλλων και από κατάργηση των προνομίων που διατηρούνται ακόμη: ένταξη ΟΓΑ στο νέο ασφαλιστικό, κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων και των «κοινωνικών πόρων» προς τα «ευγενή ταμεία».

Και για να προκαλέσω και τη διάθεση για μια αναζήτηση του πλήρους κειμένου των προτάσεων της ΔΗΜ.ΑΡ. θα αναφερθώ και στην πρόταση για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, την ανάγκη της χώρας να δώσει τη μάχη της ανταγωνιστικότητας στο πεδίο της καινοτομίας και της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών, που ενσωματώνουν τεχνολογικό προβάδισμα και υψηλή προστιθέμενη αξία. Την ενθάρρυνση των ομάδων παραγωγών και της συλλογικής επιχειρηματικής δράσης των νέων, που μπορούν να επινοούν και να προσφέρουν νέα προϊόντα, ικανά να κερδίσουν μια θέση στις διεθνείς αγορές. Την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ενίσχυση για απρόσκοπτη ροή της χρηματοδότησής του.

Η διέξοδος της χώρας μας από την κρίση αποτελεί πρώτιστα ευρωπαϊκή υπόθεση. Γι΄ αυτό και οι προτάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. ενσωματώνουν οργανικά τις βασικές θέσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης και κυρίως εμπεριέχουν τον αγώνα για τη διαμόρφωση ευνοϊκού για τους πολίτες ευρωπαϊκού και διεθνούς πλαισίου.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΔΗ.ΜΑΡ προτείνει και υποστηρίζει:

Την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής, μείωσης των ανισορροπιών και κοινής πορεία ανάπτυξης της ευρωζώνης. Την εμμονή στην πρόταση της ευρωπαϊκής αριστεράς για την έκδοση ευρωομολόγου και δημιουργία μηχανισμού κοινής διαχείρισης του χρέους. Την μεταφορά του 60% του εθνικού χρέους στην ΕΚΤ, σύμφωνα με την πρόταση της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δις μέχρι το 2021 και την μεσο- μακροπρόθεσμη αναδιαπραγμάτευση για το υπόλοιπο των δανείων της χώρας μέσα από την οργανωμένη επιμήκυνση και αναχρηματοδότηση των ελληνικών χρεών μέσα από μηχανισμό ρύθμισης που θα περιλαμβάνει τις υπερχρεωμένες χώρες, ΕΚΤ και πιστωτές.

Θέματα επικαιρότητας: Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Άρθρα

×